Skip to main content

Cum a arătat dezbaterea Pro și Contra Roșia Montană în EVZ. Opiniile contra, diluate și acoperite de argumentele Pro

 

Publicitate

STUDIU DE CAZ. “Presa română, plină de minciună”, s-a strigat la mitingul anti Roșia Montană de ieri. Aveau motive manifestanții să fie supărați pe presă, beneficiara reclamelor RMGC?

Fără a avea pretenția că exemplul care urmează a stat la baza sloganului de mai sus, Paginademedia.ro vă oferă, în continuare, o analiză a modului în care un ziar a reflectat proiectul minier. O mostră din scriitură pe subiectul RMGC din presa scrisă.

Paginademedia.ro vă prezintă un studiu de caz pe Campania “Dosarul Aurului – Opinii Pro și Contra”, o serie de articole în care argumentele Contra, “diluate”, sunt acoperite, atât cantitativ, dar și prin formulări sau prin îngroșarea caracterelor, de argumentele pentru dezvoltarea proiectului de la Roșia Montană.

Dacă titlurile sunt spre neutru în unele zile, subtitlurile sunt mai mult decât sugestive.

Dezbaterea EVZ a început miercuri, 4 septembrie. Luni, 2 septembrie, ziarul publică pe toată pagina a doua sondajul Sociopol conform căruia “Românii, de acord cu Roșia Montană”.

Miercuri, 4 septembrie:

Roșia Montană – interese economice pentru România, titrează primul episod al dezbaterii. Subtitlul: “Vă prezentăm o radiografie a beneficiilor pe care exploatarea minieră din Apuseni le-ar putea aduce: câștiguri la buget, investiții, locuri de muncă și dezvoltarea turismului (bolduit și în ziar)

Materialul menționează în text, că “beneficiile economice sunt trecute negru pe alb, în proiectul de lege”. Primul episod este structurat pe aproape două pagini, în casete cu titluri sugestive: “Cât câștigă statul”, “198 de milioane de euro pentru infrastructură”, “Locuri de muncă”, “Punerea în valoare a potențialului turistic”, “Statul nu are bani să facă singur minerit”.

Într-un sfert de pagină, un scurt articol vorbește despre “Proteste pentru Roșia Montană în mai multe orașe”.

Joi, 5 septembrie:

Titlul este moderat: Roșia Montană – păreri ale specialiștilor despre dezvoltarea economică.
Subtitlul punctează: “Experții consultați de EVZ consideră că beneficiile negociate la Roșia Montană sunt considerabile (bolduit și în ziar), dar statul trebuie să își apere bine interesul”.

În articol sunt și opinii “Contra”, moderate ca ton, cu titluri precum: “O lege discutabilă”, “La ce se aplică redevența”, “Beneficiile statului, discutabile.”

Pe o a doua pagină, un articol cu un titlu neutru: “Părerea localnicilor din Roșia Montană care nu au apărut în reclame”. Subtitlul: “Unii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă (bolduit). Cei care sunt împotriva proiectului cer alternative.”

Vineri, 6 septembrie:

Titlu: Cum ar putea fi rezolvată poluarea istorică de la Roșia Montană

Și de această dată, ne explică subtitlul: “Executivul a decis să elimine, pe cheltuiala proprie, poluarea provocată de vechile activități miniere (bolduit) și a trasat linii clare în ceea ce privește ecologizarea zonei după exploatare”.

Din text: “Se poluează apele sau nu va mai crește verdeață în zonă? (…) Cine va merge la Roșia va vedea că, pentru a opri poluarea istorică, a fost inaugurată o stație pilot de epurare a apelor acide (frază bolduită) Astfel, peștii trăiesc azi în apă curățată, provenită din fostele galerii miniere”.

Episodul prezintă date despre “În cât timp va fi ecologizată zona”, “Ce se va întâmpla cu deșeurile”, cu haldele de steril și cu pădurile.

Nu există nicio opinie contra.

Sâmbătă, 7 septembrie:

Titlul este neutru: Roșia Montană – păreri ale specialiștilor despre protecția mediului

Ca și în celelalte zile, subtitlul explică: “Experții consultați de EVZ spun că proiectul minier ar rezolva și poluarea istorică. Sunt și sceptici (bolduit)

De această dată, există și casete cu păreri pe care este menționată o ștampilă “Contra”. Parte din titlurile casetelor aveau nevoie de ștampila “Contra” pentru a fi percepute ca atare: “O zonă de probă” sau “Statul să ecologizeze” sunt titlurile unor opinii “contra”. Cele “Pro” sunt mai sugestive: “Beau apă din lac”, “RMGC depoluează zona”, “Lacul va avea apă curată”.

Luni, 9 septembrie:

Titlul: Roșia Montană – poate intra în patrimoniul UNESCO peste un deceniu

Subtitlul: Compania care urmărește să exploateze aurul din Munții Apuseni promite că va investi 55 de milioane de dolari (bolduit) pentru restaurarea totală a patrimoniului istoric.

Materialul prezintă planul RMGC de refacere a zonei de la Roșia Montană, cu un “Centru istoric ca în capitală” și cu un “aspect urbanistic împrospătat.”

În cele aproape două pagini de prezentare a viitorului zonei, există și un paragraf “contra”, bolduit. “Principesa Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai I, și-a manifestat temerea că exploatarea minieră va distruge vestigiile civilizațiilor care au populat zona.”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Nu stiu daca l-ai vazut pe asta - http://www.evz.ro/detalii/stiri/protestele-din-piata-universitatii-au-sporit-increderea-romanilor-in-proiectul-rosia-monta-1056410.html Unul dintre cele mai penibile si partinitoare texte "de presa". Mi-e rusine mie...

Trimite un comentariu