Skip to main content

Resuscitarea TVR News: urmașul TVR Info va avea știri și emisiuni. Dezbaterile deputaților, în direct

 

TVR News
Licența TVR Info a fost transformată în TVR News anul trecut. Cea mai mare parte din program sunt reluări EuroNews.

Publicitate

EXCLUSIV. Televiziunea publică are în plan resuscitarea postului de știri TVR News. Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, din octombrie, canalul va avea din nou producții proprii, realizate de actualul departament de știri. Planurile includ noi emisiuni, jurnale, dar și transmisiuni de la dezbaterile din Parlament.

Detalii, în continuare:

Urmaș al fostului TVR Info (închis anul trecut), TVR News difuzează, în prezent, în mare parte, preluări de pe Euronews.

Contactat de Paginademedia.ro, Claudiu Lucaci, șeful departamentului de știri, a confirmat planurile de relansare.

Claudiu Lucaci, pentru Paginademedia.ro:

“Relansarea face parte din proiectul managerial cu care am câștigat concursul în TVR. Acesta este unul dintre punctele din strategia mea, prin care urmăresc creșterea de audiență a producțiilor de știri din Televiziunea Română.”

“Planul presupune că departamentul de știri își va asuma din resursele proprii dezvoltarea TVR News, prin includerea în conținutul programului postului de știri, a producțiilor realizate de jurnaliștii departamentului. Continuă colaborarea cu EuroNews, astfel încât emisia TVR News va cuprinde segmente orare acoperite de rețeaua paneuropeană, ca și până acum, la care se adaugă noile producții ale departamentului de știri.”

Ce aduce din vechiul TVR Info?

“Nu are niciolegătură cu TVR Info. Doar că este un canal de știri pe frecvența fostului post. TVR News va avea un concept editorial diferit și, deocamdată, nu va avea un buget propriu”, a explicat Lucaci.

Ce va avea TVR News?

 • Telejurnalele difuzate în sistem simulcast cu TVR 1 și TVR 2 în funcție de ora de difuzare
 • Un jurnal propriu TVR News, Live, cu invitați, de la ora 16.00.
 • Ediții speciale zilnice
 • Emisiuni de analiză, dezbateri și retrospective zilnice
 • De la ora 21.00, Prim Plan, care era pe TVR 1, se mută pe TVR News.
 • Ora de știri se va difuza simultan, de la ora 22.00, pe TVR 2 și pe TVR News.

Planurile pentru TVR News prevăd și transmiterea dezbaterilor din Parlament:

Claudiu Lucaci:

“Suntem în discuții avansate cu Camera Deputaților pentru preluarea în regim live a dezbaterilor parlamentare, în plen și în mai multe comisii de specialitate. Modelul este canalul american C-Span”.

“Acest canal de știri va mai aduce o noutate: ne-am propus să dezvoltăm un concept care să funcționeze dual: online și TV. Site-ul de știri va fi integrat în conceptul TVR News. De exemplu, toate edițiile speciale vor putea fi văzute în Live Streaming pe site-ul știrileTVR.ro, iar pe site-ul de știri va fi Live Text de la eveniment”, a adăugat el.

ISTORIE. TVR Info, primul canal de știri al TVR, a fost înființat în ultima zi din 2008. O perioadă, postul transmitea doar imagini de la camere amplasate în diverse locuri prin țară: Piața Iancului din București, Bulevardul Revoluției din Arad, Fântâna muzicală din Pitești.

Iată cum arăta, la început, emisia postului:

[jwplayer file="/video/tvr_info.flv"]

În 2011, postul începe să se dezvolte și angajează jurnaliști și prezentatori. Intră în grilă Adriana Muraru, Ioana Lupea, Mircea Marian, Malvina Cervenschi. În mai 2011, re relansează.

În august anul trecut, conducerea TVR a decis închiderea posturilor TVR Cultural și TVR Info, din rațiuni economice. Pe 15 august, TVR Info își oprea emisia. La câteva luni, în noiembrie, licența TVR Info era redenumită TVR News. Sub noul nume, programul era în mare parte preluări EuroNews (80%) și difuzări ale unor jurnale de pe celelalte posturi.

VIDEO. Ce spunea Claudiu Săftoiu despre restructurarea TVR, despre desființarea TVR Cultural și TVR Info, în interviul video acordat PaginademediaTV

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Euronews exista. Doar ca trebuie un efort sa-l receptionezi. Cei care stau la mana cablistilor si se roaga pentru introducerea unui canal isi merita soarta.
 • No comment. Doar câteva link-uri utile pentru noi (în niciun caz pentru menejmentu' TVR căci, nu-i aşa? they are the best of the bests), cu streaming LIVE, pentru a ne face o idee despre cum arată adevărate "canale parlamentare" care transmit - pe lângă tradiţionalele şedinţe de plen - şedinţele comisiilor, dezbateri în studio, interviuri, şi, mai ales, documentare şi reportaje... oho!, cum rareori vor putea fi văzute pe la televiziunile din România, cu atât mai puţin pe vreun canal al serviciului public de televiziune românesc. Nu îndrăznesc să dau exemplu BBC Parliament... ar fi un cinism imens din partea mea.


  Parlamentsfernsehen [www.bundestag.de/Mediathek/?action=tv]
  La Chaîne Parlemantaire [www.lcp.fr]
  Public Senat [www.publicsenat.fr]
 • Daca ar avea vreo legatura cu televiziunea, sefii TVR numiti politic ar sti cat costa o televiziune de stiri. daca nu ai bani nu te bagi in aventura asta ca iese rau...eu as dori ca cei care aproba aceste cheltuieli aberante din bani publici sa plateasca pana la ultimul leut, si pana a ultima zi de inchisoare...
 • Dacă ar mai exista presă adevărată în țara asta, conducerea TVR ar fi fost deranjată cu niște întrebări legate de TVR Cultural...
 • Eu nu mai vreau ca Euronews sa fie retrasmis de TVR Info la o calitate a imaginii cel putin jenanta. As vrea Euronews asa cum era inainte, adica un canal tv de sine statator.
 • cred ca vom vedea in direct, si in exclusivitate, si conferintele de presa ale PSD si PNL, pe cele ale Guvernului, pe cele ale sefilor Parlamentului.
 • bravooooo.. traiasca FELIX!!!!! Hai pariu ca "invitatii speciali" si realizatorii de emisiuni o sa fie cam exclusiv de la antene :)) Hai pariu! Parca anul trecut USL urla in gura mare ca postul asta este complet inutil. Iata ca poate deveni totusi util :))))

Trimite un comentariu