Cele mai importante trei partide politice din Marea Britanie au ajuns la o înţelegere asupra noului sistem de reglementare pentru presa scrisă, creat pentru a preveni repetarea unui nou scandal asemănător celui al interceptării ilegale a telefoanelor, scrie The Guardian.
Noul sistem de reglementare independent va avea puterea de a da amenzi şi să solicite corecţii importante, iar instanţele vor fi autorizate să ceară despăgubiri ziarelor.
Conform acordului, industria presei scrise şi-a pierdut puterea de a exercita dreptul de veto faţă de instituţia care va înlocui Press Complaints Commission, autoritatea de reglementare anterior discreditată prin eşecul de a investiga scandalul interceptărilor telefonice.
În cazul în care ziarele refuză să coopereze cu autoritatea de reglementare ele vor fi mai susceptibile la daune în cazul în care acestea publică poveşti inexacte.
Într-o declaraţie, Associated Newspapers, News International şi Telegraph Media Group au declarat că se vor consulta la nivel juridic înainte de a decide dacă ar putea adera la noul organism de apărare. La negocierile privind reglementarea presei nu a participat niciun reprezentant al ziarelor sau revistelor din Marea Britanie.
Majoritatea ziarelor britanice au reacţii vehemente împotriva acestei înţelegeri politice, la care s-a ajuns după doi ani de la izbucnirea scandalului interceptărilor telefonice ilegale şi după zeci de arestari şi anchete.
Ziarele se opun puternic ideii că, pentru prima dată, oamenii din afara industriei s-ar implica în elaborarea unui cod de bună practică în presă, când presa are deja un astfel de cod care este foarte apreciat şi care a fost adoptat de către autorităţile de reglementare din alte ţări.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - reprezentând 57 de state membre - a avertizat că noul organism de reglementare ar putea ameninţa libertatea de exprimare în Marea Britanie. Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE privind libertatea mass-media, a cerut Marii Britanii să nu sacrifice tradiţia sa de presă în auto-reglementare, care a fost privită de restul lumii ca o bună practică.
"Indiferent de cât de independentă va fi noua autoritate de reglementare creată de guvern, aceasta ar putea constitui o ameninţare la adresa libertăţii presei", a spus ea, adaugand ca scandalul telefonului-hacking a fost o "chestiune penală", care a fost în curs de examinare, prin urmărirea în faţa instanţelor penale. "Acest lucru nu ar trebui să fie folosită ca o scuză pentru a ţine în frâu toate mass-media tipărite", a spus Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE privind libertatea mass-media.
Primul ministru David Cameron s-a declarat convins de eficienţa noului sistem de reglementare, scrie Huffington Post.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro"Protejează libertatea presei şi protejează victimele de abuzurile presei. Sunt convins că acest sistem va funcţiona", a mai spus Cameron.
Comentarii