Skip to main content

Pro TV a reclamat Focus Sat pentru că îi retransmite canalele fără acord. CNA a somat compania de cablu

 

Antena-satelit-Focus-Sat-MAX-AKTA_3473641_1273494757

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a somat Focus Sat, serviciul DTH al grupului UPC România, să scoată din grilă posturile deținute de Pro TV. Consiliul a luat această decizie în urma unei sesizări a Pro TV SA, potrivit căreia Focus Sat retransmite fără acord Pro TV, Acasă, Pro Cinema, Pro TV Internaţional, Sport.ro și Acasă Gold.

Compania ProTv SA a reclamat la CNA (pe 17 octombrie) că "nu a eliberat companiei Focus Sat România accepturi de retransmisie pentru niciunul din canalele aparținând ProTV S.A și ca aceste canale se afla în continuare în grila de programe a distribuitorului de servicii menționat". UPC a cerut Consiliului răgaz să poată finaliza negocierile cu Pro TV, care, potrivit companiei de cablu, s-ar afla într-un "stadiu avansat".

Focus Sat trebuie să intre de îndată în legalitate, imediat ce va primi textul somației de la CNA.

Pro TV a ieșit din lista must-carry la sfârșitul lunii iulie, obligându-i pe cabliști să plătească pentru retransmisia programelor sale. Această decizie a fost o premieră în existența de aproape 18 ani a postului fondat de Adrian Sârbu, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Consiliul Național al Audiovizualului a somat compania Focus Sat, deținută de UPC România, să intre in legalitate, ceea ce înseamnă că trebuie să înceteze redifuzarea posturilor Pro TV și să-și modifice grila de programe.

CONTEXT. Pe 4 septembrie, Pro TV SA a notificat Consiliul Național al Audiovizualului că din 9 septembrie Focus Sat nu mai are aviz de retransmisie din partea grupului de televiziune. Contractul dintre Pro TV și Focus Sat a expirat la sfârșitul lunii august.

Compania Focus Sat a primit de la Pro TV "o notificare de încetare a retransmisiei canalelor Pro TV, Acasă, Pro Cinema, Pro TV Internaţional, Sport.ro, Acasă Gold (canalele Pro) începând din 9 septembrie" (din documentul depus de Focus Sat la CNA).

Discuțiile pe marginea sancțiunii primite de Focus Sat

Propunerea de somație cu intrare în legalitate a fost făcută de Cristina Trepcea, membru CNA. Loran Turoș, un alt membru CNA, a propus o somație cu intrare în legalitate în termen de 45 de zile pentru a-i lăsa companiei Focus Sat timp să negocieze cu Pro TV retransmisia programelor.

Reprezentanții UPC au cerut un termen de grație de 30-60 de zile.

“Vor să aibă timp să negocieze ca să nu mai fie cazul să înceteze retransmisia canalelor ProTV”, a spus Lorand Turoș, membru CNA.

Cristina Trepcea a spus că decizia de a le dea un termen de 45 de zile ar fi un precedent periculos.

“Le vom crea unor oameni posibilitatea să nu respecte legea timp de 45 de zile”, a spus Trepcea.

Poziția Focus Sat, depusă la CNA

"Menţionăm că în data de 5 septembrie am primit din partea Pro TV SA o notificare de încetare a retransmisiei canalelor Pro TV, Acasă, Pro Cinema, Pro TV Internaţional, Sport.ro, Acasă Gold (canalele Pro) începând din 9 septembrie.

Cu privire la acest fapt ne exprimăm surpriza privind o astfel de acţiune din partea Pro Tv având în vedere negocierile existente între părţi aflate într-un stadiu avansat.

Acţiunea Pro TV vine pe fondul recentei eliminări neaşteptate a canalului Pro TV din lista must-carry, decizie care ne afectează semnificativ activitatea în România. Decizia radiodifuzorului vis-a-vis de societatea noastra e în contradicţie şi cu asigurările date de acesta către CNA conform cărora telespectatorii vor putea urmări în continuare postul în aceleaşi condiţii, iar semnalul Pro TV nu va fi oprit în perioada în care postul de televiziune negociază noile condiţii cu operatorii de cablu
Acţiunea Pro TV poate avea un impact major asupra clienţilor noştri, lipsindu-i în mod intempestiv de beneficiul recepţionării canalelor Pro, precum şi asupra pieţei de retransmisie de programe TV în general.
Dorim să vă asigurăm de toată disponibilitatea noastră de a continua cu bună-credinţă negocierile cu Pro TV în vederea încheierii unui acord de negociere concretizată în întâlniri succesive cu reprezentanţii radiodifuzorului şi vă rugăm respectuos să ne acordaţi o perioadă de graţie până la soluţionarea acestei situaţii prin finalizarea negocierilor şi încheierea unei înţelegeri comerciale între părţi."

Citește și: 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Sunt un client din Singera, Voi veţi mai activa ori nu, dacă e vorba de citeva zile scrieţi-ne şi spuneţi ce să facem, e păcat ce se întîmplă.
  • sunt client focussat,parerea mea e ca nu o sa se scoata posturile din grila nu va descurajati eu am ancredere an focussat ca nu se vor lasa prostiti.
  • focus sat ,cel mai slab dth din romania care pierde lunar mi de clienti ar fi terminat daca ar scoate si pro tv din grila lor de bisnitari
  • Ca sa-l citez pe marele ILC:"Amice, esti i...t!:. Ce are s...a cu prefectura? Daca Focus Sat scotea PRO Tv din grila, CNA spunea ce a spus si in cazul care te macina pe tine: ca nu-i treaba lui.
  • Liviu, nu intelegi sau te faci ca nu intelegi ??!! RDS a scos canalele INTACT din grila pentru ca nu mai aveau contract semnat si nu le puteau difuza fara contract. Aceeasi situatie acum si cu posturile PRO, cu singura diferenta ca FocusSat le difuzeaza in continuare desi nu are contract valabil. ( contractul dintre ei a expirat ). In primul caz CNA a spus ca nu poate obliga RDS pe principiul must carry sa difuzeze canalele INTACT pentru ca nu se aplica DTH. In cazul PRO si nu numai, in orice caz similar e dreptul CNA sa intervina atunci cand cineva retransmite ceva fara acordul postului TV. Plus ca iesirea din must carry le da dreptul sa ceara bani. Nu e moca.
    Deci amice, le cam incurci !! Nu stiu daca voit sau nu, oricum nu conteaza. Sper ca acum ti-e mai limpede.
  • Cand RDS a scos din grila Digi posturile Intact marele CNA a spus ca nu intra in jurisdictia lor DTH , acum ca Focus face ce face CNA intervine. Am inteles ca in CNA peste jumatate din membri intr-un fel sau altul au fost afiliati , angajati sau colaborau cu Mediapro dar nu are legatura cu subiectul nu? Este un litigiu comercial sau penal de competenta JUSTITIEI .Toate institutiile statului romana, repet TOATE intr-un fel sau altul sunt aservite unora sau altora nicidecum cetateanului sau telespectatorului . 0 credibilitate din partea mea.

Trimite un comentariu