Skip to main content

CNA a aprobat transformarea TVR Info în TVR News

 

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a admis solicitarea TVR de a transforma TVR Info în TVR News. Postul de televiziune va fi lansat din 15 noiembrie, ziua în care expiră suspendarea emisiei TVR Info.

Claudiu Săftoiu, președintele TVR, a fost prezent în fața membrilor CNA pentru a susține lansarea noului proiect. Potrivit lui Săftoiu, TVR News va avea conținut propriu în proporție de 3% și va prelua de la TVR 1 emisiunile de pe tronsonul 19.00 - 21.00 (Ora de Business șiTelejurnalul). Restul, de aproximativ 80%, vor fi preluări de la Euronews. Totodată, postul de televiziune va avea două jurnale de 15 minute pe zi, de la 16.00 și de la 16.30.

Preluările de emisiuni de la Euronews vor fi traduse în română, iar buletinele de știri vor fi doar în limba engleză.

 

Mai mulți membri CNA au atras atenția asupra proporției extrem de mici (aproape 3%) de programe proprii. „Practic, ni se cere să licențiem Euronews. Contribuția postului public e de 15 minute de luni până vineri la ora 16. Restul sunt programe preluate. Vorbim de 15 minute de la 16 la 16.15 și de la 16.30 la 16.45. Asta aprobăm, 15 minute? TVR Info acoperea din 24 în 24 de ore”, a declarat Gelu Trandafir.

Într-un final, membrii CNA au fost de acord cu modificarea licenței, cu condiția ca până anul viitor, proporția de programe proprii să ajungă la 40%.

Totodată, membrii CNA au solicitat TVR ca pe TVR Cultural, post suspendat în această vară, să se afișeze un mesaj care să arate că decizia de suspendare a televiziunii a aparținut Consiliului de Administrație al TVR.

Declarațiile complete, în continuare:

Claudiu Săftoiu

 • „Euronews dorește un parteneriat pe termen nelimitat prin care telespectatorii să aibă acces la programele europene. Lucrul acesta s-a considerat a fi devenit oportun acum înainte de expirarea timpului de suspendare a TVR Info. Vă solicităm ca de la 15 noiembrie să începem emisia TVR Info sub numele TVR News”.
 • „Televiziunea română va oferi conținut în proporție de 3%, rămânând ca în lunile care vor urma această proporție să crească. Un element important îl are și retransmisia programelor TVR 1, mă refer la linia informativă dintre 19 și 21.”
 • „Vom putea produce un jurnal de 15 minute în intervalul 16 – 16.15 urmând ca după ora 16.00 să aducem reluări din arhiva televiziunii.”
 • „Vrem ca astăzi, 13 noiembrie, să putem să deschidem transmisia pentru teste și probe până în 15 noiembrie, când vom intra cu grila de programe.”
 • „6- 7 persoane vor fi angajate pe acest proiect. Costurile sunt minime.”
 • „Restructurarea este un demers care nu mai poate fi retras. Suntem în faza selecției. Vom finaliza procesul până la 15 decembrie.”
 • „Conținutul Euronews va fi subtitrat. Jurnalele care vor fi transmise de pe Euronews vor fi transmise în limba engleză.”

Narcisa Iorga, membru CNA - Ați solicitat schimbarea denumirii vineri, 9 noiembrie. Posturile TVR Info și Cultural au de șase luni revizie tehnică, eu am calificat această situație ca o minciună la adresa publicului. Ce se întâmplă cu TVR Cultural? La ce costuri se ridică acordul cu Euronews?

Claudiu Săftoiu - Da, am solicitat în ultima clip acest acord pentru că, după cum știți, ne aflăm într-un proiect de restructurare. Am avut această târzie corespondență pentru că am avut un program deosebit de încărcat.

 • Niciodată nu am afirmat că vom închide TVR Info și TVR Cultural ci am spus că vom suspenda emisia în așteptarea unor timpuri mai bune.
 • Costurile pentru TVR News sunt foarte mici, practic infime, nici nu le pot cuantifica pentru că e vorba de o reorganizare a câtorca dintre jurnaliștii departamentului de știri. Nu există nicio formă monetizată a acestui parteneriat.
 • Strategia TVR News nu a fost discutată de Consiliul de Administrație al TVR, dar ne vom ocupa de acest lucru în următorul CA. Din moment ce această decizie nu presupun costuri, nu considerăm că reprezintă un factor obligatoriu ca să așteptăm o decizie a CA.

