Skip to main content

ANALIZA DE JOI. La ce se uită țăranii și orășenii, în fiecare oră. Câți români aleg, în fiecare oră, Pro TV, Antena 1, Kanal D și TVR

 

Foto: Lucian Muntean, Mediafax Foto

Publicitate

Paginademedia.ro publică, astăzi partea a doua a analizei de consum TV la țară și la orașe. După ce, săptămâna trecută, am analizat câte ore se uită la televizor, comparativ, cei din mediul urban și locuitorii satelor, astăzi materialul se concentrează pe audiența posturilor TV, în fiecare oră. Concluziile sunt interesante.

Datele care au stat la baza analizei sunt audiențele posturilor TV în perioada ianuarie – august 2013. Cifrele au fost puse la dispoziția Paginademedia.ro de către agenția BPN.

Astăzi:

 • Care sunt cele mai bune ore ale fiecărui post, la țară și la orașe.
 • La ce posturi se uită românii, în fiecare oră.

Datele arată audiențe diferite, pe ore, pentru fiecare post de televiziune generalist în parte. Țăranii se uită altfel la televizor decât cei de la orașe. Este vizibil și la posturile de nișă. De exemplu, Disney TV este urmărit la țară mai ales în jurul orelor 12.00-14.00. La orașe, în schimb, se vede un vârf seara, la ora 22.00, oră la care copii de la sate sunt deja la culcare.

Posturile generaliste, oră cu oră:

Pro TV: Știrile Pro TV sunt vârful zilei. Tăranii, mai mulți decât orășenii dimineața

În primele ore ale dimineții, până la 9.00, audiența Pro TV este mai mare la sate, decât la orașe. Este, de altfel, singurul interval în care Pro TV este mai urmărit la sate, decât la orașe.
După ora 9.00, raportul se schimbă. La ora 13.00, la știri, se observă un salt în audiență, atât la sate, cât și la orașe. Până la sfârșitul zilei, Pro TV este urmărit mai mult la orașe, decât la sate.
Cel mai bun interval al postului este 19.00-20.00, când sunt știrile. Audiența medie aici, în 2013: 942.000 de telespectatori pe minut la orașe, 860.000 la țară.

Antena 1: Capatos, preferat de orășeni

Ca și în cazul Pro TV, cea mai bună oră a Antenei 1 este 19.00, cu Observatorul: 627.000 de săteni pe minut, 477.000 de orășeni. În fiecare oră, audiența Antenei 1 este mai mare la orașe, decât la sate, dar nu la mare distanță. Diferențe mai mari sunt dimineața, cu Răzvan și Dani urmăriți mai mult la orașe, decât la țară și seara, după ora 21.00.

Intervalul 23.00-24.00, unde este Un show păcătos, cu Capatos, este preferat mai mult de orășeni. În ora respectivă, pe post sunt 402.000 de orășeni și 238.000 de țărani.

Kanal D: țăranii se uită la turci mai mult decât orășenii

Dacă pentru Antena 1 și Pro TV cel mai bun interval este cel al știrilor, pentru telespectatorii Kanal D preferințele sun altele. Ora cu audiența cea mai ridicată este 21.00-22.00: 589.000 de telespectatori de la sate, aproape tot atâția (577.000 de la orașe). Este ora la care rulează producțiile de forță ale postului, precum serialul Suleyman Magnificul și emisiunea Roata Norocului.

În cele mai multe ore, sătenii se uită mai mult la Kanal D decât cei de la orașe, atât după-amiaza, cât și seara. De la șase seara și până la miezul nopții, audiența Kanal D este, în general, mai mare la țară decât în mediul urban.

TVR 1: Interesul crește la serialele coreene

Comparativ cu marile generaliste – Pro TV, Antena 1 și Kanal D –postul public are o audiență scăzută, atât la sate, cât și la orașe. Programele TVR 1 sunt urmărite diferit la sate, față de vizionarea la orașe.

Interesul pentru postul public la orașe este scăzut până la ora 18.00 (când încep serialele coreene). De altfel, cu 178.000 de telespectatori pe minut, intervalul 18.00-19.00 aduce cea mai mare audiență a zilei la TVR 1 la orașe.

În fiecare oră, audiența la sate a postului public este mai mare decât cea din mediul urban. Țăranii au un alt comportament de consum al postului public (multă vreme singurul pe care îl puteau recepționa. Cea mai bună oră a TVR 1 la sate este opt seara (când sunt știrile): 271.000 de țărani media pe minut.

Prima TV: Audiența sare după ora cinci

În peisajul generalistelor comerciale, Prima TV are un tip de vizionare diferit. Până la ora cinci, interesul pentru Prima TV a fost scăzut, atât la sate, cât și la orașe. Pe graficele de audiență, programele postului încep cu adevărat la cinci după amiaza.

