Skip to main content

Virgil Ianțu, Kanal D: "Am fost aproape de semnarea contractului cu TVR, dar sponsorul principal a schimbat macazul"

 


Virgil Ianțu
, gazda emisiunii Vrei să fii milionar de la Kanal D, povestește pentru paginademedia.ro cum a revenit la emisiunea concurs.

Publicitate

Emisiunea a fost la un pas să intre pe TVR, dar ceva nu a mers, după un an de discuții.

"Am fost aproape de semnarea contractului cu TVR, dar s-a întâmplat ca sponsorul principal să schimbe macazul și a făcut-o într-un mod lipsit de fair-play. A făcut-o exact pe ultima sută, când trebuia începută producția", spune Ianțu într-un interviu acordat paginademedia.ro.

Emisiunea a ajuns la Kanal D și debutează pe 24 august. La 11 ani de la prima ediție  “Vrei să fii miliardar?”, miliardul e milion, dar formatul și prezentatorul - aceiași. Va fi de trei ori pe săptămână. Unul dintre colaboratorii emisiunii va fi Mistrețu' de la Cronica cârcotașilor.

Virgil Ianțu, într-un interviu despre Vrei să fii milionar, despre televiziune, despre lipsa de alternative a publicului și despre derapajele de la bunul simț.

Din interviu:

Despre relația cu TVR: "Intrasem deja într-o “relație” cu TVR-ul, pentru că a durat cam un an toată discuția. (...) Am fost aproape de semnarea contractului, dar s-a întâmplat ca sponsorul principal să schimbe macazul și a făcut-o într-un mod lipsit de fair-play. A făcut-o exact pe ultima sută, când trebuia începută producția. Și eu n-o să uit asta… Cine știe, s-ar putea să ne mai întâlnim. Nu numai pentru mine a fost greu, și pentru TVR, era băgată în grilă emisiunea, a trecut prin multe etape, licitații, case de producție, au fost niște eforturi mari și ceea ce a făcut atunci sponsorul e de neiertat."

Despre înscrieri la emisinea de pe Kanal D: "În ziua în care s-au deschis liniile – deși promovarea abia începuse – au fost 1000 de înscrieri. După două zile, erau 1800. La cea mai recentă ediție avem 8000 de înscriși în două zile, 4000 pe zi."

Despre format: "Este același format, cu mici adăugiri pe care le veți afla din emisiune. Studioul este refăcut, actualizat, e din 2011, cum e cel din Marea Britanie (unde a început show-ul), softul este nou. Dar este același conținut, cu mici noutăți. Și muzica este aceeași! Încă ceva, vom avea cea mai mare sumă oferită vreodată la un concurs în România, 1 milion de lei."

Despre echipă: "Lucrez cu mulți oameni din vechea echipă. Coordonatori de concurenți, regizori de platou, luminiști – toți au răspuns imediat “da”. Inclusiv Octavian Păscuț (Mistrețu’ de la Cârcotași), care este regizor artistic."

Despre televiziune:  "Publicul are telecomanda, dar nu i se oferă alternative. Cred că vine momentul saturației. Chiar cel care se uită la un anumit gen de producții e nemulțumit de ce vede. Din nefericire, continuă să se uite, dar tocmai pentru că nu are alternativă."

Interviul, pe larg:

Cristiana Constantinescu: Ți-a fost dor de televiziune?
Virgil Ianțu: Da, mi-a fost foarte dor. A fost o perioadă de un an și jumătate în care, chiar dacă am avut propuneri, au fost în același registru pe care, de altfel, l-am refuzat când am plecat de la Prima și îmi doream să văd măcar în jurul meu, chiar dacă nu făceam eu neapărat chestia asta, să văd că se întâmplă ceva și că televiziunile încep să se mai gândească și la public și la prețul pe care îl plătește bătălia asta pentru cifre. Eu cred într-o schimbare. Lumea cred că s-a săturat de tot ce vede în jur. Deși nu sunt de acord cu privitul prea mult la televizor – măcar atunci când te uiți, să fie cumva un refugiu pentru o oră-două, să vezi ceva strălucitor, frumos, ceva pozitiv. Să sperăm că se va întâmpla asta.

 

Cum ai descrie piața emisiunilor TV din prezent, față de cea de acum 10 ani?
Cum se și vede. Nu pot eu să o descriu neapărat, dar e o diferență mare. Mă rog, în ultimul an au început să apară și producții mari, dar puține. Eu nu zic că trebuie să avem doar genul acesta de producții. Sunt de acord și cu producții gen reality – dar să aibă o măsură, măsura fiind bunul simț și o limită, pentru că vrând-nevrând, mai încerci să te uiți la știri, mai schimbi, dacă ai un copil prin casă... E foarte grav când vezi cu copilul un promo în miezul zilei cu copii care își înjură părinții. Mi se pare incredibil că se întâmplă așa ceva pe un post de televiziune.

