Skip to main content

VEDERE DIN CULISE: Asemănări și deosebiri între X Factor și Vocea României

 

Publicitate

Cum se văd Vocea României și X Factor din culise? După ce, în urmă cu câteva săptămâni, a fost în publicul de la Vocea României, reporterul Paginademedia.ro Cristiana Constantinescu s-a aflat, sâmbătă, între spectatorii de la X Factor.

Paginademedia.ro vă prezintă asemănări și deosebirile dintre cele două emisiuni, așa cum s-au văzut din public, dar și un reportaj de la X Factor de sâmbătă.

Cum este publicul celor două emisiuni, ce fac membrii juriului în pauze, cum sunt mobilizați spectatorii, în continuare:

  • Ambele studiouri par mult mai mari la televizor decât sunt în realitate. Ca dimensiuni sunt comparabile, însă scena de la X Factor este (sau pare) mai mare decât cea de la Vocea României.
  • La ambele emisiuni asistă susținători reali ai concurenților, care reacționează spontan. Totuși, la X Factor se simte "impulsul" maestrului de ceremonii, un pic mai zelos decât la Vocea României. Și tot la X Factor există mereu public plătit, pregătit doar pentru cazurile în care este nevoie.
  • Atmosfera din platoul de la Pro TV este mult mai destinsă decât la emisiunea concurentă. Oamenii par mult mai relaxați, se râde, se glumește mult, deși este un public ceva mai numeros decât la X Factor.
  • Membrii juriului și prezentatorul vorbesc mult mai mult între ei la Vocea României, decât la X Factor. În pauzele publicitare, Pavel Bartoș, Horia Brenciu, Loredana, Smiley și Moga se tachinează, se amuză unii pe seama altora, fac chiar glume cu X Factor. Pe când Răzvan și Dani, Paula, Mihai și Adi sunt mai concetrați, mai serioși, atenți la ce urmează. Par mai emoționați.
  • Dacă Pavel Bartoș și Roxana Ionescu citesc textele de pe prompter, Răzvan și Dani nu au nimic scris, vorbesc liber. Pe de altă parte, Bartoș este mult mai spontan atunci când discută cu concurenții sau membrii juriului. Răzvan și Dani rareori se abat de la ce trebuie să spună, sunt mai încordați și glumele le ies mai greu.

Ce n-au văzut românii la X Factor-ul de sâmbătă

Am ajuns la studioul din comuna Ștefănești la 19.30. Până la startul filmărilor, am aflat câteva detalii din culise.

Concurenții stau în comuna Tunari, din apropierea Bucureștiului, într-un complex rezidențial, într-un duplex (fetele într-o casă, iar băieții în alta), ca într-un cantonament. Nu au la dispoziție telefoane mobile prin care să poată păstra legătura cu familia sau prietenii.

Pentru show-ul pe care îl vedem sâmbăta și duminica live se muncește zilnic între 10 și 12 ore. Lunea, marțea și miercurea concurenții stau de la ora 9 până la 21 fie la studioul Crinei Mardare, unde iau lecții de canto și repetă piesele, fie la studioul coregrafului Tonkins Anderson, unde exersează coregrafia pentru concurs.

Joia și vinerea concurenții sunt la studioul de filmări. Vin dimineața și pleacă seara. Joia și vinerea petrec, de asemenea, mult timp și cu mentorii, fie la studioul Crinei Mardare, fie cu coregraful Tonkins Anderson.

Sâmbăta și duminica, în zilele în care se filmează în direct, toți concurenții vin la ora 11-12 la platou. Dimineața are loc o repetiție generală, apoi, în jurul orei 15, sunt la machiaj, coafură și costume. Sunt mai multe persoane care asigură machiajul și coafura, așa că nu durează foarte mult.

După aceste pregătiri au loc niște interviuri. Emisiunea are niște researcheri, care stau de vorbă cu fiecare concurent în parte, le iau interviuri pentru a afla astfel dacă au ceva de comentat, nemulțumiri sau doleanțe.

