Skip to main content

PARTENERIAT. Cernătescu, Infinit: “Nu începeți o afacere doar cu gândul de a face bani”

 

Publicitate

Nu începeți o afacere doar cu gândul de a face bani”, spune Alex Cernătescu, cofondatorul agenției digitale Infinit Solutions. “Nu se va întampla. Cele mai reușite afaceri sunt cele care pleacă de la o idee/viziune clară sau un skill deosebit și dorința de a-l pune în aplicare cat mai bine”, continuă el.

Ce recomandă Alex Cernătescu?

“Cel mai important lucru este să găsiți ceva la care sunteți foarte buni, să reușiți să faceți acest lucru pentru clienți care vă apreciază și să fiți gata la un moment dat să învățați mulți alți oameni din compania voastră să îl facă măcar la fel de bine și cu aceeași implicare. Banii nu au cum să nu urmeze."

Ce contează în momentul în care te hotărăști să pornești propria afacere? Alex Cernătescu vine cu câteva sfaturi pentru antreprenori: cinci lucruri de luat aminte la startul unei afaceri:

1) Timpul. Timpul tau investit eficient la inceput de drum este mai important decat orice. Scuza ca nu exista timp sa faci ceva bine este cea mai des intalnita – problema este ca facturile nu se platesc cu scuze, ci cu bani iar banii vin numai daca iti utilizezi timpul corect si “inchizi” orice iti propui sa faci pentru ca in prima faza asta este tot ce ai. Singurul lucru care exista este TIMPUL LIMITAT. Ai ales sa fii antreprenor – ai foarte putin timp sa faci foarte multe.

2) Cash-flow-ul – cred ca este motivul din care 90% din start-up-uri nu merg mai departe. Cash-flow management-ul este la fel de important cu cash-flow-ul in sine. Inca un mic sfat la acest capitol: nu va bucurati la infuzii de capital sau investitii în primii ani. Lasati vanzarea companiei sau a partilor din companie doar ca o ultima optiune, una care sa o urmati doar daca este absolut necesar si lucrurile nu merg deloc.

3) Viziunea – Nu trebuie ca viziunea companiei sa fie direct legata de profit. Nu incepeti o afacere cu gandul de a face bani. Nu se va intampla. Cele mai reusite afaceri sunt cele care pleaca de la o idee/viziune clara sau un skill deosebit si dorinta de a il pune in aplicare cat mai bine. Cel mai important lucru este sa gasiti ceva la care sunteti foarte buni, sa reusiti sa faceti acest lucru pentru clienti care va apreciaza si sa fiti gata la un moment dat sa invatati multi alti oameni din compania voastra sa il faca macar la fel de bine si cu aceeasi implicare. Banii nu au cum sa nu urmeze.

4) Concurenta. Niciodata nu va asteptati sa intampinati concurenta care sa joace corect. Asteptati-va la orice, mai ales in momentul in care aveti succes. Important este sa reusiti sa vedeti din timp ce vi se pregateste si va feriti de toate cele ce se pot intampla dar sa nu le faceti la randul vostru- asta este secretul unei reusite pe termen lung.

5) Echipa – O companie este data de valoarea holistica a oamenilor ei. E foarte important sa va cresteti inca de la inceput o echipa pornind de la chimie, de la posibilitatea de a imparti aceeasi viziune si de a avea aceleasi valori.

Articolul integral, la Alex Cernătescu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Fa din hobby o afacere. In modul asta iti va placea ce faci. Are dreptate Alex Cernatescu. Nu te gandi la bani, acestia vor veni. Ce as ma completa ar fi ca in primi ani nu trebuie sa te intereseze prea mult nici marimea afacerii nici competitorii mari. Doar dezvolta produse si servicii de calitate, personalizate. Prestigiul si cota de piata va veni in timp.

Trimite un comentariu