Skip to main content

Realitatea TV, amendată cu 12.000 pentru un promo cu Traian Băsescu

 

Postul Realitatea TV a fost amendat de CNA cu 12.000 de lei pentru un promo care "insinua" că Traian Băsescu va veni la emisiunea Ora de Foc, din 18 ianuarie, şi va dezvălui “câte milioarde de euro e şpaga electorală în România”.

Publicitate

În sancţionarea televiziunii de ştiri s-a luat în calcul şi lipsa de echilibru a punctelor de vedere exprimate de invitaţi şi moderatori în partea a doua a emisiunii Ora de foc, din 19 ianuarie.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat în discuţie emisiunile Realitatea TV ca urmare a trei reclamaţii venite din partea Administraţiei Prezidenţiale.

Despre promo-ul cu Traian Băsescu

Promo-ul pentru care a fost amendat postul Realitatea TV a apărut pe burtieră, în cadrul emisiunii Prime Time News, sub forma următorului text: "URMEAZĂ: ora 21.00 – Băsescu dezvăluie la Ora de Foc câte miliarde de euro e şpaga electorală în România”.

Dezvăluirea preşedintelui despre care se vorbea în mesajul apărut pe burtieră a constat în reluarea şi dezbaterea declaraţiei şefului statului cu privire la “finanţarea campaniei electorale de la bugetul de stat”.

Cum s-a creat dezechilibrul punctelor de vedere?

În ediţia din 19 ianuarie, moderatorii Oana Stancu şi Adrian Ursu i-au avut ca invitaţi pe: Iulian Iancu (PSD), Marian Sârbu (UNPR), Mircea Diaconu (PNL), Bogdan Hossu (preşedintele Cartel Alfa) şi Hanibal Dumitraşcu (psiholog).

În reclamaţia trimisă de Valeriu Turcan Consiliului se spune că dezechilibrul punctelor de vedere a reieşit din faptul că “doi moderatori şi un număr de patru invitaţi exprimau puncte de vedere împotriva Guvernului, în timp ce un singur invitat exprima puncte de vedere în susţinerea Executivului”.

Forul audiovizual a amendat postul pentru partea a doua a emisiunii Ora de foc, când singurul reprezentant al PDL din emisiunea Ora de foc (19 ianuarie), Marian Sârbu, a plecat din studiou.

Câteva fragmente din discuţia purtată la CNA pe marginea celor două emisiuni.

Gelu Trandafir, membru CNA:

“Problema e cu partea a doua a emisiunii din 19 ianuarie, pentru că în momentul în care a pleacat domnul Marian Sârbu, acolo nu a mai rămas niciun reprezentant al PDL.”

Roxana Niculescu, reprezentant Realitatea TV:

“Membrii PDL sunt invitaţi zilnic la toate emisiunile. Domnul Marian Sârbu nu a mai putut să stea.”

Roxana Niculescu:

“În legătură cu promo-ul, s-a luat declaraţia preşedintelui şi s-a făcut un calcul simplu, sunt 3.000 de primării, iar propunerea a fost destul de clară: 50.000 de lei pentru fiecare candidat, indiferent de alegeri.”

Christian Mititelu, membru CNA:

“De ce să pui titlul că Traian Băsescu dezvaluie la Ora de foc un lucru si, de fapt, nu s-a făcut nicio dezvăluire? Cine scrie aceste titluri vă sabotează emisiunea.”

Mihai Mălaimare, membru CNA:

“Părerea mea este că acea titrare lasă să se înţeleagă că preşedintele vine în emisiune şi o să ne spună cât este şpaga, ceea ce nu e corect.”

Szasz Attila, membru CNA:

„Vreti să spuneţi că este un post imparţial?”

Roxana Niculescu:

Realitatea TV încearcă să informeze în mod obiectiv, este un post imparţial.”

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“În sancţionarea postului ar trebui să avem în vedere şi ratingului unei emisiuni, iar Realitatea TV este pe locul trei ca audienţă”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • valeria ancicov valeria ancicov
    eu consider ca Realitatea Tv este o televiziune a provocarilor in Romania;moderatorii isi permit sa ia pozitia de procurori(justitie)zilnic contra partidului la putere . Lipsa de respect fata de presedintele tarii este inadmisibila,prin langajul folosit de moderatori si invitatii partidelor de opozitie;eu constat ca in Romania civilizatia a disparut,va spun aceasta deoarece eu traiesc de peste 20ani in strainatate si urmaresc zilni prin internet,unele emisiunii ale TV -Romania!Cum vreti sa avansati din toate punctele de vedere,atat in tara cat si in strainatate????? merci
  • marius marius
    amenda e prea mica, acuzatiile zilnice, fara probe, ale realitatea tv ar trebui amendate in fiecare saptamana de CNA
  • Horea Horea
    Nu-i justificata amenda!
    Sa reluam putin: pe burtiera lui "vantu" scria: “URMEAZĂ: ora 21.00 – Băsescu dezvăluie la Ora de Foc câte miliarde de euro e şpaga electorală în România”.
    Basescu il cheama si pe fostul meu prieten din copilarie. A fost intamplaror in tara in perioada ultimei campanii electorale. S-a tot minunat cum se castiga la noi alegerile.
    Mai stiu eu, nu el era cel pregatit sa faca dezvaluiri la "Ora de foc"? Ca Basescu il cheama si pe el.
  • geo geo
    televiziunile mogulilor parca o cauta. apropo, oare platesc sanctiunile care le primesc pentru fel de fel de nereguli, mai mari sau mai mici? si daca da, atunci unde se duc banii astia, ca daca CNA ar plati din amenzi realizarea si difuzarea unor emisiuni educative as aplauda demersul lor contra acestor televiziuni...
  • greenisthenewred greenisthenewred
    Oana Stancu si Adrian Ursu se joaca in fiecare seara de-a Ana Pauker si Vasile Bodnaras.
    In caz ca uneori mai "gresesc" si cheama unu de la PDL, nu e de ajuns ca il ataca ceilalati 3-4-5 "invitati" (dar care au de fapt contracte cu SOV), ci mai musca din el si "moderatorii". Iar faptul ca aduc un psiholog ca sa-l injure pe Basescu e maximul atins de jurnalismul SOV-Ghita-Tanase-BBC.
    http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/andrei_plesu_-_opinii/Moderator_/_moderatoare_7_352234776.html

Trimite un comentariu

sus