De la cinci după amiaza și până la miezul nopții, în fiecare oră, audiența Prima TV este mai mare la țară, decât la orașe. Ora de vârf: 20.00-21.00, cu o medie de 304.000 de oameni la țară și 239.000 la orașe.

Național TV: Serialele indiene țin seara. Orășenii, mai lipiți de TV decât țăranii

Tip de consum asemănător cu cel al Prima TV, dar mai “întârziat”. Până la ora 19.00, audiența Național TV nu ajunge la 100.000 de persoane nici la sate, nici la orașe. La ora 19.00, audiența sare direct la 264.000 de persoane la orașe și 216.000 la sate. Vârful zilei este atins în ora următoare: 311.000 de orășeni pe post, 266.000 de țărani. Național are în grilă, la acea oră, seriale indiene.

De la ora 19.00 și până la miezul nopții, audiența Național TV este mai mare la orașe, decât la sate.

În episodul următor, vom analiza posturile de știri și modul în care acestea sunt vizionate, în fiecare oră, la sate și la orașe.

Audiența posturilor generaliste în fiecare oră, în 2013, în mediul RURAL (mii telespectatori pe minut):

Sursa: ARMA, date prelucrate de agenția de media BPN

Audiența posturilor generaliste în fiecare oră, în 2013 în mediul URBAN (mii telespectatori pe minut):

Sursa: ARMA, date prelucrate de agenția de media BPN

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Pai si normal ca lumea se uita la stiri la Antena 1. Macar acolo stirile sunt prezentate intr-o maniera profi si sunt amintite informatii de interes national. La ce vreti sa se uite? La Kanal, unde sunt "stirile'' sunt despre ce a mai facut Bianca Dragusanu, fi-su lu Mazare, Laurette? :)))
 • -la tvr1 se uita mai mult "ruralii"
  -la prima tv audienta incepe abia dupa ora 17 cand se difuzeaza traznitii in reluare si focus; national tv e mort pana la ora 19.
  -dupa amiaza e castigata de kanal d si antena 1 pentru ca au un program mai bun pentru femei casnice (pro tv are tanar si nelinistit si un film de mana a 3-a la orele alea).
  -prime time-ul e alui pro tv. "numarul 1 in divertisment" cam si-o ia in freza constant de la a 764-a reluare cu rambo, bruce willis sau van damme.
 • Ati facut voi niste masuratori si ati tras concluzia ca pro tv-ul este cel mai urmarit post,ah? Ma indoiesc de acest lucru, insa un adevar tot s-a strecurat pe aici, pro tv-ul este un post urmarit de tarani, in niciun caz de inalta societate...e bine si asa pentru ei decat deloc, nu?
 • Ar trebui poate mentionat ca mediul rural nu inseamna neaparat "tarani", ci include si persoanele care locuiesc in suburbiile marilor orase, dar lucreaza si isi cheltuiesc banii indeosebi in aceste metropole. De exemplu un locuitor din Tunari sau complexul Cosmopolis din Bucuresti este incadrat la rural, desi obiceiurile sale de consum sunt similare cu cele ale locuitorilor din cartierele obisnuite ale capitalei, foarte diferite de cele din satele obisnuite. Exista un numar semnificativ de astfel de persoane, ignorati de clientii de publicitate care se uita numai in audientele TV pe urban.
  Acest lucru nu se intampla in tari cu media si bugete de pyublicitate mult mai mari, cum ar fi USA si UK, unde daca ar fi excluse suburbiile s-ar pierde de la afisarea mesajului publicitar sau evaluarea audientei un numar foarte mare de posibili consumatori/clienti. Poate ar trebui mensionat acest lucru in an update la articol.
 • @Adi -> Stai lin ca nici CU CAnalu' nu mi-e rusine. Pana la urma poate(poate) e mai bine daca te uti la turcisme decat la Ca(c/p)atos DAR nu as merge pana cu aceasta comparatie pana intr-acolo incat sa infierez orasenii pt ca in afara de seriale pe care fiecare le prefere sau nu in functie de gusturi si poate in afara de inceputul asta de "Teo" Kanalul are emisiuni si stiri manelizate si otevizate la maxim, asa ca iti spun inca o data "Usurel cu infierarea ".
 • E bine ca intr-un tarziu ti-ai dat seama ca in tara asta oamenii intregi la minte au ramas oamenii de la tara!!Asta spune multe despre decaderea ,,orasenilor,, sau manelistilor ca e tot una.Bunul simt a ramas la locului.La tara!
 • capatos preferat de oraseni, kanalu' de tarani. ce-ar mai fi de adaugat? ala chiar se lauda pe bune in fiecare seara ca e lider. pina la urma, bravo lui. v-a luat banii.

Trimite un comentariu