Skip to main content

ActiveWatch: libertatea presei în România continuă să fie ameninţată. Apel la solidaritate

 

tipografie-evz

Publicitate

Libertatea presei în România continuă să fie ameninţată”, spune ActiveWatch în mesajul dat cu ocazia Zilei Presei. Cine şi ce ameninţă libertatea presei? „Abuzurile statului, sacrificarea misiunii publice a jurnalismului pe altarul intereselor patronale şi pierderea reperelor profesionale în rândul breslei.”

“În aceste condiţii, produsul jurnalistic de calitate şi care serveşte interesul public este tot mai greu de găsit în piaţa de media, adeseori găsindu-şi refugiu în platforme independente în spaţiul online”, argumentează ActiveWatch.

ActiveWatch face un apel la solidaritate a breslei în jurul unor drepturi şi obligaţii profesionale: „Considerăm că actualul context impune mai mult decât oricând coagularea comunităţii jurnaliştilor în jurul unor principii profesionale.”

Mesajul integral ActiveWatch de Ziua Presei:

De ziua mondială a libertăţii presei, ActiveWatch face apel la solidaritate în rândul breslei

Cu ocazia zilei mondiale a libertăţii presei, ActiveWatch atrage din nou atenţia asupra situaţiei alarmante în care se află informaţia de interes public în spaţiul mediatic românesc.

Dreptul la liberă exprimare şi dreptul publicului la liberă şi corectă informare sunt puse în pericol de abuzurile statului, de sacrificarea misiunii publice a jurnalismului pe altarul intereselor patronale şi, respectiv, de pierderea reperelor profesionale în rândul breslei.

Conform concluziilor raportului FreeEx privind libertatea presei în anul 2012 (raport ce va fi lansat în data de 8 mai), libertatea presei în România continuă să fie ameninţată de:

- abuzurile autorităţilor. Ultimii ani au consemnat o intensificare a intervenţiilor abuzive ale unor instituţii ale statului (parchete, servicii de informaţii) împotriva presei;

- instrumentalizarea instituţiilor de media de către patronat cu scopul de a îşi promova propriile interesele economice, politice sau de altă natură în dauna interesului public;

- degradarea accelerată a statutului jurnalistului, care este prins între presiunea audienţei şi interesele de altă natură ale patronatului.

În aceste condiţii, produsul jurnalistic de calitate şi care serveşte interesul public este tot mai greu de găsit în piaţa de media, adeseori găsindu-şi refugiu în platforme independente în spaţiul online.

ActiveWatch face un apel la solidaritate a breslei în jurul unor drepturi şi obligaţii profesionale. Considerăm că actualul context impune mai mult decât oricând coagularea comunităţii jurnaliştilor în jurul unor principii profesionale.

Solidaritatea este cel mai puternic instrument de protejare a drepturilor jurnaliştilor în faţa presiunilor patronale sau a abuzurilor statului, dar şi de recâştigare a prestigiului social al profesiei prin asumarea şi impunerea unor norme etice şi profesionale.

ActiveWatch este o organizaţie de drepturile omului ce militează pentru comunicare liberă în interes public.

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus