Skip to main content

Petiție pentru pluralism în mass-media

 

jurnalisti-604

Publicitate

Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media (EIPM) a lansat astăzi petiția menită să ceară instituțiilor europene să adopte măsuri legislative care să limiteze amestecul actorilor politici și economici în mass media.

Petiția, disponibilă în limba română, poate fi accesată la www.mediainitiative.eu.

EIPM este o coaliție pan-europeană care reunește, alături de cetățeni, o sută de organizații, companii de presă, jurnaliști independenți și organisme profesionale.

„Am tolerat atât de mult intervențiile vinovate ale politicului și economicului în mass-media încât aceasta a ajuns oficial o „vulnerabilitate la adresa siguranței naționale” și „o amenințare la adresa democrației”. E timpul să facem ceva ca să apărăm libertatea presei – dacă punem, într-adevăr, preț pe ea. De data asta putem să facem ceva cu mâinile noastre, fiecare dintre noi. E simplu, e la îndemână, e important.”, a declarat Ioana Avădani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent, inițiatoare a EIMP.

“Privată sau publică, mass-media trebuie să servească interesul public. Acesta este motivul pentru care Constituția îi acordă o protecție specială. Faptul că unii proprietari de presă își transformă ziariștii în mercenari și-i pun să se bată pentru interesele lor economice și politice înseamnă o gravă deturnare a presei de la misiunea sa fundamentală și un pericol pentru democrație. (...) Concentrarea proprietății asupra mass-media trebuie să fie limitată prin lege pentru a garanta pluralismul presei. Cetățenii români pot lua decizii europene: să eliberăm presa de moguli. Urgent!”, a declarat Mircea Toma, președinte ActiveWatch.

EIPM propune Comisiei Europene adoptarea unei Directive care să protejeze pluralismul în mass-media la nivel european, prin următoarele măsuri:

  • măsuri legislative eficiente pentru evitarea concentrării proprietății în mass-media și publicitate;
  • garantarea independenței organismelor de reglementare în mass-media, care să aibă o componență diversă, din punct de vedere social și echilibrată din punct de vedere politic și cultural;
  • definirea clară a conflictului de interese în proprietatea asupra mass-media;
  • obligația impusă presei scrise, audiovizuale și online de a furniza unei autorități naționale specializate informații detaliate referitoare la structura de proprietate, până la nivel de persoană.

Țările care participă la lansarea ECI sunt: Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Spania și Ungaria.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu