Skip to main content

VIDEO. Batonul Rom pune capăt confuziei - “Bucharest, not Budapest”

 

campania Bucuresti, nu Budapesta, nu Budapesta nu budapesta

Publicitate

CAMPANIE. Batonul de ciocolată Rom se promovează printr-o nouă campanie inedită, realizată de McCann Erickson. “Bucharest, not Budapest, not Budapest, not Budapest” este numele și totodată mesajul campaniei prin care ciocolata își propune să pună capăt uneia dintre cele mai mari confuzii geografice, cea legată de numele celor doua capitale.

Un film postat pe youtube promovează un site dedicat acestei campanii: Bucharest, not Budapest, not Budapestnotbudapest.com.

http://www.youtube.com/watch?v=nBR42mfV8Ec

Filmul trece în revistă confuziile generate de asemănarea de nume dintre cele două Capitale, cu exemple concrete. De la celebrul "Hello, Budapest!",  salut aruncat românilor de mai multe vedete care au concertat la București, nu Budapesta, nu Budapesta (Michael Jackson, Iron Maiden, Lenny Kravitz, Morcheeba, Ozzy Osborne), până la  disperarea a 400 de fani ai echipei Athletic Bilbao, care au ratat finala Europa League de la Bucureşti, nu Budapesta, nu Budapesta, pentru că au luat o cursă spre Budapesta.

În seara aceleiaşi finale, crainicul englez de pe Naţional Arena a fost întâmpinat cu huiduieli după ce a salutat la fel de derutat: "Bună seara, Budapesta... Bine v-am găsit la finala Europa League".

Soluția ROM ?

Pentru ca această confuzie să ia sfârşit, utilizatorii de internet trebuie să intre pe site-ul campaniei Bucharest, not Budapest, not Budapest, not Budapest, să descarce opţiunea add-on în browser și să urmărească tutorialele. Aplicația add-on adaugă la cuvintele "București, nu Budapesta, nu Budapesta" sau "Bucharest, not Budapest, not Budapest" sintagmele "nu Budapesta" sau Bucharest, not Budapest, not Budapest, not Budapest".

Pe langa site-ul campaniei, manifest, tutoriale si activarile de PR si social media, campania mai include billboard-uri gigant montate in vecinatatea Aeroportului International Henri Coanda, Bucuresti, nu Budapesta si a Aeroportului International Ferenc Liszt, Budapesta. De asemenea, Howard Johnson Grand Plaza Hotel Bucuresti, nu Budapesta s-a asociat in campanie oferindu-le tuturor oaspetilor hotelului cadouri care sa-i ajute sa inteleaga diferenta dintre Bucuresti, nu Budapesta si Budapesta.

“Dragi râmani, pentru că pe batonul ROM scrie București, nu Budapesta, nu Budapesta, nu Budapesta, noi credem că e de datoria noastra să încercăm să punem capaăt confuziei. ROM prezintă campania <<Bucharest, not Budapest, not Budapest, not Budapest>>. Share cu toată lumea și hai să-i ajutăm pe străini să nu mai greșească!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a brandului ROM.

În 2011, cu două săptămâni înainte de ziua României, ciocolata ROM  a lansat campania Românii sunt deștepți. Ideea a aparut în urma unor articole internaționale negative la adresa României.

Atunci, McCann Erickson, agenția care a realizat campania a observt că la o simplă căutare pe Google, românii erau asociați cu termeni negativi. Pe Google.ro, românii erau “proști”, “paduchioși” și “hoți”, pe google.com, ei erau “scum”, “ugly”, “rude” și “not white”, pe google.fr erau “des voleurs de poules”, “des voleurs” sau “racistes” și același lucru se întampla pe google.it, google.es sau google.co.uk.

Provocarea: pâna pe 1 decembrie, românii sunt invitați să caute pe Google sintagma „romanii sunt deștepți” în cât mai multe limbi: „les roumains sont intelligent”, „romanians are smart” etc. În urma acestei campanii sugestiile automate generate de motorul de cautare au fost îmbunătățite.

Campania cu titlul "Românii sunt deştepţi" a câştigat medalia de argint la festivalul internaţional de publicitate de la Cannes.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu