Skip to main content

Minerii din Roșia Montană, către Eugenia Vodă: Suntem revoltați că v-ați autodesemnat purtătorul nostru de cuvânt

 

Sursa foto: citynews.ro/
Sursa foto: citynews.ro/

Publicitate

"Profesioniștii în minerit vă așteaptă la Roșia Montană, să-i cunoașteți și să vorbiți cu ei, înainte de a mai vorbi în numele lor", se arată într-o scrisoare semnată de Sindicatul Viitorul Mineritului și adresată Eugeniei Vodă, realizatoarea și prezentatoarea emisiunii Profesioniștii, de la TVR.

Scrisoarea sindicatului minerilor din Roșia Montană vine la la patru zile de la solicitarea Eugeniei Vodă adresată Consiliului Național al Audiovizualului de a stopa reclamele legate de Roșia Montană. În ședința de marți, CNA a decis oprirea campaniei ce promovează mineritul la Roșia Montană, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

"Suntem revoltați că v-ați auto-desemnat purtătorul nostru de cuvânt, mai ales că nu ne amintim să vă fi văzut pe la noi în vizită, să cunoașteți cu adevărat realitățile de aici. Dacă ați fi venit la noi, ați fi aflat că nu suntem niște brute, așa cum probabil credeți, ci suntem oameni sinceri și direcți, muncitori" mai scriu reprezentații sindicatului în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea deschisă a Sindicatului Viitorul Mineritului, integral:

Profesioniștii în minerit vă așteaptă la Roșia Montană, să-i cunoașteți și să vorbiți cu ei, înainte de a mai vorbi în numele lor

Stimată doamnă Eugenia Vodă,

Am citit cu tristețe și revoltă scrisoarea pe care ați adresat-o CNA-ului, prin care ați solicitat stoparea oricărei publicități comerciale pe marginea subiectului Roșia Montană. Este o cerință care, din păcate, ne amintește de cenzura din vremurile comuniste, cenzură de care măcar noi, cei mai tineri, speram că am scăpat.

În scrisoarea dumneavoastră vorbiți de noi și, mai mult, vorbiți în numele nostru, al roșienilor – asta pentru că cereți să fim interziși și să nu mai putem vorbi noi singuri, oare?

De ce vă jucați cu viețile noastre și ale copiilor noștri, în condițiile în care și noi, prin impozitele și taxele pe care le plătim, contribuim la salariul dvs. de la TVR, postul public de televiziune?

Suntem revoltați că v-ați auto-desemnat purtătorul nostru de cuvânt, mai ales că nu ne amintim să vă fi văzut pe la noi în vizită, să cunoașteți cu adevărat realitățile de aici. Dacă ați fi venit la noi, ați fi aflat că nu suntem niște brute, așa cum probabil credeți, ci suntem oameni sinceri și direcți, muncitori. Ați fi văzut că avem și noi capacitatea să înțelegem proiectul „la dimensiunile lui de perspectivă”, așa cum spuneți, mai ales că mulți dintre noi au studii superioare – sunt ingineri de mediu, ingineri chimiști, arhitecți, arheologi, topografi. Avem experiență de ani de zile și suntem mineri din tată în fiu. Suntem profesioniști în minerit, asta știm să facem și asta vrem să facem.

Și, tocmai pentru că suntem profesioniști în minerit, știm ce înseamnă o carieră de suprafață, ce înseamnă o uzină de procesare, ce sunt o flotație, un iaz de decantare și un baraj. Tocmai pentru că suntem profesioniști în minerit am evaluat acest proiect folosindu-ne cunoștințele și experiența și am constatat că este un proiect 100% sigur. Și, credeți-ne, noi suntem cei mai interesați să fie un proiect sigur, pentru că noi trăim aici, cu copiii, părinții și familiile noastre – nu dumneavoastră.

Noi știm cât de dezvoltată poate fi o zonă în care există un proiect minier de asemenea importanță. Pentru noi, mineritul înseamnă viață! Și, fie că sunteți sau nu de acord, de la București sau de la Monaco (unde am auzit că locuiți), cu acest lucru, noi vom lupta până la capăt pentru viața noastră și pentru viitorul copiilor noștri.

Spre deosebire de dumneavoastră, care, spuneți, ați făcut ocolul lumii, mulți roșieni nu-și permit nici măcar „luxul” să ajungă la Alba Iulia. Știți că la Roșia Montană sunt familii întregi care nu au bani de școală pentru copiii lor? Știați că sunt mii de oameni care nu au un loc de muncă? Acestora, ce le puteți transmite de la București sau de la Monaco?

Comparați Roșia Montană cu Central Park, care are 25 de milioane de turiști anual. Lăsând la o parte faptul că turiștii aceia sunt, de fapt, turiști în New York, ce ne propuneți, să mergem 3.000 de roșieni să cerșim în Central Park?

Vorbiți de crimă împotriva umanității. Noi credem că este o crimă să nu pornești mineritul într-o localitate minieră și să o condamni astfel la dispariție!

Pe viitor, vă așteptăm aici, la noi, să ne cunoașteți înainte de a vorbi în numele nostru. Vă vom primi respectuos și vă vom vorbi sincer. Veți înțelege, sperăm, nedreptatea pe care ne-o faceți trimițând scrisori deschise, de la București, în care vorbiți în numele nostru, și veți vedea, poate, „privirea de ansamblu” de aici, de la Roșia Montană.

Vă așteptăm!

Cristian Albu,
Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Dragii de mineri se pare ca sunt si experti in comunicare, au bani si de publicitate la TV... Cred ca de fapt lor le e mai bine asa. Nu se exploateaza nimic de ani buni, dar banii curg. De unde atatia bani de publicitate si agentii de PR?
 • pur si simplu ne cred idioti! o tin langa cu mineritul uitand sa specifice adevarul: ala de suprafata se face cu dinamita! mari porci arvunitii RMGC! au ajuns atat de obraznici ca nu ne pot distruge tara incat sar calul si devin agresivi! ce minerit, fa? sa mori tu, liderule, ca vei mineri cu tarnacopul? iti iei banii si te duci invartindu-te! cu dinamita lucreaza doar canadienii!si cu masinile alea, cat un bloc, tot ei! si in laboratoare cu cianuri, tot ei! n-o sa mai existe un mp de galerie acolo, mincinosule! n-o sa mai existe un cm de teren netoxic! sper sa primiti ce meritati pentru atata marsavie de cata faceti dovada!
 • Unde-s astia mineri daca nu s-a dat drumul la exploatare?
  Cum vor fi "mineri" daca exploatarea se face in cariera, pana rad muntii complet?????
  Vor fi artificieri poate.
  Ce piariste jegoase au scris mizeria asta ?
  Cu ce agentii de rahat mai lucreaza astia, stie cineva?
  Daca stie vreunul, dati si voi lista, ar fi o stire de interes.
  E bine de stiut, sa stai in garda, vigilent cu mana pe portofel cand dai peste vre-un copywriter de-asta de tip viermus vesel si flamand.

Trimite un comentariu