Mentorii (Paula Seling, Mihai Morar și Adrian Sână) petrec joia și vinerea mult timp cu concurenții, la studiouri. Sâmbăta și duminica vin în jurul prânzului la platoul de filmare. Stau de vorbă cu concurenții, apoi cu echipa de producție, pentru a pune la punct ultimele detalii. Se machiază, se coafează și sunt gata cu 30 de minute înainte de debutul filmărilor.

Răzvan și Dani au repetiții joia și vinerea. În zilele de filmări (sâmbăta și duminica) vin la studio după prânz.

Regizorul principal al X Factor este Sergio Lazarov, regizor artistic Santiago Garcia, iar regizori secunzi Letiția Roșculeț și Mircea Hațeganu. Aceștia stau, în timpul transmisiei, fie într-un car, în exteriorul platoului, fie în regie.

Ce se întâmplă în seara show-ului

La 19.30, studioul era aproape plin cu susținători ai concurenților și câștigătorii concursului de pe Facebook. Nu e un studio foarte mare, sau pare mic pentru că scena ocupă foarte mult loc - mai mult de jumătate din suprafața studioului care poate primi aproximativ 400 de persoane.

La 19.45 îl aud pe cel pe care toată lumea îl strigă Soso (îl cheamă Adrian Aron, este MC și nu are nico legătură cu Soso de la Big Brother!). El este cel care se ocupă de atmosfera din tribune. Ne spune să rezolvăm acum orice urgențe, pentru că până la sfârșitul emisiunii, adică în jurul orei 22.30, nu vom putea ieși din sală.

La 19.50 Soso face prezența și testează volumul aplauzelor și încurajărilor vocale pentru concurenți. Alin Văduva (foto) pare să aibă cel mai sonor grup de susținători. Printre cei care asistă sunt și câteva prezentatoare de știri sportive ale trustului: Crina Abrudan (Antena 1), Cristina Dochianu (Antena 1) și Bianca Voicu (Gsp TV). Cristina și Bianca îl încurajează pe Andrei Leonte, iar Crina Abrudan îl susține, ca și actrița Crina Matei, pe Alin Văduva (foto).

Am întrebat dacă există și public plătit și am aflat că întotdeauna sunt pregătiți oameni pentru a ocupa locurile în acest scop, dar de obicei sunt destui susținători ai concurenților de la X Factor.

 

Cu 15 minute înainte de show se simt emoțiile

La ora 20.00 apare din culise Adi Sână, dă un ocol scenei, butonează telefonul, scrutează audiența și se retrage.

MC Soso mai ia pulsul spectatorilor, ne explică felul în care au fost alese melodiile din seara aceasta, printr-un sondaj pe Facebook, ne întreabă dacă am votat vreo piesă și ne spune să ne așezăm, pentru că a mai rămas puțin timp până la startul filmărilor live.

La 20.10 s-au făcut probe la mașinăriile de fum, aflate la un metru în fața noastră, care fac un zgomot infernal.

Cu cinci minute înainte de start, se face liniște. Toți spectatorii s-au așezat și a mai rămas doar forfota cameramanilor, a scenografilor și a altor membri ai staff-ului. Cam 100 de persoane lucrează acum, cu aproximație, pentru buna desfășurare a show-ului.

Răzvan și Dani nu citesc de pe prompter. Juriul nu vorbește în pauze.

La 20.20, imediat după generic, au apărut pe scenă Răzvan și Dani. Par emoționați, chiar un pic tensionați. Nu citesc nimic de pe prompter; atât ei, cât și mentorii, vorbesc liber pe tot parcursul show-ului. Apoi apar Paula Seling, Mihai Morar și Adrian Sână. Și ei par destul de emoționați, salută publicul și se așează la masa juriului.

Primul concurent este Andrei Leonte, apoi se succed ceilalți. În timp ce la televizor se difuzează filmulețele de prezentare ale concurenților, pe scenă e mare agitație: se schimbă decorul, se fac din nou probe la mașinăriile infernale de scos fum. Juriul stă cuminte la masă, Mihai își verifică telefonul, Paula se uită pe niște foi, iar Adi navighează pe tabletă.

