Skip to main content

Autorităţile chineze l-au ameninţat pe un reporter France 24 după ce acesta a realizat un reportaj despre Tibet

 

jurnalist france 24Cyril Payen, corespondentul televiziunii France 24 de la Bangkok, a realizat în urmă cu ceva timp un reportaj despre Tibet, fapt care i-a atras ameninţări din partea autorităţilor chineze, scrie ozap.com.

Publicitate

Reporterul a ajuns în Tibet cu o viză de turist şi s-a întors cu imagini din Tibet într-un mod clandestin.

Reportajul intitulat "Şapte zile în Tibet" a fost difuzat de France 24 pe 30 mai. Fapt care n-a fost deloc pe placul guvernului chinez, care i-a ordonat postului să nu difuzeze reportajul, lucru care, evident, nu s-a întâmplat.

În reportaj, Cyril Payen vorbeşte despre represiunile la care sunt supuşi tibetanii sub dominaţia chineză.

Relaţiile dintre China şi Tibet sunt extrem de sensibile, regiunea şi-a revendicat independenţa, dar China i-a refuzat-o.

După difuzarea reportajului, autorităţile chineze îl caută pe reporter deoarece au informaţii că acesta s-a întors la Bangkok.

"M-am întors în Bangkok pe 4 iunie (...) Un diplomat chinez mi-a lăsat un mesaj pe telefon în care juca cartea intimidării. (...) Acesta mi-a cerut să vin la ambasadă şi să dau explicaţii despre motivele pentru care am minţit în reportajul meu", a povestit Cyril Payen. "Dacă nu veniţi la abasadă înainte de 11 iunie, va trebui să suportaţi toate consecinţele", a spus diplomatul în mesajul său.

Cyril Payen nu mai are noutăţi de la autorităţile chineze de două zile dar temerile represaliilor încă există. France 24 urmăreşte îndeaproape acest caz şi a făcut publică această presiune din partea guvernului chinez la cererea reporterului care crede că "acesta este un fel de garanţie" pentru el.

Într-un comunicat publicat pe 11 iunie, asociaţia Reporteri Fără Frontiere a afirmat:

"Faptul că diplomaţii încearcă prin intimidare să modifice conţinutul editorial al unui reportaj şi îl convoacă pe jurnalist cu intenţia de a-l interoga, depăşeşte cu mult limitele tolerabile".

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus