Skip to main content

Spotul Red Bull pentru Crăciun, interzis de pe TV

 

Spotul Red Bull, construit pe marginea unei scene biblice, a fost interzis de pe TV, iar posturile care l-au difuzat au primit somaţie publică. Potrivit membrilor CNA, clipul publicitar aduce ofense convingerilor religioase ale telespectatorilor.

Publicitate

Forul audiovizualului a primit în jur de 40 de reclamaţii cu privire la reclama Red Bull. Acelaşi spot a fost interzis şi în Italia, potrivit servicului de monitorizare al CNA.

Spotul este jignitor la adresa poporului român, foloseşte un limbaj licenţios şi utilizează simboluri crestine într-un context nepotrivit”, consideră organizaţia IAA (International Advertising Association).

Poziţia IAA a fost prezentată în faţa membrilor CNA de Georgiana Grecu, director executiv RAC (Consiliul Naţional pentru Publicitate).

Cum s-au apărat reprezentanţii Red Bull?

Reprezentanţii Red Bull au declarat în faţa consiliului RAC că prin acest spot nu intenţionează să jignească pe nimeni, iar consumatorii băuturii energizante înţeleg acest tip de animaţii umoristice, a spus Georgiana Grecu.

„Întâmplător la aceste posturi se uită şi oameni care nu consumă această băutură.”, a declarat Dan Grigore.

Prima TV, Pro TV, MTV, Kiss TV, AXN, UTV şi National Geographic sunt posturile care au difuzat până în prezent spotul Red Bull, potrivit serviciului de monitorizare al CNA.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • iocan iocan
    nu sunt nici pudibond, nici prea religios, dar ca simplu telespectator, acel spot mi s-a parut deplorabil si intr-adevar jignitor in privinta unor simboluri religioase, chiar daca motivatia CNA este cam stupida. Iar in ce priveste partea de marketing, spotul este de-a dreptul infantil, as spune ca RB a avut noroc cu decizia CNA, altfel ar fi pierdut masiv la indicatorii de brand

    de mirare cat de scazut e nivelul cultural , dar si profesional (marketing/publicitate) al unor postari... si nu ma refer la acelea sterse deja
  • Kitz Kitz
    Ca esti idiot asta este evident! Singura ta scuza pentru idioteniile pe care le sustii ar fi ca faci parte din colectivul care a creeat reclama aceea stupida! Faptul ca a fost interzisa reclama aceea stupida este cel mai mic serviciu pe care a putut CNA-ul sa-l faca cetateanului roman! Ce este cel mai grav este ca inca se permite comercializarea acestei bauturi! Se face reclama la moarte si lumea o consuma! asta e cel mai tragic si nimeni nu ia astfel de masuri!
  • lol lol
    1. Si daca e vorba de religie trebuie deodata sa ne crispam toti in fata Sefului cel Mare? Daca asa va imaginati voi ca e el, imi pare rau de viata pe care o duceti.
    2. Legal decizia CNA nu e fundamentata, indiferent cum se simt paranoicii ofuscati.
    3. Daca unii cred in fantome si zane sa nu facem glume cu fantome si zane ca ei cred si sunt convinsi de "religia" pe care o au? Ce-i cu inchizitia asta pe voi?? Mai iese si tara asta infecta vreodata din evul mediu ori ba?
  • doar eu doar eu
    Tinand cont ca vin sarbatorile e posibil ca cei care au facut aceasta reclama sa fi crezut ca va prinde si e posibil sa fi avut dreptate. Discutiile sunt pro si contra dar ce mai conteaza daca lumea vb de ea inseamna ca s-a facut publicitatea asteptata. Insa sincer, parerea mea (ca tot traim intr-o tara democrata), reclama mi se pare de prost gust…puteau face orice acum de sarbatori …partea cu “dar eu am deja un taur” si se uita la Iosif e prea de tot…daca suntem macar f putin credinciosi am reusi sa ne aducem aminte ca se vorbeste in Biblie despre Fecioara Maria….care a nascut prunc fiind fecioara…haide-ti totusi indiferent daca noi credem sau nu credem intr-o anume religie sa nu ii batjocorim p;e cei care cred si sunt convinsi de religia pe care o au. Eu sincer nu aveam nimic cu reclama daca nu ar fi fost acele cuvinte spuse. Asta e opinia mea…multumesc daca o cititi…nu trebuie sa fi-ti si deacord cu ea…repet..e pur parerea mea!
  • lol lol
    da, pentru ca se stie ca religiosii nu au umor si orice gluma o iau ca pe o ofensa la adresa lor si prietenului lor din cer.

    icoanele din scoli e alta mancare de peste, scolile tinand de stat, STAT LAIC, care nu are voie prin constitutie sa favorizeze o anumita religie.
  • lol lol
    Cineva care nu e bigot sau inchis la minte n-ar trebui sa fie deranjat de o reclama care nici macar agresiva nu e, fiind pur si simplu un pamflet care nu cred ca i-ar fi trecut (cuiva normal) prin cap ca urmarea sa slabeasca credinta oamenilor in spiridusii lor invizibili.
    Interzicerea ei e inchizitorie, josnica si nefondata.
  • Paul Mateescu Paul Mateescu
    Am scris foarte clar acolo. Nu a fost o pledoarie pentru argumente irationale. Cititi cu atentie.