La fel decurg și pauzele mai lungi de publicitate (de câte trei sau cinci minute). Paula își retușează machiajul și coafura, Mihai se plimbă sau dispare în culise cu telefonul în mână, Adi la fel. Sunt serioși și mă mir că nu fac schimb de impresii, nu glumesc, nu stau de vorbă între ei.

Într-una dintre pauze, Răzvan a venit să ne salute. El e cel mai jovial, cel mai haios și pus mereu pe glume. Dani păstrează distanța, culmea, mi se pare mai emoționat decât toți ceilalți. Răzvan glumește pe seama fracului lui Adi Sână, l-a botezat “greierașul”. Și în timpul show-ului Răzvan face glume legate de ținuta “de dirijor” a lui Adi, admirându-i fracul și bretelele. Mihai și Adi încearcă și ei să fie spumoși, dar nu prea le iese. Paula e rezervată, ca întotdeauna. În ultima pauză de publicitate, la 22.15, a venit și Paula să stea de vorbă cu noi, a dat mâna cu fiecare și ne-a întrebat dacă ne place show-ul. Nu mi s-a mai părut rece, ca la început.

Înainte ca T&L să înceapă să cânte, regizorul de platou vine la noi, cei din primele rânduri, și ne spune ca la primul refren să ne ridicăm în picioare, să aplaudăm și să rămânem în aceeași stare până la finalul melodiei. T&L cântă When Love Takes Over a lui David Guetta, care, întâmplător, îmi place, așa că nu trebuie să mimez "starea".

La finalul show-ului curg multe lacrimi

Cred că partea cu adevărat interesantă a X Factor-ului este după oprirea filmărilor. Este momentul în care concurenții își revăd familiile, după mai multe zile în care nici măcar nu au vorbit la telefon. Se vede că sunt cu toții emoționați și se descarcă de tot stresul acumulat peste săptămână. Fetele primesc flori, părinții plâng, concurenții îi întreabă: “cum am fost, am fost bine?”.

În cealaltă parte a studioului, Mihai, Paula și Adi dau interviuri și autografe. Mihai Morar e cel mai solicitat.

Treptat, luminile se sting, se strâng scaunele, juriul pleacă, începe curățenia, dar concurenții, familiile și prietenii lor rămân împreună. Primii se răsfață, ceilalți îi încureajează. Se fac multe fotografii. Ar sta mai mult împreună, dar e deja aproape ora 23.00 Noi plecăm, dar concurenții și susținătorii lor sunt încă acolo, nu se mai satură să povestească.

Citește și:

Autor: Cristiana Constantinescu cristiana_conyahoo.com

Comentarii

  • Din ce citesc aici imi dau seama ca x-factor este mult mai bine pus la punct din moment ce nu se citeste de pe prompter si faptul ca juratii nu prea vorbesc in pauze si ca se concentreaza pt direct denotat faptul ca ei chiar se implica in adevaratul sens al cuvantului... Nu ma mira sa aflu asta, chiar mi se parea mult prea regizat vocea romaniei
  • Eu am impresia ca e tare frig unde repeta. Toti stau imbracat gros, dar tot racesc. Cred ca nu le-au pus la dispozitie niste conditii optime si saracii concurenti racesc usor, pe fondul stresului, solicitarii nervoase si a frigului crancen din salile unde repeta.
  • Eu ma intreb de ce in RO e singura editie din lume (conform spuselor lor) unde concurentii au probleme grave cu vocea si apar situatii care nu sunt descrise in regulament. Cred ca nici mentorii, nici madam Crina nu se pricep suficient cat sa nu faca praf concurentii. In stilul asta nu ajunge nimeni sanatos in finala si o sa cante prost.

    Si apropo de Razvan si Dani, ati observat cum merg sincronizat de fiecare data? Apar pe scena in mijloc, spun 2 cuvinte din lista de propozitii predefinite ("n-as vrea sa fiu in pielea ta", "ai dormit bine Paula?", "saptamana viitoare ne canta...", "mentorii au mentorizat" etc) dupa care pleaca brusc spre partea stanga a scenei ca telecomandatii.

Trimite un comentariu