Skip to main content

Realitatea TV - 20.000 de lei pentru că i-a lezat imaginea Robertei Anastase

 

Postul Realitatea TV a fost amendat de CNA cu 20.000 de lei pentru că i-a lezat imaginea Robertei Anastase şi pentru că a interpretat greşit o serie de cifre de la ANAF privind “lista datornicilor din PDL”.

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de ştiri pentru emisiunile Realitatea te priveşte (din 7 martie) şi Bursa pariurilor (din 8 şi 9 martie).

Roxana Niculescu a recunoscut în faţa Consiliului că emisiunea Realitatea te priveşte, din 7 martie, nu a fost documentată corespunzător.

“Nişte neaveniţi şi niste nepricepuţi au făcut o emisiune, dar toţi care au fost invocaţi în emisiune au avut posibilitatea sa intre în direct. Unde am încălcat dreptul la imagine dacă au intrat toţi în direct?”, a spus Niculescu.

Consiliul a luat în discuţie cele două emisiuni în urma unor reclamaţii venite din partea Robertei Anastase (Preşedintele Camerei Deputaţilor) şi a lui Adrian Videanu (prim-vicepreşedinte al PDL).

Forul audiovizual a considerat că în emisiunea Realitatea te priveşte s-a încălcat dreptul la informare corectă. Emisiunea realizată de Andreea Creţulescu a avut ca subiect lista datornicilor din PDL la bugetul de stat, publicată de ziarul Puterea.

Ce a reclamat Roberta Anastase?

În sesizare, Anastase a spus că au fost făcute pe post afirmaţii conform cărora petenta, ca persoană, ar avea datorii la stat de peste 760.000 de lei.

În sesizare, Roberta Anastase mai precizează că nu a fost contactată pentru a i se cere un punct de vedere înaintea difuzării emisiunii, iar după intervenţia sa telefonică afirmaţiile tendenţioase nu au fost stopate, iar Realitatea TV nu s-a documentat înainte de difuzarea acestei emisiuni.

La rândul lui, Adrian Videanu a reclamat faptul că în emisiunea Realitatea te priveştemoderatoarea a vehiculat în mod tendenţios şi repetat informaţii neadevărate cu privire la persoana sa, fiindu-i afectat, astfel, dreptul fundamental la imagine”.

Motivele invocate de acesta sunt că: s-a afirmat în mod repetat, pe toată durata emisiunii, că Adriean Videanu, ca persoană, ar avea datorii la stat de peste 580.000 de lei, fiind invocată drept sursă publicaţia Puterea.

Ce au spus membrii CNA?

Mihai Malaimare, membru CNA:

“Toată lumea şi-a spus punctul de vedere. Singurul care a lipsit a fost telespectatorul. Aţi facut o chestie absolut penibilă. Trebuia să puneţi pe ecran un leu. Este urât să porneşti de la miliarde şi să ajungi la o datorie de un leu.”

Christian Mititelu, membru CNA:

“Am văzut cam ce riguriozitate are acest ziar (Puterea – n.r.). Realitatea TV, al doilea canal de ştiri ca marime şi impact, vă bazaţi pe ziarul Puterea? Atunci vă doresc succes.”

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“E ridicol să intrii într-o emisiune şi habar să nu ai cum funcţionează o societate privată. Dacă nu ştiau ar fi trebuit să îl întrebe pe colegul Radu Soviani. Astfel şi-ar fi dat seama că Videanu are datorii de doar 500 de mii de lei. Acesta este un dispreţ în legătură cu publicul, îi dai publicului minciuni sfruntate, dezinformezi, de la ce înseamnă datorii pe persoană fizică şi pe persoană juridică.

Narcisa Iorga:

"Nici tabelul acela n-au ştiut să-l citească. Mai vreau să repreoşez postului lipsa totală de documentare înainte de emisiune."

Cum a încălcat Realitatea TV legea prin Bursa pariurilor ?

În emisiunile realizate de Radu Soviani, în 8 şi 9 martie, s-a vorbit, printre altele, despre implicarea familiei Anastase în afacerea Conpet Ploieşti.

Soviani a spus în timpul emisiunii:

“Tatăl Robertei Anastse controlează societatea Compet Ploieşti, o companie strategică a economiei din România. Şi o controlează din poziţia de şef al consilierilor directorului.“

În sesizarea Robertei Anastase, care poartă antetul Parlamentului României - Camera Deputaţilor, aceasta a reclamat faptul că la Realitatea TV:

“s-au vehiculat în mod tendenţios informaţii neadevărate cu privire la persoana mea şi a familiei mele, menite să-mi afecteze dreptul fundamental la imagine. Aceste “informaţii” fac parte dintr-o campanie orchestrată împotriva mea, pe care Realitatea TV o duce de mai multe săptămâni.”

“Realitatea TV a indus ideea (...) că eu şi membrii ai familiei mele am fi implicaţi în afaceri cu produse petroliere şi am proteja anumite societăţi comerciale certate cu legea.”

Cum s-a apărat Realitatea TV?

Roxana Niculescu, director de programe al postului Realitatea TV:

“Cea de-a doua emisiune este mult mai bine documentată. De vreo 15 ani încoace, se vorbeşte despre corupţie si de câte ori se face o mică legătură, brusc avem dreptul la propria imagine. Declaraţiile au fost făcute în baza unor acte oficiale, tatăl doamnei Roberta Anastase este şeful consilierilor de la Conpet.”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • UNU UNU
    Soviani este un maestru si nu loveste nedocumentat.
  • marilena marilena
    Eu tin sa-i felicit pe cei care se iau de Roberta Anastase, pt ca ea a facut lucruri mai grave, a furat votul pe legea pensiilor, individa ar trebui sa fie la puscarie alaturi de Catalin Voicu, diferenta intre ei nu este mare, unul a luat mita, celalalt a furat o natiune. BRAVO REALITATEA SI ANTENA3!!! Le este ciuda pe audienta lor care este din ce in ce mai mare, uneori au rating mai mare decat PRO-tv si A1, BRAVO LOR CAT DESPRE cna SPER SA SE DESFINTEZE, PT CA AU UN ROL DE CENZURA, IAR IN DEMOCRATIE NU EXISTA ASA CEVA, DACA GRESESTE UN JURNALIST N-ARE DECAT CEL IMPOTRIVA CARUIA A GRESIT SA-L DEA IN JUDECATA.
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Acum vad textul, vedeti ca si voi dati ca Videanu are 500 de mii de lei, iar el, de fapt, are 500 lei!
  • Marian Marian
    Ce se face la Antena 3 si Realitatea TV nu este jurnalism. E totala spalare de creiere, idiotizarea spectatorilor si manipularea lor.
  • Mihai Voiculescu Mihai Voiculescu
    @Radu este deja un precedent la Antena1 cand a avut 10 sau 15 minute suspendata emisia in primetime. Deci... se poate.
  • dany77 dany77
    Subscriu,cred ca amenda simpla e o frectie pe picior de lemn...
  • Radu Radu
    eu as propune ca la 10 amenzi neplatite sa li se opreasca emisia 24 ore
  • ibrail ibrail
    Atunci cand se repeta astfel de incalcari ale legii audio -vizualului ,ar trebui mers pana la ridicarea licentei.Amenda nu mai are ,din ce vad nici un efect.

Trimite un comentariu

sus