Skip to main content

RAPORT FreeEx. Probleme cu etica din ultimul an: Mirela bugetara, furtuna de nisip şi Ioana Tufaru

 

Mirela-1RAPORT FREEEX. Mirela bugetarafurtuna de nisip de la Realitatea TV sau cazul Ioana Tufaru, derapaje prezentate de Paginademedia.ro, figurează în raportul FreeEx la capitolul "probleme cu etica".

Publicitate

Dificultăţile financiare au amplificat compromisurile editoriale făcute de redacţii. O serie de exemple dintre cele mai grave încălcări ale normelor etice în 2012, în continuare.

Raportul mai menţionează cazul lui Bogdan Chirieac, acuzat de brokerul Cristian Sima că a intermediat transferul unor sume de bani către politicieni, dar şi un alt caz prezentat de Paginademedia.ro, cel al unor ziarişti implicaţi în campania electorală.

Din raport:

Goana după senzaţional şi vânarea unor situaţii umilitoare, ridicole sau tragice din viaţa unor persoane au devenit „produsele premium” ale televiziunilor comerciale şi ale presei tabloide. Moartea unor personalităţi sau viaţa intimă a unor vedete sunt transformate în spectacole mediatice, cu dispreţ pentru demnitatea umană şi viaţa privată.

Legăturile corupte ale unui jurnalist cu mediul politic

Bogdan Chirieac, unul dintre cei mai vizibili comentatori TV, a fost acuzat că a făcut trafic de influenţă în favoarea unor companii multinaţionale, de la care a încasat bani pe care i-a transferat ulterior unor diverşi politicieni. Acuzaţia a fost făcută de brokerul Cristian Sima, fost preşedinte al bursei de instrumente financiare derivate Sibex Sibiu. Potrivit lui Sima, Chirieac a fost partener al lui Sima în WBS Holding între 1998 şi 2001.

Jurnalişti condamnaţi sau judecaţi pentru şantaj

La începutul lui 2013, doi jurnalişti au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru acte de şantaj şi un al treilea a fost trimis în judecată. În luna ianuarie, şefi i unor publicaţii ieşene, Florin Asimionesei şi Alin Tocan, au fost condamnaţi la trei ani, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare pentru santaj, după ce au fost acuzaţi că între 2001-2004 au cerut mai multor persoane politice şi oameni de afaceri bani pentru publicitate. Alin Tocan a fost redactor-şef al ziarului Ziua de Iaşi, iar Florin Asimionesei este patron al publicatiei Bună ziua, Iaşi.

Corespondentul PRO TV Baia Mare, Raul Kreiter, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Conform rechizitoriului, Raul Kreiter ar fi obţinut în luna septembrie 2011 o înregistrare audio compromiţătoare privind viaţa intimă a unui profesor de la Centrul Universtar Nord, pe care l-ar fi ameninţat cu demararea unei anchete jurnalistice. Jurnalistul a pretins şi a primit sume de bani de la partea vătămată.

Un jurnalist promovează un proiect minier

Emisiunea Patrimoniul nimănui, difuzată în data de 5 februarie 2012 şi moderată de Mihai Tatulici, a generat 23 de reclamaţii la CNA, fi ind acuzată de lipsă de imparţialitate şi tolerarea instigării la violenţă468. Emisiunea punea în discuţie exploatarea resurselor de la Roşia Montană.

Ştiri regizate: Mirela bugetara

În martie 2012, Observatorul Antenei 1 a difuzat o ştire despre cum măsurile de austeritate îi fac pe români să cumpere legume la bucată. Ştirea prezenta o femeie „Mirela, bugetară”, care cumpăra doar două roşii într-o piaţă, fiindcă nu ar mai avea bani să cumpere „la kilogram”. În fundalul imaginilor care au urmat, „Mirela bugetara” putea fi văzută cum vinde la o tarabă, din aceeaşi piaţă. Antena1 a confirmat că reportera era lipsită de experienţă şi că a fost „sancţionată
drastic”.

