Skip to main content

Căpușele din EVZ, platformă electorală pentru PDL

 

CE A FOST MAI ÎNTÂI, PUBLICUL SAU POLITICUL? În ultimele două săptămâni, Evenimentul zilei a publicat mai multe articole despre pericolul căpușelor, care pot transmite boala Lyme. S-a pus în dezbatere „stârpirea” lor, de care primarul Oprescu „se spală pe mâini”.

Publicitate

„Teroarea căpușelor” a deschis ieri ziarul. Astăzi, un interesant advertorial semnat de PDL, preia politic isteria căpușelor.

Sunt căpușele parte a unei campanii electorale neconvenționale sau e o simplă coincidență? Cum au stat faptele:

  • Ieri, Evenimentul zilei deschidea ziarul cu „Teroarea căpușelor”, un articol despre pericolul de a te îmbolnăvi grav cu boala Lyme din cauza înțepăturii. „Oprescu se spală pe mâini” de stârpirea căpușelor se titra pe prima pagină. Articolul din interior detalia, cu ajutorul specialiștilor, pericolul bolii, formele ei de manifestare, incidența în România și modul de tratament.
  • În ultimele două săptămâni, au fost mai multe articole dedicate acestui pericol.

Despre căpușe, în advertorialul "portocaliu"

Astăzi, pe jumătate de pagină, campania ziarului continuă: „Războiul cu căpușele”, titrează EVZ, pe jumătate de pagină, într-un articol (vezi foto).

Ce surprinde este însă plasat în cealaltă jumătate de pagină: marcat clar cu publicitate, tronează un articol cu titlul „Boala Lyme amenință Bucureștiul”. Surprinzător este semnatarul publicității care vorbește despre pericolul căpușelor din București: PDL.

Ce aflăm din advertorialul Partidului Democrat Liberal se confundă cu informațiile prezentate de Evenimentul zilei în articolele publicate în ultima perioadă.

Din advertorialul PDL:

„Căpușele din București s-au înmulțit în această primăvară și amenință sănătatea cetățenilor Capitalei.”

"Managerul Institutului de boli Infecțioase Matei Balș, doctorul Adrian Streinu Cercel, afirmă că în fiecare zi în București sunt cel puțin 10 cazuri de oameni mușcați de căpușe. Deci, posibil, tot atâtea cazuri de îmbolnăviri cu Lyme, denumită și boala cu 1.000 de fețe."

„Primăria Municipiului București, instituție condusă de doctorul Sorin Oprescu neagă, în ciuda evidențelor, existența unui pericol pentru populație, precizând că nu există nicio sesizare oficială care să fi fost făcută în acest sens și nu există, deci, niciun motiv pentru a se trece la igienizarea orașului și înlăturarea căpușelor.”

Din articolul de ieri din EVZ, documentat jurnalistic, cu specialiști, asumat de redacție:

„Isteria bolii Lyme a cuprins întreaga țară.”

"România, atacată de Boala cu O Mie de Fețe"

„Primarul Sorin Oprescu promitea, încă din luna martie, că va lua măsuri, însă reprezentanții firmei de deratizare 3D au spus că, până nu dispar maidanezii, nicio soluție nu e eficientă.”

(P) Vrei să asiguri creditul obținut de partenerul din străinătate pentru achiziționarea produselor și serviciilor furnizate?

 

Dan Andronic, acționar EVZ: Este o campanie jurnalistică

Dan Andronic, acrționarul majoritar al Evenimentului zilei, spune că nu este nicio legătură între campania ziarului și advertorialul PDL.

Dan Andronic, pentru Paginademedia.ro:

"Este o campanie jurnalistică. Cronologic, noi am început să scriem în ziar de acum două săptămâni. Advertorialul a apărut astăzi, nici nu știam de el."

"Am pornit de la cazul actorului Șerban Ionescu. Ne-am interesat, am constatat că este o problemă, iar reacțiile de la cititori ne-au făcut să continuăm campania. Faptul că PDL a preluat-o este treaba lor. Nu are nicio legătură cu ce s-a scris în ziar."

Foto Dan Andronic: EVZ

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Argumentatia ta este atat de patrunzatoare si clarificatoare incat face inutil orice comentariu suplimentar.
  • Si Realitatea TV a incercat astazi un demers asemanator. Mai timid, ce e drept. O emisiune intreaga a fost dedicata astazi capuselor si bolii Lyme. Iar moderatoarea emisiunii, Diana Enache (personaj cu simpatii basiste destul de accentuate), a tinut sa puncteze ca o "primarie, insa nu cea generala, ci una de sector" a inceput campania de dezinsectie. P. S. Cineva cu capul intreg pe umeri va realiza ca afirmatia firmei de deratizare 3D este o aberatie. In realitate, cainii maidanezi sunt doar victime ale capuselor, ca orice alta fiinta cu sange cald.
  • Petrisor,
    este corecta observatia cu advertorialul, poate crea confuzie. Diferenta este ca, in timp ce in Evz vezi ca este publicitate si cine o plateste, in mediile de informare Intact se face reclama USL& PC fara a fi mentionat acest lucru.

Trimite un comentariu