Skip to main content

Manifestul Jurnalul. Un ziar îşi asumă un manifest cu cereri politice. Jurnalism sau activism politic?

 

Jurnalul Naţional a publicat săptămâna trecută, pe întreaga primă pagină, un Manifest al ziarului, cu multe cereri de natură politică.

Publicitate

Este normal ca un ziar să îşi asume cereri politice? Cât este jurnalism şi cât este activism politic?

Paginademedia.ro a cerut opinia Ioanei Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent şi lui Mircea Toma (Agenţia de Monitorizare a Presei).

Răspunsurile, în continuare:

Manifestul este semnat Jurnalul Naţional, iar printre cereri se numără: alegerile parlamentare să nu poată fi organizate niciodată în aceeaşi zi cu alegerile localepartidul sau alianţa care obţine cel mai mare număr de parlamentari să desemneze automat premierul.

Ziarul devine suportul explicit, şi încă de pe copertă, al agendei politice a „echipei editoriale” – citeşte al patronului”, spune Mircea Toma (ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei).

Asumarea unei poziţii politice de către o publicaţie nu este un lucru nemaivăzut”, este de părere Ioana Avădani, dar “nici nu vezi foarte frecvent ziare care să îşi asume public un “manifest” propriu”.

Până la ora redactării materialului, Paginademedia.ro nu a primit un răspuns la întrebările trimise Jurnalului Naţional.

Mircea Toma: „ziarul devine suportul explicit, şi încă de pe copertă, al agendei politice a „echipei editoriale” – citeşte al patronului”

Preţul acestui gen de aventuri este scăderea numărului de cititori”, este de părere Mircea Toma. „Nu suntem la primul eveniment politico-editorial de acest gen: la începutul anilor ’90, România Mare s-a transformat din publicaţie în partid. În cazul Jurnalului, partidul pare să existe deja”, spune el.

Mircea Toma, pentru Paginademedia.ro:

"Ideea de a face dintr-un cotidian, un manifest politic, este o formă curajoasă de a înţelege libertatea de exprimare în general şi libertatea presei în particular. Românii s-au obişnuit să ignore menţiunile de sub titlul publicaţiilor prin care li se garantează „independenţa” editorială a acestora.

Jurnalul Naţional are o lungă şi chinuitoare istorie a efortului de a lăsa aparenţa unei publicaţii independente de activitatea politică a propriului patron. Pentru consumatori, cel mai periculos lucru care se poate întâmpla ar fi să nu ştie cine este patronul şi care este agenda politică a acestuia. De aceea, încă de acum câţiva ani, pentru presa audiovizuală, la insistenţele organizaţiilor neguvernamentale, a s-a impus radio-operatorilor să-şi publice pe site-uri identitatea proprietarilor.

Azi ne întâlnim, însă, cu un exces de zel în acest tip de transparenţă: ziarul devine suportul explicit, şi încă de pe copertă, al agendei politice a „echipei editoriale” – citeşte al patronului, că nu toţi ziariştii candidează.

În ciuda surprizei, nu suntem la primul eveniment politico-editorial de acest gen: la începutul anilor ’90, România Mare s-a transformat din publicaţie în partid. În cazul Jurnalului, partidul pare să existe deja.

Consumatorii sunt – cred eu – preveniţi deja, aşa că nu cred că sunt mulţi cei care să rişte să preia necritic acest manifest şi să vrea să se înscrie ca redactori de partid.

Preţul acestui gen de aventuri este scăderea numărului de cititori. Acesta este, cel puţin, comportamentul uzual identificat în alte ţări: presa de partid se vinde mult mai greu decât cea independentă. Posibil ca acest tip de daune să nu mai conteze în cazul Jurnalului Naţional."

Ioana Avădani: Nu este un lucru nemaivăzut

Asumarea unei poziţii politice de către o publicaţie nu este un lucru nemaivăzut. Există ziare de partid, care susţin linia ideologică sau programul de guvernare al unei formaţiuni anume”, spune Ioana Avădani, dar “nici nu vezi foarte frecvent ziare care să îşi asume public un “manifest” propriu”.

Ioana Avădani, pentru Paginademedia.ro:

“Manifestul” publicat de Jurnalul Naţional are, cu claritate, revendicări de natură politică.

Asumarea unei poziţii politice de către o publicaţie nu este un lucru nemaivăzut. Există ziare de partid, care susţin linia ideologică sau programul de guvernare al unei formaţiuni anume, există ziare care se simt apropiate ideologic de o orientare sau alta. Dar nici nu vezi foarte frecvent ziare care să îşi asume public un “manifest” propriu, chiar dacă acesta este o împachetare a cerinţelor exprimate public de grupuri de protestatari.

Am văzut din campania electorală din 2008-2009 că mass media s-a transformat din observator, din agent al interesului public în – pe rând – câmp de confruntare, suporter şi chiar agent electoral. Mă tem că alegerile din 2012-2013 nu vor fi cu mult diferite din acest punct de vedere. Şi suntem deja în campanie electorala...

