Skip to main content

VIDEO. Un an de când Realitatea s-a rupt în două

 

Cortul din care emitea Realitatea TV în urmă cu un an, pe 23 octombrie

Publicitate

Ziua de 23 octombrie 2011 nu a fost genul de duminică liniştită şi mohorâtă de toamnă. A fost ziua în care Turcia fusese lovită de un cutremur dezastruos. Cutremur a fost şi la Realitatea TV, iar în urma acestuia postul a fost împărţit în două: în Realitatea lui Elan Schwartzenberg (pe atunci patron al Realitatea Media) şi cea a lui Ghiţă, după cum i-a rămas numele multă vreme de la acel moment.

Ieri s-a împlinit un an de când Realitatea s-a rupt în două şi tot un an de când s-a născut o nouă televiziune de ştiri, România TV, deţinută de omul de afaceri Sebastian Ghiţă.

Gabriel Bugnar prezintă, pe blogul său, culisele scindării de la Realitatea TV.

Cum s-a întâmplat?

Duminică, 23 octombrie, la ora 18.04, în timp ce Dana Războiu prezenta ştirile despre cutremurul care lovise Turcia, avându-l ca invitat, prin telefon, pe seismologul Mircea Radulian, pe aceeaşi frecvenţă a apărut prezentatoarea Diana Enache, într-un alt sudiou, avându-l ca invitat pe seismologul Gheorghe Mărmureanu. Cea de-a doua transmisie era făcută dintr-un cort de lângă sediul Willbrook, unde Realitatea TV îşi are acum birourile.

Dana Războiu, care se afla în Casa Presei Libere la acel moment, a povestit pentru paginademedia.ro cum a primit un sms cu câteva minute înainte de întreruperea emisiei de la Sorin Enache, pe atunci director general la Realitatea lui Elan în care îi spunea: “iartă-mă, n-am avut cum să te anunţ”. 

„Unii cablişti transmiteau Realitatea, alţii RTV. Ambele însă erau cu sigla Realitatea”, povestea jurnalista Corina Drăgotescu la momentul respectiv.

După marea lovitură, mai mulţi angajaţi din Casa Presei Libere s-au ridicat şi au plecat către noul sediu. Fetele de la machiaj, operatori sau oameni de la montaj aleseseră calea lui Elan.

Ruperea celor două televiziuni a fost surprinsă şi pe cameră. Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, cele două înregistrări:

Filmul realizat de Gabi Bugnar, producător Realitatea TV (intrarea Realităţii lui Elan în locul emisiei lui Ghiţă se face la minutul 14.00)

