Skip to main content

Conducerea tvrinfo.ro, în concediu: "Nu mai putem garanta calitatea şi relevanţa unui site aflat în dezintegrare"

 

Teodor Tiţă, redactor-şef la  tvrinfo.ro, şi Alexandra Bădicioiu-Matei (redactor-şef adjunct) au intrat în concediu, după ce Mona Dîrţu şi-a dat demisia ieri din poziţia de director al TVR Interactiv, departament care se ocupă şi de site-ul tvrinfo.ro.

Publicitate

Cei doi jurnalişti spun pe Facebook, într-o scrisoare comună, că au intrat în concediu pentru "a ne da seama ce vom face în continuare".

"În acest moment nu mai putem garanta calitatea şi relevanţa unui site aflat în dezintegrare, din motive administrative, dar şi editoriale", spun Teodor Tiţă şi Alexandra Bădicioiu-Matei, în scrisoarea de pe Facebook.

Pe scurt, din scrisoare:

    • Editorial, de duminică, site-ul TVRinfo.ro nu mai are dreptul să realizeze materiale proprii în timpul campaniei pentru referendum. Am fost puşi în situaţia ridicolă de a cere documente oficiale de la CNA prin care să ni se precizeze ceea ce ştiam deja: că nu există nici o prevedere a Consiliului în ceea ce priveşte mediul online. Deşi iniţial am obţinut un hohot de râs din partea membrilor CNA, am primit de la ei un răspuns în care se afirmă clar că TVRinfo.ro nu se află sub reglementarea instituţiei.
    • La o zi distanţă după ce a fost numită în funcţia de coordonator editorial, Monica Ghiurco a trimis o solicitare prin care se cerea, la punctul unu, „curăţarea homepage-ului de ştiri politice cu valenţe electorale în favoarea subiectelor arzătoare, de interes public, tratate pe larg şi exhaustiv în Jurnalele TVR.” În treacăt fie spus, ni s-a reproşat printre altele şi abundenţa de linkuri într-o ştire. Cine a lucrat în online înţelege absurditatea acestei critici.
  • "Motivul pentru care am venit în TVR nu mai există. Un site de ştiri nu poate concura pe piaţă fără dreptul la conţinut propriu.
  • De azi suntem în concediu, pentru a ne da seama ce vom face în continuare. Asta nu înseamnă că redacţia nu este una dintre cele mai bune, nu numai din online, dar şi din alte medii din România."

De ce a plecat Mona Dîrţu?

Motivele ţin de îngrădirea atribuţiilor editoriale. Într-o postare pe contul de FaceebookMona Dîrţu şi-a explicat gestul astfel: “de sâmbătă, nu mai am dreptul de a lua decizii editoriale.

Ce s-a întamplat sambătă? Începând de sâmbătă site-ul tvrinfo.ro a intrat sub coordonarea editorialăMonicăi Ghiurco

În mesajul publicat pe Facebook, Mona Dîrţu a mai povestit cum fostul preşedinte interimar Radu Călin Cristea a apostrofat-o pentru că a dat pe site ştirea cu acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta. Mai multe explicaţii date de jurnalistă pentru decizia de a renunţa la şefia TVR Interactiv găsiţi aici

Mona Dîrţu a venit în TVR în august 2010, după cum Paginademedia.ro a scris Aici. Înainte de TVR a fost redactor-şef al săptămânalului Money ExpressMona Dîrţu este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai fostului preşedinte al TVRAndi Lăzescu. Ea a lucrat cu actualul şef al TVR la Iaşi, în anii 90, când Lăzescu era şeful Monitorul.

Scrisoarea integrală, în continuare:

"La sfârşitul anului trecut, am venit în TVR să participăm la construcţia unui site de ştiri, alături de Mona Dîrţu.

Televiziunea publică luase, în final, decizia să înceapă o mică ofensivă pe online. Până atunci, avea o prezenţă „discretă”, în pofida faptului că TVR este unul dintre cei mai mari producători de conţinut jurnalistic din România.

A rezultat TVRinfo.ro, care, cu ajutorul unei echipe de jurnalişti cu experienţă, s-a făcut remarcat, credem noi, în mai puţin de două luni de la lansare. O spun materialele în exclusivitate, citate de publicaţiile online concurente.

În acest moment, însă, nu mai putem garanta calitatea şi relevanţa unui site aflat în dezintegrare, din motive administrative, dar şi editoriale.

O parte din redactori au contracte de colaborare care expiră în curând şi, în urma insistenţelor noastre de a afla ce se întâmplă cu viitorul lor, nu am primit nici un răspuns din partea conducerii instituţiei. E imposibil să susţii activitatea unui portal de ştiri, la aceleaşi standarde, fără echipă.

Editorial, de duminică, site-ul TVRinfo.ro nu mai are dreptul să realizeze materiale proprii în timpul campaniei pentru referendum.

Am fost puşi în situaţia ridicolă de a cere documente oficiale de la CNA prin care să ni se precizeze ceea ce ştiam deja: că nu există nici o prevedere a Consiliului în ceea ce priveşte mediul online. Deşi iniţial am obţinut un hohot de râs din partea membrilor CNA, am primit de la ei un răspuns în care se afirmă clar că TVRinfo.ro nu se află sub reglementarea instituţiei.

În ciuda răspunsului CNA, ni s-a interzis expres realizarea oricăror interviuri cu actori politici relevanţi în timpul campaniei pentru referendum. Ar fi de menţionat şi că, în momentul în care ne-am arătat disponibilitatea de a obţine documentul de la CNA, ni s-a cerut să obţinem şi de la Parlament un document prin care să se precizeze că putem face interviuri (Parlamentul este în vacanţă, probabil că răspunsul, dacă ar fi venit, ar fi ajuns în toamnă). Asta, după ce ni s-a sugerat că ar fi bine să nu le realizăm.