 

Cine crezi că e de vină pentru asta? Și de nivelul la care a ajuns televiziunea în România?
Păi e clar cine e de vină! Și știm foarte bine că e o tehnică. Totul e premeditat. Pe lângă faptul că poți face ușor producții ieftine, cu oameni pe care nici nu trebuie să-i plătești bine, care nu au nevoie nici de un studio care costă, conținutul nu trebuie să fie gândit prea mult - de câțiva ani încoace, eu cred că este o chestie premeditată, și știm bine ce înseamnă alegerile și segmentul respectiv.

Publicul are telecomanda, dar nu i se oferă alternative

Dar publicul deține telecomanda, nu el e liber să aleagă la ce se uită?
Publicul are telecomanda, dar nu i se oferă alternative.

 

Există și posturi străine, de cultură generală, geografie, istorie…
Da, dar dacă eu vreau să mă uit la posturi românești? Tocmai, că nu se oferă alternative. Înainte și imediat după anul 2000 lumea se uita la producții OK, făcute nu neapărat pe gustul meu, dar cu un conținut elaborat, cu studiouri mari, frumoase, cu prezentatori care se respectau, erau preocupați de meseria asta. Emisiunile respective făceau cifre. Ce crezi că vrea publicul? Genul acela de emisiuni, făcute cu respect față de public sau genul acesta de emisiuni care îl neglijează total și publicul plătește, fără să-și dea seama, un preț foarte mare? Pentru că mijloacele folosite sunt degradante.

 

Dar de ce crezi că au dispărut emisiunile de la începutul anilor 2000, de care vorbești?
Nu aș merge către motive financiare, pentru că în loc să faci trei producții de doi lei, poți să faci una frumoasă. Nu știu, e greu de spus de ce au dispărut.

 

Cum vezi tu publicul românesc de acum, față de cel din 2000?
El a fost dezorientat o vreme. Acum este destul de orientat, dar greșit, din punctul meu de vedere, dar cred că vine momentul saturației. Chiar cel care se uită la un anumit gen de producții e nemulțumit de ce vede. Din nefericire, continuă să se uite, dar tocmai pentru că nu are alternativă. Eu cred că apariția noilor emisiuni e un semn bun – chiar dacă acum e cam mare învălmășeală de talente de cântat, de dansat. Dar prefer să fie aglomerație în zona asta, decât pe cealaltă. Eu de ceva vreme tot zic că se va întâmpla un lucru bun. Nu am zis că trebuie să dispară celelalte emisiuni, dar trebuie găsită o limită, totuși.

Am fost aproape de semnarea contractului cu TVR, dar s-a întâmplat ca sponsorul principal să schimbe macazul

Acum câteva luni se zvonea că ești în negocieri cu TVR-ul…
Nu au fost doar zvonuri, intrasem deja într-o “relație” cu TVR-ul, pentru că a durat cam un an toată discuția.

 

Și de ce nu s-a concretizat?
Am fost aproape de semnarea contractului, dar s-a întâmplat ca sponsorul principal să schimbe macazul și a făcut-o într-un mod lipsit de fair-play. A făcut-o exact pe ultima sută, când trebuia începută producția. Și eu n-o să uit asta… Cine știe, s-ar putea să ne mai întâlnim. Nu numai pentru mine a fost greu, și pentru TVR, era băgată în grilă emisiunea, a trecut prin multe etape, licitații, case de producție, au fost niște eforturi mari și ceea ce a făcut atunci sponsorul e de neiertat.

 

S-au înghesuit mulți să participe la emisiunile de talente. Crezi că îi interesează și emisiunile de cultură generală?
Înscrierile au dovedit că da. Au venit foarte mulți. Se fac înscrieri (telefonic) pentru fiecare ediție în parte, timp de două zile pe ediție. În ziua în care s-au deschis liniile – deși promovarea abia începuse – au fost 1000 de înscrieri. După două zile, erau 1800. La cea mai recentă ediție avem 8000 de înscriși în două zile, 4000 pe zi. Sunt și persoane care se înscriu la mai multe ediții, dar și numai pentru o emisiune. De altfel, înscrierile continuă până pe 22 septembrie și se pot face la numărul de telefon 0377 77 2222.

Cred că se înscriu mulți pentru că este o emisiune foarte prietenoasă. Și cei care nu au un bagaj de cunoștințe foarte bine pus la punct – mă refer la public - învață, își testează cunoștințele, este ceva provocator. Și eu învăț acolo, în timpul filmărilor, foarte multe lucruri.

 

Ai vedea pe altcineva în locul tău?
Da, pot face și alții treaba asta!