Cum s-a văzur scindarea la RTV-ul lui Ghiţă, în Casa Presei Libere

Citeşte şi: 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nici chiar asa! nici chiar asa!
    Mai mult decat atat, RTV a crescut intr-un an cat altii in sapte (?) folosindu-se de infrastructura, vedetele si, un timp, chiar de grafica Realitatii TV. Nu a pornit nicidecum de la zero cum pretinde Striblea...
  • free free
    Mie nu imi pare rau de realitatea; are cine sa umple golul ramas. Imi pare rau insa de oameni, multi dintre ei sunt deosebiti. Cei care au ramas acolo au avut incredere in brand (sergiu toader a fost adus pe post de momeala), insa brandul nu poate plati ratele la banca. Bugnar sa ramana ultimul sa stinga lumina.
  • Gogu PintenogLu Gogu PintenogLu
    Adevărul, măi băiete, e că te îmbeţi cu apă rece şi ajunge să-ţi placă, ceea ce reprezintă culmea perversităţii. Primo, nu sunteţi o echipă pe niciun palier, nici pe nivelul pălmaşilor, al celor cu funcţii de execuţie, nici pe ăla al decidenţilor, nici pe nivelul aşa-ziselor vedete (mă uit la bichir 5 secunde şi simt nevoia să iau Xanax. La creţuleasca nu rezist să mă uit nici 5 secunde). Sunteţi o colecţie de indivizi atât de asemănător depersonalizaţi, că aţi înghiţit pe nemestecate brandul firmei ca să vă dea un sens în viaţă. Secondo, jurnaliştii voştri sunt absolut la fel cu colegii din celelalte staţii de ştiri. Informaţia primară din surse instituţionale este "sindicalizată", de-aia ajung s-o dea Realitatea, B1 sau Antena 3 în aproximativ acelaşi timp. Reporterii voştri colaborează bine pe teren cu ceilalţi reporteri din celelalte staţii şi contribuie cu sârg la sus-pomenita sindicalizare. Altfel n-ar putea supravieţui. Şi, la limită, unii pot fi substituiţi cu ceilalţi fără ca măcar cineva din public să observe. Terzo, nu sunteţi nici măcar cele mai mari jigodii sau cele mai tupeiste trompete din piaţă. RTV e odioasă dar vă dă clasă în materie de jigodism şi agresivitate. Şi, comparativ cu voi, se prefigurează drept model de succes în lumea asta mizerabilă a presei. Quarto, dacă faci inventarul ălora plecaţi din Realitatea începând nu neapărat cu split-ul ci, să zicem, din primăvară încoa', o să vezi că aţi rămas numai naivii şi cei care n-au fost primiţi în altă parte. Quinto, toată lumea ştie că vă duceţi *racului după alegeri. O să vin la împărţitul colivei chiar şi fără invitaţie, domnu' producător Cojocaru.
  • gigiKent gigiKent
    Hai lasa-ne Cojocare ca mai vedem noi ce va fi dupa alegerile din 9 decembrie cand Academician Dr.Prof.Univ in jurnalism Gusa va pleca de la carma Realitatii dupa ce a facut bani pe spagile electorale pt publicitate.Si va pleca fara sa plateasca salariile si-asa injumatatite si date cu taraita.Atunci cand o sa ne trezim cu currulettzzul gol in zapada,fara o chiftea in stomac de sarbatori sa vezi ce echipa a dreaq o sa mai fim.......
  • aidan aidan
    realitatea este dovada vie ca daca ceva merge bine si aduce bani, intr-un an poate fi pus la pamant de interesele... mai degraba politice. nu oamenii care fac televiziune sunt de vina ci schimbarile de macaz editorial. bravii oameni ai realitatii mai sunt inca intr-un procent maricel si la romania tv si la realitatea. nu s-au tampit in ultimul an! li s-au schimbat directorii si politica. pestele de la cap se impute! si de la coada se curata! sper sa treceti peste mizeria care nu se mai termina! de luni de zile n-ati mai luat salarii intregi ci procente minuscule! ar merita sefii vostri sa ramana pe jos in alegeri! poate le fortati mana aia cu care joaca alba-neagra cu vietile voastre si-i obligati sa va plateasca ce va datoreaza de luni de zile! tot respectul pentru ce ati indurat fara a avea vreo vina! ca nu se poate numi vina increderea intr-un brand! si ce band era REALITATEA!
  • nemesis nemesis
    Din păcate, RTV-ul a ajuns pe mâna lui Eugen Chelemen Bozgor Siktir Kaput, care a angajat o groază de unguri (Korpoş, Iulia Nagy etc.) şi l-a transformat într-un post aservit Budapestei... Ca să nu mai vorbim de reporteriţele care sperie copiii, ca vrăjitoarea fonfăită Aurina Petrea!
  • da/nu da/nu
    Interesanta succesiune ... Prigoana, Vantu, Ghita, Schwarzenberg, Gusa ... unii securisti, unii derbedei, altii speculatori ... dar niciunul suficient de pregatit sa gestioneze un business de televiziune. Mai trist este altceva: In goana dupa influenta cetatenii mai devreme mentionati au pervertit oameni, au dus in derizoriu meseria de jurnalist, au inventat o noua categorie de munca - "parerolog de serviciu" ... au produs OTRAVA cu care milioane de romani se intoxica zilnic si care omoara lent. Greu va mai reusi cineva sa propuna un format TV de succes fara compromisuri majore. Si ca tristetea sa fie mai mare, in toata mizeria produsa de televiziunile de astazi, exista personaje care-si reclama "succesul" in detrimentul "competitiei" ... ma uitam la Striblea si nu-mi venea sa cred ca poate sustine "intr-un an, cat altii in sapte" ... adica mai mult jeg, pornografie, scadal, ceausescu, sange, partizanat politic, prostie, cretinism, dan diaconescu ... Daca asta-i calea catre succesul in televiziune, mai bine fara!
  • calu calu
    :)) asa e ....
  • dana dana
    Frumoase clipe.
  • Claudiu Claudiu
    Bilanul meu dupa un An de la marea scindare :
    - 8 luni dezile de munca in cort unde practic mi am pus sanatatea in pericol
    - 3 luni de munca neplatite (munca in favoarea Brandului)
    - siguranta zilei de maine (clar in curand nu o sa mai avem unde munci)

    Pemtru toate astea o sa incerc sa va multumesc personal cu cate o flegma in ochi dragiii mei fosti si actuali sefi.
  • Florin Florin
    pai pe aia ii gasesti la b1tv. fiecare se duce unde stie ca nu este luat la rost.
  • bahmuteanca bahmuteanca
    RTV e o televiziune puternic politizata ce doreste sa detroneze A 3 . citeam zilele trecute o statistica a liderilor politici cu cea mai mare prezenţă pe TV în luna septembrie, in intervalul orar 17.00 - 23.00. la RTV in top sunt DD, CVTudor, MNeamtu, Danut Pop, GBecali, Pavelescu, Ponta, Antonescu...MRU, Blaga si DConstantin deloc...unde este echilibrul, echidistanta si corectitudinea?
  • Gogaie Gogaie
    LA MULTI ANI!!!
  • Barbu Barbu
    Si uite asa s-au nascut al doilea post de partid - TV USL, aripa Ponta si al doilea Gadea (ce-i drept, mai profesionist)!
  • elena elena
    AIA fac cu Dan Diaconescu, voi cu Gigi Fecali. aaaaa era sa uit mai e unul nou care cred ca sparge people meter ul , Biserica daca nu ma insel aaa nu MANASTIRE

Trimite un comentariu

sus