Drept este, trăim momente extraordinare (în sensul de “care se abat de la normă) care cer, probabil, măsuri extraordinare. După două săptămâni de proteste, nu a răsărit niciun factor de coagulare a dialogului social.

Poate că demersul Jurnalului (care şi-a invitat cititorii să contribuie la redactarea materialului) asta încearcă să compenseze. Chiar şi în detrimentul practicii jurnalistice – care cere obiectivitate, reflectare a opiniei tuturor părţilor, spaţiu de abrodare critică.

Din Manifestul Jurnalului Naţional:

  • alegerile parlamentare să nu poată fi organizate niciodată în aceeaşi zi cu alegerile locale;
  • mandatul Preşedintelui României să fie de 4 ani;
  • partidul sau alianţa care obţine cel mai mare număr de parlamentari să desemneze automat premierul;
  • decizia de numire şi cea de revocare a unui membru al Guvernului să aparţină exclusiv premierului;
  • limitarea strictă a guvernării prin ordonanţe de urgenţă, prin definirea clară a domeniilor şi a perioadelor în care aceste ordonanţe pot fi emise;
  • limitarea asumării răspunderii guvernamentale în Parlament la o singură dată într-o sesiune Parlamentară;
  • reducerea numărului de servicii secrete/de informaţii.

Manifestul integral, aici.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adrian Adrian
    @Paul S. Refuzi paralela cu persoanele citate de mine dintr-un simplu motiv: îţi este frică de ei!. Apoi te compar cu Mircea Badea pentru că şi tu eşti adeptul definiţiei date de el ocupaţiei din care câştigă o sumă enormă la Antene. "Nu sunt jurnalis sunt cetăţean care are o tribună" Apropo amice nu mi-ai răspuns cu Brazilia.
  • HH HH
    Nu vad in acest manifest( cititi-l) nici o urma de partizanat politic ! Sunt doar chestiuni concrete datorita carora am ajuns in aceasta fundatura ca si tara : traseismul politic, politizarea excesiva a institutiilor statului, guvernarea fara Parlament, etc.
  • DaRKneSS DaRKneSS
    "conteaza ideile lui, argumentatiile cu care le sustine, care pot fi bune sau rele, care pot fi acceptate sau combatute, cu alte argumentatii. Daca in locul lui Mircea Badea era Mircea Marian, era acelasi lucru. Contau ideile si argumentatia! Atat! Deontologia este foarte buna, cata vreme nu “orbeste” si nu inhiba gandirea"
    Iti propun sa iei o pauza... de gandire :))
  • paul S paul S
    Nu ma intereseaza Mircea Badea si alti oameni pe care, nu inteleg de ce, ii enumeri tu aici!
    Ce legatura au Badea, Ciutacu, Dan Constantin, Seres, Vantu, Alin Petrache, Dorin Cocos, fabrica de chibrituri cu ce am scris eu?
    Deturnarea subiectului e cea mai primitiva tehnca de manipulare.
    Dar tu cred ca deviezi din sincera si curata prostie.
  • Wiki Wiki
    Ciutacu a fost "consilier la APAPS si consilier al Ministrului Economiei, conservatorul Codrut Seres". (APAPS fiind Autoritatea pentru Privatizare) http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Ciutacu
  • Adrian Adrian
    Iar despre părerile lui Mircea Badea şi cum este el cetăţean şi nu jurnalist ce naiba, nu vorbesti serios. Îţi aduci aminte când a intrat în greva foamei jurnalistul Mircea Badea în faţa guvernului, în Piaţa Victoriei pentru că o anumită fabrică de chibrite îi fusese luată...Vrei să vorbim despre presiunile făcute de el atunci sau cum a fost şef cu propaganda la CC AL PCR Bucureşti Dan Constantin. Sau despre vocatia de purtator de cuvânt la Seres a lui Ciutacu...Lasă Jurnalul... Vezi de Brazilia ta!
  • Adrian Adrian
    Sa o dam in altele!. Dacă ai fost la tribuna 0 ai stat lângă Vântu aşa că ruşine. Dacă ai fost la rugby ai stat lângă Alin Petrache fiul celui mai bun prieten al lui Dorin Cocos. Aşa că ruşine. Iar cu bursa uşor cu pianul pe scări...
  • mircea mircea
    Buna asta cu Mircea Toma care isi tot da cu parerea. Chiar foarte buna !
    Rad de vreo 10 minute si doar ce am putut sa ma opresc un minut pentru a posta.
  • viorel viorel
    Ce aiurea ca JN nu e ziarul de propaganda al PDL si al lui Basescu cum sunt toate celelalte ziare , propaganda platita din banii publici
  • paul S paul S
    Adriane, nu conteaza Mircea Badea, conteaza ideile lui, argumentatiile cu care le sustine, care pot fi bune sau rele, care pot fi acceptate sau combatute, cu alte argumentatii.
    Daca in locul lui Mircea Badea era Mircea Marian, era acelasi lucru. Contau ideile si argumentatia! Atat!