    In ce priveste paranoia de care ma acuzati, va asigur ca nu sunt un bigot. Insa respect convingerile religioase ale conationalilor mei.

    Putem pune pe acelasi plan "bazaconiile" mentionate, cu Fecioara Maria, Iosif, Iisus si magii?
  • claudia claudia
    ma alatur celor care sunt in acord cu decizia CNA. As dori sa va propun si eu un exercitiu simplu,...daca aceasta reclama ar fi fost cu budha, allah sau mai stiu eu cine, nu ar fi apucat sa iasa "pe poarta fabricii". Pe de alta parte, sunt sigura ca daca era o parodie la homosexuali nu vi s-ar mai fi parut la fel de haioasa, nu-i asa?? ..sau macar nu ati fi avut curaj sa spuneti, pentru ca acolo exista legi care sanctioneaza discriminarea, nu de alta.
    Apoi, am interzis prezenta icoanelor in scoli ca sa nu ii "jignim" pe atei,..insa putem face reclame cu Iisus cu suzeta pentru ca ii jignim doar pe crestini.
    Cred ca cei de la red bull nu duc lipsa de imaginatie si ar putea cu usurinta sa ia la misto alte teme, ca doar nu s-a golit sacul. Dintr-un minim de respect pentru crestini ar fi putut sa neglijeze acest "subiect", oricat potential umoristic li s-ar parea ca are!!
  • mada mada
    M-am uitat din noula spot.Ce are cu poporul roman? Dar cu religia? Ca Maria ae mai naiva?? Si, daca aia de la CNA nu stiu,Biblia nu vorbeste de magi, ci acestia sint o frumoasa poveste inventata de Imparateasa Elena, in secolul al al IV-lea e.n., adica uuuuult dupa nasterea lui Isus! Sa mai puna mina pe carte bre, Dan Grigore, ca de pian a uitat. Sint analfabeti toti aia din CNA?! Sint rude cu Bin Laden?Interzicem reclamele pentru ca nu sint in concordanta cu basmele???Pe ce lume traim?
  • mada mada
    intem stat laic, sau sintem condusi de biserica? Unde scrie in Constitutie ca religia e mai importanta dect libertatea de exprimare? Am vazut spotul si nu m=a jigninit DELOC, e foarte nostim.Iar argumentul ui Dan Grigore ca se uita si unii care nu beau ed Bill e hilr. Pai el se da cu crema de fata sau are pampersi???
    Sint la el de talibani ca islamistii.O contestatie injustitie nu se poate, ca si recamele cu Dorel au jignit harnicul popor roman????!!
  • lol lol
    Dar de care va plac, irationale? Irational pot sa spun orice aberatie, ca e irational si nu poate fi evaluat rational, si putem sa scriem legi prin care nu avem voie sa stam intr-un picior ca e ofensa si irational si ne depaseste ca sa dezbatem asta.

    Doi la mana, daca cineva crede in bazaconii, in zeii din Olimp, in spioni care-i intra in corp, in balauri, si se transforma intr-un fenomen mai amplu atunci gata nu mai avem voie sa le punem intr-o reclama ca ne aprindem si zicem ca terfelim credinta oamenilor?

    Trei la mana, reclama aia nici macar nu mi s-a parut mai grava decat o glumita. Nu inteleg paranoia din capul unora pe care v-a indus-o religia.
  • viper viper
    de cind nu mai sintem stat laic?????????????? a ajuns bor sa ne dicteze la ce sa ne uitam si ce sa facem ia sa stea blind la locul lui ca si asa are o gramada de bube in cap. de platit nu plateste impozite desi face afaceri ba mai primeste subventii de la stat si ia bani de la enoriasi dar de facut ceva bun pt oameni ioc
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Să vedeţi ce-şi vor turna popii pe gîtleje, spre burdihanele îndestulate, whisky cu Redbull de Revelion, în tihna vilelor de la munte! Totul sub supravegherea evlavioasă a CNA-ului şi a patriarhului, cum se cuvine într-un stat bisericesc.
  • lol lol
    Parerile subiective generalizante nu-si au locul in asemenea decizii. Pricepi? Ar fi trebuit sa nici nu pomenesti de bun simt daca pledezi pentru asa o cenzura scarboasa.
  • daniel daniel
    Pastrand proportiile, speta seamana cu situatia cand dupa caricaturi ale lui allah sau mahomed, islamistii ii suprima fizic pe autorii caricaturilor. In cazul de fata, este suprimata doar caricatura, dar cred ca si asta e un abuz. Interzicem reclama sa nu-i suparam pe cei ce ling icoane si dorsale bisericesti.

Trimite un comentariu

sus