De asemenea, la o zi distanţă după ce a fost numită în funcţia de coordonator editorial, Monica Ghiurco a trimis o solicitare prin care se cerea, la punctul unu, „curăţarea homepage-ului de ştiri politice cu valenţe electorale în favoarea subiectelor arzătoare, de interes public, tratate pe larg şi exhaustiv în Jurnalele TVR.” În treacăt fie spus, ni s-a reproşat printre altele şi abundenţa de linkuri într-o ştire. Cine a lucrat în online înţelege absurditatea acestei critici.

De menţionat că aceste solicitări ne-au fost adresate duminică, după ce, schimbările administrative, în urma cărora deveneam subordonaţi editorial unei alte structuri decât celei în care a fost lansat TVRinfo.ro, se petreceau sâmbăta.

Motivul pentru care am venit în TVR nu mai există. Un site de ştiri nu poate concura pe piaţă fără dreptul la conţinut propriu.

De azi suntem în concediu, pentru a ne da seama ce vom face în continuare. Asta nu înseamnă că redacţia nu este una dintre cele mai bune, nu numai din online, dar şi din alte medii din România.

Îi rugăm pe cei care fac parte din publicul TVRinfo.ro să aibă încredere în semnăturile lor, indiferent unde le citesc. Pe acest site sau pe altul. Puţini sunt jurnaliştii care au arătat atâta inteligenţă, răbdare şi hotărâre să îşi facă meseria în condiţii ostile.

Teodor Tiţă
Redactor şef TVRinfo.ro

Alexandra Bădicioiu Matei
Redactor şef adjunct TVRinfo.ro"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • aidan aidan
    un site de stiri tinut cu bani publici nu se enclavizeaza si se razboieste cu restul institutiei de unde isi ia banul! astea sunt regulile jocului. daca sunt atat de buni de ce nu-si fac site-ul lor, asa ca petrisor? sau sunt buni(aiurea!)doar pe bani publici? ce-mi place cum mai chelalaie toti! toti cei adusi sa lupte sub flamura portocalie a lui lazescu! oamenii televiziunii n-au scos un cuvant cand li s-au scos fara nicio lamurire emisiunile din grile! o plangere publica n-am vazut! si erau si sunt oameni cu premii peste premii! au tacut si au murit de inima rea(unii, nu toti) altii au facut cancer.bye,bye tita si badicioiu!
  • Paul M. Paul M.
    Una peste alta, Tita a reusit sa pacaleasca destul de multa lume cu proiectul asta. E vorba si de niste bani la mijloc, ca doar siteul ala nu l-a inventat el peste noapte, iar d-soara Badicioiu nu e tocmai straina de misculatiile care s-au facut. Culmea, toti marii jurnalisti adunati de cei doi au in spate experienta evz.ro. Oare cum s-a potrivit asa? Echidistantii stateatu numai acolo ciorchine? Nu mai erau neste unii cu experienta in online? Unde mai pui ca Tita murea sa se vada si pe sticla. Unde mai era un basist asa matinal cum era el? Nicaieri. Ca au incercat sa stea cu dintii infipti in ciolan si el si gagica lui e deopotriva meritul lui Lazescu si al Dartulesei. Macar asta din urma a avut taria de caracter sa stie cand sa plece. Ceilalti au ratat momentul. Poate ca Tita si Badicioiu isi reconsidera decizia privind concediul si isi dau demisiile. Asa, de caracter.
  • cilaresa cilaresa
    Tita, daca tot dai din casa, de ce nu recunosti ca de fapt postul tau nu exista? Si nici al Badicioacei?
  • titabyebye titabyebye
    Cine a lucrat in online chiar si o secunda a fost interesat de masurarea performantei. Oare Tita si amanta lui nu au vazut ca adunau cate 3 comentarii la un sondaj pe parcursul a 24 de ore? De ce nu au spus niciodata ce recorduri au spart la numarul de utilizatori? Ca doar au prins campionatul european de fotbal si au tinut mortis sa il bage sub palaria tvrinfo.ro, ca sa poata numara in contul lor accesari. Pacaleala nu a prins insa. Din pacate pentru Tita&Co., jurnalismul nu se face cu telefoane anonime primite la fumoar, unde cei doi isi petreceau cam de vreun an jumate 3 sferturi din zi... Poate doar la evz.ro. Motivul pentru care ati venit la TVR nu mai exista, asa este. Pentru ca exista reguli si norme jurnalistice pe care le respecta site/urile serioase, nu link-uri colorate numai bune pentru site/urile cu... tite. Sunt sigur ca acesti doi mari anonimi ai netului isi vor gasi locul binemeritat prin vreun staff de campanie. Acolo unde si-au dorit mereu sa ajunga, doar ca au gresit poarta.
  • un teverist un teverist
    Da, cam asa e! Amuzant este ca siteul tvrinfo arata decent doar intre schimburile astea de slugi! :) Pe vreme lui Tita ziceai ca e gazeta de perete a PDL! :D
  • MEDIA MEDIA
    pleaca slugile pdl,vin slugile usl
  • Pyrro Pyrro
    Faceebook, TVRAndi Lăzescu ;)
    Si nu trebuie sa scrieti găsiți aici. aveti aici in text de 15 ori ... wtf :)
    De exemplu:
    -Mona Dîrțu a venit în TVR în august 2010, după cum Paginademedia.ro a scris Aici.
    Se poate transforma in :
    Mona Dîrțu a venit în TVR în august 2010, după cum Paginademedia.ro a scris. ( cu link pe scris sau pe pgm)
    O zi buna :)

Trimite un comentariu

sus