    Deontologia este foarte buna, cata vreme nu "orbeste" si nu inhiba gandirea si cata vreme nu elimina din joc principalele linii directoare pe care trebuie sa le urmeze un ziarist: patriotisumul si constiinta.

    Eu pe astea doua nu le-am auzit mentionate niciodata la deontologii vestiti ai zilelor noastre!

    Doar la ziaristul Eminescu, prafuit si anacronic in opinia deontologului Patapievici.

    Apropo, am vazut mai tarziu intr-un comentariu ca duduia-deontolog promovata de Petrisor e de la Soros. Asta spune multe!
    Cica astia mai fac excursii de spalat creierul.
    Vedeti, mai jurnalistilor, care sunteti mai deontologi, care scrieti ce vi se sugereaza si cum vi se sugereaza, ca poate va lipiti de-o viza de state!

    Petrisor, daca mai arati obedienta, poate vei fi rasplatit cu o excursie in America!

    Eu merg pe stadionul Dinamo, mereu la tribuna zero.
    Si la rugby, pe stadionul de la Casin, tot la tribuna zero.

    Am luat bursa doar la facultate, insa doar un semestru-doua, ca nu mi-a placut cartea!
  • Adrian Adrian
    @Paul S. Eşti probabil unul dintre admiratorii stilului Mircea Badea. Acesta într-o dezbatere la Realitatea TV despre deontologia venea cu cea mai ciudată şi perversă definiţiea meseriei de ziarist pe care am auzit-o vreodată. "Eu nu sunt jurnalist şi nu mă supun regulilor. Eu sunt un cetăţean care are o tribună de unde mă exprim". Tribuna ta care este Paul S. Apropo cât a fost bursa de la Freedom House
  • paul S paul S
    Pai eu nu sunt jurnalist! Asa ca nu ma compar cu nimeni.
    Eu n-am zis ca au inventat obae ori toma deontologii.
    Am zis ca marii majoritati a jurnalistilor diplomati le-au fost extrase complet din cap constiinta si patriotismul si li s-a bagat, de umpltura, ca sa nu ramana gol "deontologie".
    Eu nu am vorbit de publicatii, ci de oameni.
    Constiinta poate apartine unui om, nu unei publicatii.
    N-am vorbit de "stirile propriu zise", ci de idei.
    Daca vrei sa faci teorii cu "stiri propriu-zise", discuta tu cu anturajul tau despre copilul din Peru care-l are pe frati-su geaman in burta si despre Andreea Banica care a facut sex pe scena sub ochii sotului. Documenteaza-te in Libertatea si schimba pareri cu prietenii tai.

    Ce inseamna aia sofism, ca eu nu stiu?
    Cum se defineste?
    Da-mi te rog un exemplu de... de-ala... cum ii zice... sofism de-ala din textul meu de mai sus.

    Concluzie, pe scurt: Renunta la doza de alint din pseudonim. Nu te va acuza nimeni de plagiat daca te vei semna, franc, "prostanacul".
  • udi alan udi alan
    tema propusa de obae este una binevenita, insa alegerea celor doi PARERISTI sa si exhibe filozofiile e cam suspecta! cam des apare madama avadanei pe pagina asta! ce o recomanda pe dansa altceva decat ca isi ingroasa gusha DE O VIATA DIN BANII LUI SOROS?!? ce, o fi cumva si ea jurnalista?!!! sau toma?!!
    dle obae, ce ar fi sa aducem putina DEMNITATE pe dambovitzaa asta mucegainda? repet: chiar nu puteati invita pe altcineva in locul ioanei avadani??? cred ca daca ati fi invitat un student de an 1 la jurnalism s ar fi spus lucruri mai interesante! vorbesc de buna si pozitiva naivitate, de ideile romantice, de oameni (inca) NEPATATI!
  • money money
    Apropos. Petrisor, de ce nu te interesezi de situatia celor peste 80 de colegi de breasla de la Saptamana Financiara, Fin.ro, Felicia si Fin Magazin care nu-si primesc banii cuveniti din 2011?Cred ca ar fi foooarte interesant un astfel de material: sa vada si partenerii de afaceri ai trustului detinator ce pret pune patronatul Intact pe contractele incheiate ...
  • money money
    INTACT sa-si plateasca salariatii si colaboratorii. Zeci de persoane care au lucrat la Saptamana Financiara, Fin.ro, Felicia si Fin Magazin sunt purtate cu vorba, nu primesc nicio informatie in ceea ce priveste salariile lor restante din 2011. Nu se pot angaja pt ca nu s-a facut lichidarea, desi au insistat pe acordul partilor. Vor banii, nu manifeste si emisiuni de diverstisment ale directorilor generali!!Mi-e scarba!

Trimite un comentariu

sus