Skip to main content

Noua lege pentru depolitizarea TVR-ului nu a trecut de Senat

 

tvr9Propunerea legislativă care viza, în principal, depolitzarea conducerii televiziunii şi radioului public a fost respinsă astăzi de Senat, scrie Mediafax.  Proiectul de lege a fost respins, în prealabil, şi de Camera Deputaţilor.

Publicitate

Propunerea legislativă a primit 41 de voturi împotrivă, 17 voturi pentru, iar 14 senatori s-au abţinut.

Ce se va întâmpla în continuare?

Potrivit senatorului Radu F. Alexandru (PDL), pentru moment se va reveni la vechea lege, cu posibilitatea ca într-o sesiune viitoare să fie elaborată o altă lege.

“A retrimite acum legea la comisie este un demers absolut irelevant. Aveţi posibilitatea ca prin votul dumneavoastră fie să acceptaţi această nouă iniţiativă legislativă sau să rămânem în continuare pe forma veche a legii şi, într-o sesiune următoare, să încercăm o lege mai bună. Putem vota pentru sau împotrivă acum, iar funcţie de asta vom găsi calea cea mai potrivită", a declarat Alexandru.

Istoric

  • Proiectul de lege, iniţiat de Raluca Turcan, (PDL) a primit, în urmă cu circa trei săptămâni, vot favorabil, în unanimnitate, din partea comisiei de Cultură a Senatului.

„Noi avem sentimentul că am facut un lucru bun", declara, la momentul respectiv, Radu F. Alexandru

„Noi avem sentimentul că am făcut un lucru bun, care înseamnă un pas înainte, o şansă. Nu suntem atât de naivi să credem că s-au rezolvat toate probleme, dar este o şansă pentru depolitizarea SRR şi SRTV. Este o lege care aparţine în egală măsură fiecărui membru al comisiei de cultură.(...) Dorinţa noastră, reclamată de realitate, este că până la sfârşitul actualei sesiuni să putem să instalăm noul Consiliu de Administraţie (CA) şi conducerea SRR şi SRTV", spunea Radu F. Alexandru- potrivit HotNews.

  • Spre sfârşitul aceleiaşi şedinţe, Sergiu Nicolaescu, preşedintele comisiei de Cultură, i-a invitat pe reprezentanţii sindicatelor şi societăţii civile afară din sală declarând că există un consens împotriva depolitizării.

Sergiu Nicolaescu - "În cadrul Comisiei de Cultură ne-am pripit"

În timpul dezbaterilor din plen, Sergiu Nicolaescu, a cerut retrimiterea proiectului la comisie, pentru rediscutare.

"Vreau să-mi fac mea culpa. Astăzi de dimineaţă m-am întâlnit cu nişte sindicalişti din cadrul SRTV şi SRR. Concluzia la care am ajuns este că în cadrul Comisiei ne-am pripit. Eu v-aş ruga să faceţi o excepţie şi să amânaţi discutarea acestei legi pentru că, în condiţiile actuale, eu nu pot să o mai susţin", a spus Nicolaescu.

Sergiu Nicolaescu nu a găsit înţelegere la colegii din Senat, propunerea sa fiind respinsă cu 61 voturi.

Cum a ajuns o lege votată în unanimitate de comisia de Cultură să fie respinsă de Senat cu 41 de voturi?

  • La scurt timp după ce comisia de Cultură a fost pentru adoptarea acestei legi, mai multe sindicate, patronate si organizatii media au spus că prin această lege se încearcă o “depolitizare de faţadă” şi au cerut reexaminarea ei prin trimiterea la o comisie de specialitate.

A mai trecut ceva timp de la protestele ONG-urilor şi s-au ridicat şi alte voci care au criticat noua lege.

  • Marc Gruber, de la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor s-a declarat „şocat“ de Proiectul noii legi a SRR şi SRTV, despre care spune că atacă libertatea jurnalismului, scria în urmă cu două zile Adevărul.
  • Eurodeputata PSD Rovana Plumb a susţinut, în plenul Parlamentului European, că proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea radioului (SRR) şi televiziunii publice (SRTv) reprezintă un atac la dreptul la liberă exprimare, după cum scria ieri Mediafax.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Slava domnului! Slava domnului!
    Legea era o mascarada. Ce te poti astepta de la o doamna care confunda tvr hd cu tvr hunedoara?

Trimite un comentariu

sus