 

Poți să-mi dai un exemplu?
Nu, nu pot să-ți dau exemple… Am mai spus eu o glumă, în alt interviu, că ar trebui să fie unul cu părul alb, tuns scurt și cu ochii albaștri (zâmbește)… Nu știu să-ți dau acum un exemplu, ar fi ironic. Eu m-am pregătit foarte mult pentru momentul în care am început emisiunea “Vrei să fii miliadar?”, de la Prima, în 2000. Cu oameni bine pregătiți, printre care și domnul Ilie Ciurescu. Luam lecții de dicție, de atitudine, inspirație, improvizație, mi-a prins foarte bine, am învățat foarte multe lucruri. Chiar dacă atunci credeam că le știu din experiența mea muzicală, m-a ajutat foarte mult perioada aceea de pregătire și dacă ar fi să o ia cineva de capăt, la vârsta mea de atunci, 29 de ani, nu știu dacă ar mai avea cineva răbdare să facă ce am făcut noi pe vremea aceea.

E același format! Și muzica este aceeași!

Cine crezi că se va uita la “Vrei să fii milionar?”?
Cred că este o emisiune pentru toată lumea. Este ceva nou pentru unii, care în 2000 erau mici, dar au crescut între timp, și ceva plăcut de regăsit pentru ceilalți. E o emisiune prietenoasă, pentru toate categoriile de public.

 

Crezi că va reveni publicul emisiunii de acum 10 ani, chiar dacă acum are altă vârstă, alte preocupări, poate?
Da, eu sunt convins de asta.

 

Se păstrează formatul pe care îl cunoaștem?
Da, este același format, cu mici adăugiri pe care le veți afla din emisiune. Studioul este refăcut, actualizat, e din 2011, cum e cel din Marea Britanie (unde a început show-ul), softul este nou. Dar este același conținut, cu mici noutăți. Și muzica este aceeași! Încă ceva, vom avea cea mai mare sumă oferită vreodată la un concurs în România, 1 milion de lei. Grila de premii va arăta, de asemenea, altfel, pentru că vorbim de lei noi, pragurile sunt la alte sume și mai avem o variantă ajutătoare-surpriză de la întrebarea a zecea în sus, în plus față de cele trei deja cunoscute, pe care încă nu o divulg! E foarte interesantă varianta ajutătoare!

“Vrei să fii milionar?” trei zile pe săptămână

Ai văzut “Slumdog Millionaire”?
Da, l-am văzut! Ideea mi-a plăcut foarte mult, nu mi-a plăcut în schimb în ce lumină l-au pus pe prezentator. Dar este ficțiune, trebuia ca lucrurile să fie spectaculoase.

 

Să spunem că ești concurent la “Vrei să fii milionar?”. Ce întrebare nu ai vrea să ți se pună?
Ooo, sunt atâtea! Sunt multe întrebări la care nu aș putea să răspund. Tocmai de aceea eu apreciez foarte mult oamenii care vin acolo și ajung la sume mari, pentru că știu foarte multe lucruri, din multe domenii. Sunt oameni obișnuiți, preocupați să învețe ceva. Semn că românii sunt oameni deștepțI – nu așa cum sunt prezentați în ultima vreme.

[flashvideo filename=video/slumdog.flv /]

Emisiunile tabloid nu sunt de divertisment

Piața emisiunilor de divertisment este destul de aglomerată, avem tot felul de producții gen tabloid, show-uri de talente și multe altele. Crezi că mai e loc pentru încă o emisiune de divertisment în prime-time?
Stai puțin, vorbim de emisiuni de divertisment. Cele gen tabloid nu sunt de divertisment.

 

“Vrei să fii milionar?” va avea un public al ei, separat?
Nu chiar, s-ar putea să trag și din publicul celorlalți, cred că e loc pentru toată lumea.

 

Tu la ce te uiți la televizor?
Mă uit la sport, la National Geographic, la History Channel, mă mai uit cu fiica mea, când e la televizor – deși nu o face prea mult – la Da Vinci.

 

Fiica ta o să se uite la “Vrei să fii milionar?”
Da, abia așteaptă! Ea se uita și la “Copiii spun lucruri trăsnite”, dar era foarte geloasă! Nu prea îi convenea că era tati acolo cu alți copii, tot încerca să-mi distragă atenția de la televizor.

Mistrețul de la Cârcotași, regizor artistic la Vrei să fii milionar

Când va fi difuzată emisiunea?
Prima ediție va fi pe 24 august. Se va difuza miercuri, joi și vineri, de la ora 20.00. Probabil că vor fi și reluări.

 

Ai emoții?
Da… Acum, când mă gândesc, îmi dau seama că am emoții mari, dar nu e vorba de teamă de ce o să se întâmple, ci de altceva. Mi-am dorit atât de mult să reiau producția asta și m-am emoționat farte tare... (face o mică pauză) pentru că m-am întâlnit cu foști colegi. E ca un nou început, ca o regăsire și asta m-a emoționat. Lucrez cu mulți oameni din vechea echipă. Coordonatori de concurenți, regizori de platou, luminiști – toți au răspuns imediat “da”. Inclusiv Octavian Păscuț (Mistrețu’ de la Cârcotași), care este regizor artistic.

Foto Octavian Păscuț (Mistrețu'): TVmania.

Autor: Cristiana Constantinescu cristiana_conyahoo.com

Comentarii

Trimite un comentariu