Skip to main content

ActiveWatch: Proiectul lui Prigoană s-a născut dintr-un accident al democrației si reinstituie cenzura

 

ACTUALIZARE: Textul lui Prigoanăeste scris probabil sub imperiul viselor şi fantasmelor de dominare a presei”, spune Indira Crasnea, președintele Clubului Român de Presă. Declarația CRP, în articol.

Publicitate

"Prigoană aruncă România din Evul media în Evul mediu", punctează ActiveWatch în mesajul în legătură cu recentul proiect de modificare a legii audiovizuale inițiat de Silviu Prigoană. Deputatul PDL a propus ca presa tipărită, dar şi cea online, să intre în subordinea CNA şi să se facă pe bază de licenţe.

“Inițiativele legislative neserioase în legătură cu reglementarea mass media nu par să ia sfârșit în Parlament. Situația ar fi hilară, dacă nu ar fi semn al fragilitaţii democraţiei din România” se arată în comunicatul semnat de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei.

Organizația îl acuză pe deputatul PDL de neprofesionalism, multe dintre modificările propuse de acesta sunt fie neconstituționale, fie se întemeiază pe articole care nu există în lege.

“Proiectul de lege al deputatului Silviu Prigoana ar permite suprimarea unor publicaţii, cu alte cuvinte reinstituie cenzura în forma ei cea mai brutală”, consideră ActiveWatch.

Agenția de Monitorizare a Presei cere Parlamentului “să examineze cu un plus de atenţie eventuale viitoare proiecte legislative propuse de acest accident al democraţiei din România”.

Reamintim că Silviu Prigoană a inițiat o modificare la legea audiovizualului conform căreia Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) ar trebui să acorde licențe şi pentru presa scrisă și presa on-line. Publicațiile nu ar putea să apară fără această licență. CNA ar putea suspenda licența publicației pentru o perioadă de 1,3 sau 6 luni, dacă publicația nu poate face proba verității, la o sesizare a unei persoane lezate de afirmațiile defăimătoare. Pentru alte încălcări, publicației ar putea să i se retragă licența.

Viciile proiectului de modificare a legii audiovizualului:

  • Dreptul la libertatea presei, prevăzut de Constituție (Art. 30, alin 3 si 4) a fost considerat la începutul apariției acestui concept ca fiind dreptul de a înființa publicații fără obligativitatea obținerii unei licențe. Acest drept de a înființa publicații fără licență a fost câștigat prima oară în Anglia în 1695. În anul 2010, doar țări cu guverne totalitare au astfel de licențe pentru apariția presei scrise.
  • Proiectul încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), la care România este semnatară, prin promovarea probei veritaţii într-o formă neconformă cu practica CEDO.
  • Pretinde, cu intenţia de a dezinforma, ca modifica articole care nu exista in lege, cu privire la media audiovizuala, - obligativitatea prezentării unei probe a verității în 10 zile de la cererea persoanei lezate, posibilitatea de a suspenda o instituție media de la apariție pentru niște simple omisiuni de informare;
  • Dincolo de reaua intenţie, autorul este şi extrem de superficial – de exemplu, el vorbeşte despre modificarea articolului 42, un articol care nu mai există deloc în textul actualei legi, pentru că a fost abrogat prin OUG 181/2008. Același lucru este valabil și în cazul altor modificări.

CRP: Unora şi altora le plouă în gură la gândul de a ne pune zgardă

Textul lui Prigoanăeste scris probabil sub imperiul viselor şi fantasmelor de dominare a presei”, spune Indira Crasnea, președintele Clubului Român de Presă.

Declarația CRP:

“Domnul Prigoană şi ai dumisale au formulat un text scris probabil sub imperiul viselor şi fantasmelor de dominare a presei. E un episod aproape freudian. Eu cred ca iniţiatorii sunt într-o necunoaştere a felului cum se reglementează domeniul din punct de vedere european. Le place, nu le place, România este stat-membru al Uniunii Europene şi apartenenţa, fie şi formală la lumea civilizată, precum şi bunul-simţ ar trebui să-i facă să gândească şi mai ales să se documenteze înainte de a pune pe hârtie propuneri de acest fel.

De altfel, preşedintele CNA, Răsvan Popescu a fost clar şi sobru în reacţia sa, ceea ce ar trebui să-i facă pe iniţiatorii acestei propuneri să se întoarcă la decenţă, iar PDL, partidul autorilor propunerii s-a delimitat fără echivoc de aceeaşi iniţiativă.

Chiar şi domnul preşedinte Băsescu, care numai prieten nu le este jurnaliştilor, a luat distanţă faţă de propunerea d-lui Prigoană.

Ştiu că periodic, unora şi altora le plouă în gură la gândul de a ne pune zgardă. Ar trebui să ştie că reglementare cu de-a sila nu se face. Mă aştept să mai apară asemenea poveşti”.

Foto: Andrei Spirache, Publimedia/Mediafax Foto

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Prigoana adopta stategia ca orice publicitate e publicitate buna. El vrea doar sa iese in evidenta(vezi cele 127 de divorturi si 126 de casatorii).
  • Polticienii astia de 2 bani au innebunit in totalitate.Le trebuie cenzura peste tot, vai de capul lor de amarati.Doar cu pumnul in gura reusesc ei sa se faca remarcati...trista tara...uite la el, in poza zici ca e clown...trist...

Trimite un comentariu