Skip to main content

CNA, poziție „fermă” la codul insolvenței: se mai gândesc puțin

 

CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a decis să amâne o luare clară de poziție în cazul noului cod al insolvenței ce prevede ca televiziunile aflate în insolvență să rămână cu licența suspendată până la confirmarea planului de reorganizare.

Publicitate

După trei ore de dezbatere pe această temă și mai multe propuneri de luări de poziție, majoritatea a votat ca până miercuri toți membrii CNA să trimită pe e-mail, la secretariatul CNA, punctele de vedere și neclaritățile legate de prevederea din codul insolvenței ce vizează audiovizualul.

Punctele de vedere vor concentrate într-un singur document, iar joi consiliul va decide inclusiv unde va fi trimis respectivul document. Propunerea a fost făcută de Radu Călin Cristea și a primit șapte voturi.

Alte propuneri au mai venit din partea lui Alexandru Jucan, care a solicitat ca forul să ia, prin vot, o poziție pro sau contra acestui articol, iar în cazul în care poziția ar fi fost contra, CNA să trimită Avocatului poporului o petiție pentru a contesta articolul din codul audiovizualului.

În plus, Christian Mititelu a propus un comunicat de presă prin care CNA să-și exprime poziția vis a vis de această ordonanță.

Ce au spus membrii CNA: 

Valentin Jucan, membru CNA:

 • Este un cod al insolvenței cu prevederi discriminatorii. Fac referire la anumite categorii și nu fac egalitate între actorii economici. Noul cod al insolvenței conține reglementări importante. Nu a fost respectat codul privind transparența. Noul cod al insolvenței condamnă definitiv firmele aflate în insolvență.
 • Este clar că televiziunile nu mai pot să emită dacă le este suspendată licența. Nu mai au obiectul muncii.
 • Noi nu am fost consultați în acest subiect. În lege nu există suspendarea de licență.
 • Având în vedere opiniile formate în spațiul public și discuțiile care vor urma pe această temă, în situația în care discuțiile se vor finaliza cu adoptarea unei luări de poziție, vreau să propun să adoptăm o rezoluție de aprobare sau dezaprobare, și în cazul în care este de dezaprobare, doresc să formulăm o petiție pe care să o adresăm Avocatului Poporului prin care să ridicăm excepția de neconstituționalitate a art 81 alineat 3 din ordonanța 91. Cred că este un moment în care Consiliul poate să aibă o poziție clară vis a vis de această ordonanță.

Radu Călin Cristea, membru CNA:

 • Eu văd lucrurile mult mai simplu și mai pragmatic. Presupunând că am adopta votul pe care îl sugerează domnul Jucan, cred că ne-am repeta pentru că deja pe adresa Avocatului Poporului există asemenea solicitări.
 • Eu cred că lucrul cel mai simplu și util pe care l-am putea face ar fi să cerem serviciului juridic ca într-un interval de timp rezonabil să ne prezinte un tablou al situației și eventual cu niște recomandări pentru cazul în care aceste spețe ajung pe masa CNA.

Narcisa Iorga, membru CNA: 

 • Nu am înțeles cine trebuie să ne înștiințeze și pe noi. Cine ne anunță că firma a intrat în insolvență, un om de pe stradă, judecătorul sindic, radiodifuzorul?
 • Trebuie să luăm act de suspendarea insolvenței. Noi trimitem radiodifuzorului o adresă, o hârtie, semnată de cine că își încetează emisia? Conform cărui articol? Nu avem în legea audiovizualului suspendarea emisiei. Avem art. 17, care spune care sunt atributele CNA. Nicăieri nu se spune că poate să suspende CNA-ul o licență.
 • Cum comunicăm radiodifuzorului că își încetează emisia? Dacă își încetează emisia, ce fac societățile furnizoare de cablu? Are dreptul acel cablist să scoată televiziunea de pe cablu sau nu? Ce face, rămâne cu mira pe frecvență?
 • Dacă CNA analizează condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, înseamnă că CNA va trebui să analizeze licența audiovizuală.
 • Cred că ar trebui să avem un punct de vedere măcar după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, deși ar fi trebuit să fim consultați înainte.

Christian Mititelu, membru CNA:

 • „Cred că felul în care a fost emisă această ordonanță ne arată că ne aflăm într o situație gravă. Ca instituție, trebuie să adoptăm o poziție și anume: că nu am fost consultați referitoare la adăugirile care privesc ordonanță. Suntem îngrijorați de efectele economice ale unei suspendări făcute în acest fel”.

Răsvan Popescu, membru CNA:

 • Nu știm dacă urmează niște norme de aplicare care să lămurească lucrurile. Nu pot aprecia care vor fi efectele și nici în ceea ce ne revine nouă de făcut. Companiile media nu raportează în mod corect la CNA.
 • Nu este o situație în care noi să avem vreun fel de evidență și nici nu văd cine ne poate informa. În orice caz, exemplu care a fost vehiculat în aceste zile nu se încadrează, având în vedere că are deja un plan de reorganizare aprobat (Realitatea Media, n red.).

Florin Gabrea, membru CNA:

 • În ideea creării unui document, ar trebui ca toate aceste nedumeriri și incongruențe trebuie trimise la comisia de cultură.

Lorand Turoș, membru CNA:

 • Putem să ne pronunțăm asupra aceste ordonanțe. După părerea mea, problema principală este că nu am fost consultați. Ulterior ne dăm cu părerea.
 • Ideal ar fi fost ca acest proiect ar fi trebuit să ajungă la CNA pentru consultări. Eu personal nici nu știu cum putem noi să aplicăm.

Viorel Vasile Buda, membru CNA:

 • Stimați colegi, Avocatul Poporului nu are cum să ne elucideze pe noi. În ce privește consultarea, vă aduc aminte că se numește ordonanță de urgență, deși nu văd nici eu care era urgența. Eu îmi mențin aceeași atitudine. Eu mă consider arbitru. Arbitrez conform regulamentului.

Monica Gubernat, membru CNA:

 • Noi ca instituție nu suntem în măsură să judecăm o ordonanță de urgență. Singura problemă ar fi normele de aplicare.

Christian Mititelu:

 • Nu cred că trebuie să încheiem ședința de astăzi fără să avem o poziție. Noi tocmai cei care ne ocupăm de audiovizual nu aveam nimic de spus?

Laura Georgescu, președintele CNA:

 • Principala problema pe care o văd, după consultarea cu oameni specializați pe insolvență și cu reprezentanți ai radiodifuzorilor este această măsură de limitare prin suspendarea licenței. Să propunem un nou text. Textul articolului înseamnă două fraze.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Maine, joi, CNA va aproba contestatia Realitatea Media SA asupra Deciziei de ridicare a Licentelor Radio Guerrilla, aceste Licente reintarnd in posesia Realitatea.
  Se pare ca discursul Domnul Presedinte Traian Basescu, cel mai iubit fiu al poporului, clarvazatorul nostru presedinte ,de marti ora 18 si jumatate ora cucului le a bagat putin spaima n oase.....

  iata cu dupa bufnita de la coroceni , avem si cucu de la cotroceni.

  Traiasca si infloreasca scumpa noastra patrie, Republica Romania in frunte cu mult iubitul si stimatul nostru conducator, Domnul Traian BASEscu.
 • Dar cu sutele de reclamatii depuse la CNA referitoare la emisiunea cu nuntile la Pro tv cum a ramas, ca urma sa se discute saptamina trecuta.

Trimite un comentariu