Skip to main content

Ziaristul Mihai Munteanu, premiu internaţional pentru investigaţie

 

Premiu internaţional pentru jurnalismul românesc de investigaţie. Jurnalistul Mihai Munteanu a câştigat Premiul Daniel Pearl pentru o serie de materiale de investigaţie despre corupţie şi crimă organizată, grupate sub genericul Offshore Crime Inc.

Publicitate

Mihai Munteanu, jurnalist la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a condus o echipă internaţională de reporteri pentru acest proiect, coordonat de un alt român, Paul Cristian Radu.

Acum şase ani, articolele lui Mihai Munteanu au determinat demisia Elenei Udrea din poziţia de consilier al lui Traian Băsescu.

Premiul câştigat de jurnalistul român a fost anunţat zilele trecute, la Kiev, la Conferinţa Internaţională a Jurnaliştilor de investigaţie.

Detalii, în continuare:

Munteanu (31 de ani) este jurnalistul care, în urmă cu şase ani ani, a publicat o serie de articole care arătau legăturile de afaceri ale soţului Elenei UdreaDorin Cocoş. Urmare a dezvăluirilor din EVZElena Udrea şi-a dat demisia din poziţia de consilier al preşedintelui Traian Băsescu.

Articolele punctau legăturile lui Dorin Cocoş cu afacerile Grupului de la Golden BlitzPetrache – Bittner.

Despre crima organizată şi corupţie la nivel înalt

Proiectul premiat la Daniel Pearl Award a grupat mai multe articole sub genericul Offshore Crime Inc.

Ce şi-a propus demersul?

Offshore Crime Inc. arată cum paradisurile fiscale au devenit umbrela grupărilor de crimă organizată din toată lumea.

Investigaţia OCCRP a arătat cum la nivel global, industria offshore funcţionează în reţele transfrontaliere prin care se spală bani, se trafichează droguri şi arme şi se ascund funcţionari sau politicieni corupţi din diferite guverne ale lumii. Despre cum se creează companii internaţionale, cum se camuflează indivizi controversaţi în ţările lor şi cum se fentează autorităţile fiscale.

Echipa proiectului

Reporter principal: Mihai Munteanu (România)

Coordonator: Paul Cristian Radu (România)

Editor: Andrew Sullivan

Au contribuit:

Tamas Bodoky (Ungaria)
Vlad Lavrov (Ucraina)
Beth Kampachror (SUA)
Caitlin Gingley (SUA)
Stanimir Vaglenov (Bulgaria)

Articolele în limba română:

Premii de câteva mii de euro

Premiile Daniel Pearl pentru investigaţie jurnalistică sunt o iniţiativă a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ – International Consortium of Investigative Journalist).

Până în 2008, s-au numit ICIJ Awards, apoi au fost redenumite, în memoria jurnalistului Daniel Pearl, ucis în Pakistan în anul 2002.

Câştigătorii au primit 5.000 de dolari.

Foto: EVZ

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

Trimite un comentariu

sus