Skip to main content

CULISELE PRELUĂRII. 2.50 dimineața. Ora la care Adevărul se duce către Cristi Burci

 

Publicitate

PIPERA NEGOCIERILOR. Cristi Burci în sala de consiliu, avocații Adevărul la Peter Imre în birou, Dinu Patriciu prin telefon. După aproximativ 20 de ore de discuții intense, astăzi (miercuri 5 septembrie), la trei fără zece dimineața, Cristi Burci și Adevărul au ajuns la un acord, după cum Paginademedia.ro a scris în exclusivitate, aici. În zece zile, vor fi gata și actele.

Paginademedia.ro reface filmul tranzacției anului încheiate târziu, la trei fără zece dimineața:

Iunie 2012. Cu o zi înainte de licitația pentru vânzarea Click. Sună telefonul. Cristi Burci: “Salut, Petrișor! Ce este cu licitația asta pentru Click?” Ești interesat, participi? “Nu”. Și Burci nu a participat. Îl interesa ceva mai mult decât o marcă, fie ea a celui mai vândut ziar de pe piață.

4 septembrie 2012. “Acum nu comentez. Vorbim pe la patru”, spune Cristi Burci. Este ora prânzului, iar zvonul privind cumpărarea Adevărul Holding de la Dinu Patriciu, aruncat de Curentul, circulă cu viteză pe net și pe Facebook. Nimic nu e oficial, totul este “pe surse”.

Vine ora patru. Se face cinci. Nimic. “Mai ai puțină răbdare” este tot ce se poate spune. Atât. Nimeni nu confirmă. Normal, în afară de discuții nu se poate confirma, încă, nimic.

Mijlocul zilei îl prinde pe Cristi Burci la Peter Imre în birou. Se știu de ani buni, de când Burci înființa prima agenție de publicitate, Graffiti, iar Peter Imre “juca” la client, la Phillip Morris.

Ziariștii îl văd pe Burci la Imre și intră la bănuieli. Vin SMS-urile de la “surse”. Pretențios spus. Sunt de la colegi ziariști. Vor să știe ce se întâmplă. “Burci e la Imre”. Șefii redacției vorbesc despre Burci ca despre viitorul patron. Nu știu dacă să se bucure sau nu. Pe vremuri, Burci a fost proprietarul Prima TV, post poreclit Mitrea TV pentru apropierea de fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea.

Burci pleacă la sediul Graffiti, unde este și redacția proiectului online pe care îl pregătește cu Răzvan Ionescu (fostul director editorial al Adevărul). Revine câteva ore mai târziu și încep discuțiile pe contract. Discuții îndelungi, care s-au întins până mult după miezul nopții.

Taberele din Pipera

În sediul din îndepărtata Pipera se disecă fiecare punct în parte. Taberele negociază ca la un tratat internațional. Tabăra lui Burci este în sala de consiliu, în văzul tuturor. Avocații Adevărul au “campat” în biroul lui Peter Imre. Dinu Patriciu este și el prezent, dar prin telefon.

Fiecare are interesul lui. Dinu Patriciu vrea să vândă. Datoriile grupului sunt de ordinul milioanelor de euro, iar el a fost deja executat silit. De aceea s-a și scos la licitație marca Click. Burci este interesat să revină în industria media (a mai fost aici, cu Prima TV și Kiss FM). A mai avut o tentativă anul trecut, când a fost la un pas să ia Realitatea TV. I-a suflat-o Sebastian Ghiță. Nu în ultimul rând, Peter Imre, un manager cu o imagine nu prea bună printre angajați, își conservă poziția la conducerea trustului. Are toate șansele să rămână, și cu Burci patron.

În situația dificilă a grupului patronat de Dinu Patriciu, negocierile sunt greoaie. Multe datorii, presiuni de la creditori, executări silite, tiraje în scădere, salarii întârziate sau neplătite nu prea sunt atuuri cu care să scoți un deal bun. Iar Cristi Burci miroase aici o oportunitate.

La ora zece seara, puține lucruri sunt rezolvate. Aproape de miezul nopții, obosite, părțile nu ajung la o înțelegere clară. Ba dimpotrivă, la un blocaj. Avocații răsfoiesc acte.

FINAL. La 2.50, părțile ajung la un acord: Cristi Burci semnează un Head of Terms și, dacă totul va decurge normal, în zece zile va semna actele finale de preluare a grupului de la Dinu Patriciu. La șase ani de la cumpărarea Adevărul de la Ana Maria Tinu, Patriciu iese din businessul de media.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • si uite asa, se mai destrama din mitul mareluui om de afaceri Dinu paturica..(pardon.. patriciu) . Toate afacerile in care s-a implicat, au sfarsit prin faliment... noroc ca a gasit cumparator pentru petrom... si acolo trebuie sa le multumeasca americanilor...
    Atata poate.. afara de a fura nu se pricepe la nimic...absolut nimic...nici politica, nici afaceri, nimic... cum dracu a ajuns asta milionar..?

Trimite un comentariu