Valeriu Deacă, membru CNA: Mi se pare un eșec major în țara asta ca TVR Info să ajungă să fie un club de transmisie pentru alți.

Răsvan Popescu – Ei încearcă ca pe frecvența TVR info să obțină programe Euronews. Ei sunt și acționari ai Euronews și această șansă de compatibilizare între jurnalismul românesc și european eu zic că ar fi benefică. Nu văd ce pierdem lăsând să funcționeze un post de știri.

Gelu Trandafir – Practic, ni se cere să licențieze Euronews. Contribuția postului public e de 15 minute de luni până vineri la ora 16. Restul sunt programe preluate. Vorbim de 15 minute de la 16 la 16.15 și de la 16.30 la 16.45. Asta aprobăm, 15 minute? TVR Info acoperea din 24 în 24 de ore.

Lorand Turoș, membru CNA - Nici eu nu mă bucur de faptul că aceste post de televiziune are producție proprie de doar 3%. Dar am aprobat acum trei săptămâni, un post local din Maramureș care și-a diminuat producția proprie. Noi nu trebuie să facem diferența între unul sau altul chiar dacă este un post public, însă trebuie să ne gândim pe viitor cum să rezolvăm aceste probleme. Cred că trebuie modificată reglementarea în acest sens. Trebuie să impunem o producție proprie minimă pentru a acorda o licență.

Răsvan Popescu – Televiziunea Română este în situația de reducere a personalului, un proces destul de dureros. E destul de greu să le ceri acum mai multă producție proprie.

Christian Mititelu – Nu are rost să-i obligăm acum să facă un fel de umplutură. Măcar să facă ei aceste buletine pe care le propun cât mai apropiate de stilul Euronews. Cred că e o șansă, chiar dacă ei o fac din dificultăți financiare.

Răsvan Popescu – Eu zic să nu omorâm și ce poate fi salvat. Noi, cei care am lucrat pentru posturi străine, știm ce înseamnă să faci conținut la nivel internațional. Dacă suntem de acord cu modificările, cred că o putem face în anumite condiții.

Claudiu Săftoiu – Având în vedere sit noastră specială, noi încercăm in extremis să redeschidem această frecvență, cu acest produs original. Ei ne-au cerut să facem de așa manieră ca slotul 16.00 – 17.00 să fie în limba română. Acesta este numai începutul. Este foarte adevărat, este puțin, dar nu este deloc, este un început pe care îl vom îmbunătăți. Retransmiterea în calupuri mari a grupajelor informative de pe TVR 1 în fiecare zi, asta nu înseamnă că vom transforma postul într un Euronews.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Sa inteleg ca pana la anul va fi un program tv interesant pentru ca se va prelua EuroNews, insa de la anul cu siguranta va fi la fel de plictisitor precum si TVR Info.
 • Initial am crezut ca o sa se lanseze Euronews-ul cel original, dublat in romana 24.24. Dar de fapt e tot TVR Info, care doar preia Euronews in engleza si il transmite pe canalul lor, iar seara dupa 19, preiau dupa TVR 1 emisiunile electorale. Plus ca de la anul, cei de la CNA vor sa aiba 50% productie proprie, deci incet incet, or sa ramana doar 8-9 ore de Euronews pe zi. Aiurea.
 • Chestie de interpretare.Atata timp cat nu se va prezenta cu adevarate"news"si in materie de prezentatori sau imagine(aici incluzand platourile si grafica)vor ramane tot TVR Info.Succes!
 • dar totusi nu inteleg ce rol are postul acesta de televiziune ii lansat asa doar ca sa nu se expire licenta tvr info.E o mare porcarie
 • „Claudiu Săftoiu, președintele CNA, a fost prezent în fața membrilor CNA ”- Claudiu Săftoiu nu e președintele CNA. E o greseala evident.
 • Offtopic: RCS-RDS va lansa, pana la sfarsitul acestui an, un nou program de sport. Acesta se va numi Digi Sport National si va fi dedicat exclusiv transmisiilor sportive din competitiile interne, mai putin meciurilor de fotbal din Liga 1 (adica a campionatelor interne de baschet, handbal, volei, hochei, futsal, fotbal din Liga 2). De asemenea, pe langa aceste transmisiuni, pe Digi Sport National vor fi mutate si emisiunile aferente respctivelor competitii (de exemplu "Saptamana de handbal").

Trimite un comentariu