Realitatea TV a fost, de asemenea, acuzată că a regizat o ştire despre furtuni de nisip pe litoral, în luna mai. În timpul relatării, în fundal apare un bărbat care aruncă cu nisip. Reporterul Realitatea a susţinut că bărbatul surprins era cameramanul DIGI 24, Marius Panţu, care făcea „o glumă proastă”. Acesta a negat acuzaţia colegului de breaslă.

Invenţii mediatice pentru audienţă

Televiziunile regizează situaţii pe care le prezintă ca fiind reale. Reprezentativ este cazul Ioana Tufaru, care a determinat CNA să iniţieze modificarea Codului de Reglementare în Audiovizual cu scopul de a obliga televiziunile să înştiinţeze publicul atunci când difuzează scene regizate.

Emisiunea Happy Hour (Pro TV) a difuzat o înregistrare în care Tufaru, fiica Andei Călugăreanu, povestea cum s-ar fi prostituat, în timp ce Acces Direct şi Un show păcătos (Antena 1) au dat imagini cu aceasta în lenjerie intimă. 

S-a constatat că acţiunile şi poveştile Ioanei Tufaru făceau parte dintr-un scenariu stabilit în prealabil de producătorii TV şi agreat de aceasta, situaţie recunoscută inclusiv de reprezentanţii televiziunilor în cadrul audierilor de la CNA.

Pe 4 ianuarie, postul de televiziune România TV a anunţat că este în posesia unor „documente incendiare” legate de moştenirea regizorului Sergiu Nicolaescu, decedat cu o zi înainte. România TV a titrat pe burtieră „Documente către instanţă”, „Nicolaescu, acte şoc”, „Oprirea incinerării” – pentru a anunţa în jurnalul de la ora 20.00 că două persoane au depus, la Judecătoria Sectorului 1, cereri de recunoaştere a paternităţii, spunând că ar fi fiii nelegitimi ai regizorului decedat.

Câteva televiziuni au prezentat un bărbat nevinovat drept criminal

În luna martie, televiziunile B1 TV, Realitatea TV şi Antena 3 au prezentat un tânăr român din Norvegia, Cosmin Chiţu, ca fi ind ucigaşul unui profesor dintr-o şcoală de voluntari şi agresorul nevestei acestuia. Se pare că motivul confuziei a fost o traducere greşită realizată prin intermediul Google Translate a unui articol care spunea doar că tânărul acuzase respectiva şcoala de rele tratamente.

Imagini cu premier gol sub pretextul interesului public

Televiziunile au difuzat în februarie 2012 imagini cu fostul premier al României, Emil Boc, gol la vestiar, sub pretextul că SPP-ul nu era acolo, să-l protejeze, ceea ce ar ridica semne de întrebare legate de siguranţa naţională.
ActiveWatchCentrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media au considerat că „acest material nu poate fi considerat un produs jurnalistic, nu respectă nici o normă profesională şi nu are nimic în comun cu informarea publicului sau cu interesul public” şi „încalcă flagrant dreptul la viaţa privată”.

Jurnalişti fac ziare pentru campaniile electorale

Condiţiile economice precare din presa locală i-au împins pe unii jurnalişti să îşi ofere serviciile în campaniile electorale unor diverşi candidaţi pentru care au editat ziare de campanie. Situaţia prezentată de platforma online paginademedia.ro s-a întâmplat într-un judeţ învecinat cu Bucureştiul, unde zece jurnalişti au lucrat la ziarele de campanie pentru alegerile locale din iunie 2012. Ediţia era plătită cu 1.000 de lei, iar jurnalistul intervievat a admis că practica „nu este etică” şi că, dacă ar avea un salariu decent, „nu şi-ar vinde astfel meseria”.

Jurnalist concediat pentru plagiat

La începutul lunii noiembrie, publicaţia Gazeta Sporturilor a reacţionat la acuzaţiile de plagiat aduse unui angajat angajat şi l-a concediat după ce a stabilit că acestea erau întemeiate. Jurnalistul Andrei Niculescu „a încălcat normele de documentare din surse externe, folosind idei şi figuri de stil ale unor jurnalişti străini şi prezentîndule ca aparţinîndu-i”, conform raportului GSP.

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus