Skip to main content

Antena 3 şi Realitatea TV- amendate cu câte 5.000 de lei pentru dezechilibre în dezbateri

 

Posturile de ştiri Antena 3 şi Realitatea TV au fost sacţionate cu câte 5.000 de lei pentru lipsa de imparţialitate a emisiunilor de dezbatere din ultimele două luni. B1 TV a primit o somaţie publică în baza aceleiaşi încălcări a legislaţiei audiovizuale.

Publicitate

Cei care generează cele mai apăsate dezechilibre sunt moderatorii”, a declarat Ioan Onisei cu privire la derapajele făcute de cele trei posturi sancţionate astăzi.

Diferenţa dintre cele două posturi de ştiri amendate şi televiziunea lui Bobby Păunescu este că la aceasta din urmă s-a constat un dezechilibru mai redus.

Astfel, potrivit monitorizării CNA, din 17-23 iunie, raportul dintre reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei a fost la B1 TV de 20 la 12. În timp ce la Realitatea TV a fost de 62 (reprezentanţi putere) la 80 (opoziţie), iar la Antena 3 a fost de 37(putere) la 79 (opoziţie).

Reprezentanţii Antena 3 şi Realitatea TV s-au apărat în faţa membrilor CNA cu câte un dosar consistent care cuprindea zeci de invitaţii trimise de cele două posturi reprezentanţilor PDL.

Narcisa Iorga, membru CNA: Alessandra Stoicescu şi Corina Drăgotescu, singurii moderatori imparţiali

Narcisa Iorga a spus că ambele posturi de ştiri au câte un moderator care reuşit să păstreze, într-o oarecare măsură, un echilibru între principalele puncte de vedere exprimate în emisiune. La Antena 3 este vorba de Alessandra Stoicescu, iar la Realitatea TV este vorba de Corina Drăgotescu.

Ce au spus membrii CNA cu privire la derapajele făcute de cele trei posturi tv sancţionate?

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“Nu se asigură o prezenţă echilibrată, moderatorii nu respectă nicio normă. O să vă dau cel mai flagrant exemplu. După ce este invitat, în emisiunea din data de 12.05, Radu Tudor (invitat permanent La ordinea zilei) a declarat: "Din punctul de vedere al participării domnului Hoară la acest miting, eu spun că n-am văzut un idiot mai mare. Trebuie să recunosc că trebuie să ai un creier de găină, ca să trimiţi un câine într-un adăpost de pisici revoltate. Asta s-a întâmplat astăzi cu Marcel Hoară, PDL a trimis un maidanez într-o mare de pisici turbate". De fapt, cei care generează cele mai apăsate dezechilibre sunt moderatorii.”

Narcisa Iorga, membru CNA, adresându-se reprezentantului Antena 3:

“Problema rămâne de echilibrarea opiniilor şi din punct de vedere numeric, eu cred în continuare că nu poţi să-ţi exprimi punctul de vedere când tu eşti unul şi în platou sunt 7. Există un dezechilibru evident”.

Narcisa Iorga cu privire la postul Realitatea TV:

„Aş vrea să spun acelaşi lucru ca la Antena 1. Este adevărat că şi aici există un moderator care încearcă să menţină un echilibru. Este vorba de Corina Drăgotescu. Dar există şi derapaje evidente. În emisiunea lui Răzvan Dumitrescu din 17 mai raportul punctelor de vedere este de 6-2 şi 8-0 (putere-opoziţie). Pe 19 mai, Răzvan Dumitrescu 6-0. Avem “Ultima şansă” cu Mihai Tatulici, 8 la 1, 21 iunie „Ora de foc” 5 la 1. „Fabrica”, din 23.iunie, 5-0.”

Ce au declarat reprezentanţii celor două posturi?

Albert Pânzaru, reprezentant Antena 3:

Antena 3 nu este şi nu va fi dedicată activităţii unui partid. Acum la putere este PDL, Antena 3 va avea aceeaşi poziţie de dezbatere a puterii când altcineva va fi la guvenare. Este o televiziune de ştiri dar şi de analiză, fiecare dintre actele celor care ne conduc sunt analizate”.

„Cred că nu ar trebui să scap din vedere faptul că moderatorii au fost mai mult decât imparţiai. Nu s-au făcut aprecieri prin care invitaţii prezenţi în emisiuni să fie provocaţi, nu s-au făcut aprecieri cu privire la reprezentanţi ai PDL sau cu privire la măsurile care se luau.”.

Roxana Niculescu, director de programe Realitatea TV:

“În perioada post boicot oficial PDL, ni s-a spus foarte clar că toate invitaţiile trebuie să ajungă la preşedintele partidului, Emil Boc, ceea ce am şi făcut. Ne-am adresat în fiecare dimineaţă, prezentându-i emisiunea, dar nu am primit niciodată un răspuns în scris, nu doar din partea PDL, ci acest lucru este valabil pentru toate partidele politice. Fără să plâng de milă Realităţii, aşa se poarta discuţiile dintre o instiţutie media şi un partid politic”.

Postul B1TV nu a avut niciun reprezentat la şedinţa de astăzi de la CNA.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus