Skip to main content

Sorin Roșca Stănescu, la o dezbatere despre schimbarea Legii audiovizualului: Curând, vom interzice televiziunii publice să mai primească publicitate

 

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Publicitate

ACTUALIZARE. Sorin Roșca Stănescu a spus că Legea de organizare și funcțioare a televiziunii publice va fi modificată, până la finalul acestui an, astfel încât Televiziunea Română "să nu mai poată beneficia de publicitate, după modelul BBC"  

Sorin Roşca Stănescu, senator PNL, a declarat, în cadrul unei dezbateri care a avut loc astăzi la Parlament pe tema schimbării Legii audiovizualului, că este nevoie de o dezbatere intensă privind criteriile de desemnare a membrilor CNA, activitatea instituţiei, acordarea şi ridicarea licenţelor de televiziune, protejarea minorilor, comportamentul jurnaliştilor şi alte aspecte din spaţiul audiovizual.

Acesta a mai spus în cadrul dezbaterii că “în curând vom interzice televiziunii publice să mai primească publicitate”. Asta ar presupune și modificarea legii de organizare și funcționare a Televiziunii Române. Sorin Roșca Stănescu a precizat că "există deja un consens în comisia din Senat pe această temă".

La finalul dezbaterii de astăzi de la Parlament, Sorin Roșca Stănescu a oferit câteva explicații pentru presă legate de interzicerea publicității la TVR.

"Mai mulți colegi, cred că toți din Comisia pentru Cultură din Senat, intenționăm să facem un act normativ astfel încât televiziune publică să nu mai poată beneficia de publicitate, după modelul BBC. E o televiziune publică, emisiunile nu trebuiesc întrerupte prin publicitate. Televiziune publică primește bani, inclusiv de la telespectatori, cum bine știți, astfel încât nu ar trebui să mai aiba nevoie de publicitate. În acest moment, teleiziunea publică încasează circa opt milioane de euro pe an. Nu este o sumă foarte mare, dar este o sumă extrem de necesară dacă ne gândim că ea poate fi redirecționată în piața, către televiziunile comerciale, care au mult de suferit în această perioadă de criză sub aspect financiar", a spus senatorl PNL Sorin Roșca Stănescu.

Acesta a mai precizat că modificarea legii de organizare și funcționare a Televiziunii Române "nu are legătură cu discuții pe care le-am purtat astăzi, eu doar am menționat acest aspect pentru că la un moment dat a fost o discuție legată de televiziunea publică. Cred că asta se va întâmpla anul acesta".

Narcisa Iorga, membru CNA, s-a declarat pentru schimbarea legii de organizare și funcționare a TVR în sensul eliminării publicității de pe posturile publice. Aceasta a mai spus că printre propunerile sale se numără și eliminarea principiului must-carry în privința posturilor comerciale.

"Este o ingerință în politica economică concurențială. Prin această reglementare, în momentul de față, obligăm niște societăți comerciale să transmită niște programe care reprezintă un produs comercial al altor societăți comerciale. Eu propun ca acest principiu să se aplice doar televiziunilor publice", a spus Narcisa Iorga, membru CNA.

Cristina Trepcea, alt membru CNA, este de părere că este nevoie de o reglementare care să oblige televiziunea publică să fie "diferită de televiziunile comerciale" în privința publicității.

"Televiziunea publică nu are voie decât la opt minute de publicitate pe oră şi nu are voie, chipurile, să rupă emisiunile cu publicitate, dar a făcut tot felul de alte invenţii. Nu se deosebeşte cu nimic (n.r. de televiziunile comerciale). Televiziunea publica merge la masa de publicitate de pe piaţă şi concurează cu televiziunile comerciale şi sunt o grămadă de nenorociri care decurg din această atitudine. Eu cred că dacă vream să modificăm ceva în lege trebuie să ne gândim să ne ocupăm de interesul public şi să obligăm cumva prin lege", a spus Trepcea.

La discuţie au participat senatori şi deputaţi, ministrul educației, Remus Pricopie, reprezentanţi ai societăţilor de cablu, ai radiodifuzorilor, membri ai organizaţiilor societăţii civile, precum şi membrii CNA (Narcisa Iorga, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Christian Mitielu). .

Ideile prezentate la dezbaterea de astăzi, dar și la alte discuții care au fost organizate la Cluj, Iași, Constanța și Târgoviște, vor contribui la redactarea unui nou text de lege. Proiectul de act normativ care va rezulta va fi prezentat, potrivit lui Sorin Roșca Stănescu, și Uniunii Europene, înainte de a-l înainta parlamentului României.

Când va ajunge proiectul de lege propus de Sorin Roșca Stănescu în Parlament?

Cam în cât timp să ne așteptăm la un proiect, cât timp vă va lua să îl elaborați?

Sorin Roșca Stănescu, pentru presă: "În cele cinci dezbateri am strâns material și am scris material cam de 10 ori mai mult decât va fi probabil legea. Acum este momentul, împreună cu consilierii mei, să prelucrez acest document care este de fapt însumarea unor idei foarte interesante, care au venit din direcția tuturor celor interesați. În circa două săptămâni vor fi gata tezele noii legi, teze pe care le voi pune la dispoziția tuturor celor cu care am dialogat, din București și din țară. Aștept într-o săptămână de la dânșii observații, apoi încă o săptămână pentru a veni cu o formă cvasi-definitivă. Această formă cvasi-definitivă a tezelor din nou o trimit tuturor, apoi încep să transcriu legea, acela va fi momentul cel mai ușor. Scrierea legii în sine după ce am convenit asupra tezelor va fi o munca ușoară și va mai dura probabil două săptămâni, apoi, înainte de a o depune la Parlament, voi mai face o rundă de consultări. Probabil într-o lună și jumătate sunt în măsură să pun legea în Parlament.

Din discuțiile pe care le-ați avut până acum, ce necesită o modificare urgentă?

Sorin Roșca Stănescu: "Un lucru extrem de important este reprezentat de instrumentele legale, legislative, prin care putem să asiguram independența totală a caselor de presă, prin care garantăm secretul sursei, prin care garantăm clauza de consțiință. Astea sunt lucruri extrem de importante, modalitățile prin care oprim orice formă de cenzură. Ați văzut din dezbateri că există forme indirecte de cenzură, foarte multe, prin constrângeri economice, prin acte legislative, prin legi s.a. Apoi distincția între interesul public și interesul publicului este foarte important de făcut prin lege și într-adevăr trebuie să protejăm telespectatorii și mai ales tinerii și copiii.

Fragmente din discuțiile purtate la dezbaterea "Să schimbăm împreună Legea Audiovizualului"

Sorin Roșca Stănescu:

S-a vorbit mult despre următoarele aspecte: alegerea membrilor CNA, despre cum sunt desemnați, numărul lor, modul în care lucreaza acest organism, cvorum, actviitatea paralizata din motive politice, acordarea licențelor, ridicarea lor, sancțiuni, echidistanța moderatorilor, identificarea proprietarilor de televiziuni, pachetul de programe obligatoriu care cuprinde mai multe programe decât alte state din UE, protejarea minorilor, comportamentul televiziunilor și regulile CNA în campaniile electorale, actiunile CNA taxate drept interventii politice.

Răzvan Dumitrescu, Antena 3:

Noi, televiziunile, împrună cu CNA-ul ar trebui să facem un peisaj media mai salubru. Accentul nu trebuie pus asupra CNA-ului, ci la modul cum ne referim la presă și la principiul inviolabil al libertătii de exprimare. Presa este cea mai lovită ramura a industriei.
Aici este cea mai mare concurență, lucrurile stau foarte prost, iar autoritățile reglementează impotriva presei. Nu am văzut vreo dezbatere despre cum autoritățile vor să slaveze presa. În Franța și în alte țări așa se întâmplă. Noi așteptam o reacție fermă din partea parlamentului la adresa acestei legi care îngrădește libertatea de exprimare.

E foarte ciudat ca o autoritate în audiovizual să nu poată fi decât spectator. Stai și te întrebi dacă e normal ca peste o legea a audiovizualului și un organism care reglementează audiovizualului să vină alta lege și să-i spună ce să se întâmple cu o licența.

Ar fi foarte util să existe o clarificare mai mare în lege în legătură cu reglementările pe care autoritatea le poate aplica. Noi, ca presa, avem acum mai multe categorii de jurnaliști, jurnalistii din audiovizual care sunt supusi unor reglementari și jurnaliștii din presa scrisă și online care nu sunt supuși acestor regl. Din start este o discriminare. Ne gândim să schimbăm și aceste lucruri sau le lasam așa cum sunt acum, după 23 de ani de democrație?

Christian Mititelu, membru CNA:

Am să pornesc de la ce a spus Răzvan Dumitrescu, ca ar exista doua tipuri de jurnalisti. Există un bun motiv pentru asta, un ziar îl poate deschide oricine, iar pentru o televiziune există un concurs, este o concurență, se concesioneaza o frecvență pe o perioadă de 9 ani, sunt mai mulți care aspiră la acest lucru. Deținătorul trebuie să exploateze licența în baza unor norme.

Aș vrea o reechilibrare a legii, astfel încât articolele privind informarea obiectivă să fie aplicate cu mai multă ușurință și cea care se refera la pluralism, un pluralism al opiniilor.

Aș vrea să fiu garant, dar legea mă împiedică, sau în alte situații nu am instrumentele necesare. Legea prezintă niște lacune, exemplu: legea nu prevedea explicit că nu ai voie să organizezi un partid politic într-o televiziune. Mie mi se pare un abuz. În interesul publicului acest lucru trebuia oprit mai devreme.

Gyerko Laszlo - Consilier de concurenţă:

"Domeniul audiovizualului este un domeniu esențial pentru Consiliul Concurenței. În ultima perioadă avem tot mai multe plângeri în acest domeniu. Noi am fi dorit să vem ceva în scris pentru că una dintre funcțiile Consiliuui Concuenței este să dea un aviz pe un anumit text, condiția pentru acest aviz fiind ca respectivul text să nu conțină elemente anticoncurentiale."

Narcisa Iorga, membru CNA:

"Spre deosebire de cei de aici, nu consider rea actuala Lege a audiovizualului așa cum nu consider autoritatea pe care o reprezentăm o insituție rea și în conflict cu interesul radiodifuzorilor. Astăzi se împlinesc cinci ani de când am fost numită membru în CNA de către Parlament. Legea are anumite lacune dar nu este o lege rea. În legea audiovizualului nu există sancțiuni pentru cei care aduc atingeri libertății de exprimare. CNA, prin Codul audiovizualului nu a făcut altceva decât să puna în acord Legea cu Codul deontologic al jurnalistului (al Cluului Român de Presă).

Art. 82 din Lege, referitor la pachetul must-carry, consider că este depășit. A fost benefic la începutul dezvoltării pieței din România, este o ingerință în politica economică concurențială. Obligăm să transmită niște programe care reprezintă un produs comercial al altor societăți comerciale. Eu propun ca acest principiu să se aplice doar televiziunilor publice."

Răsvan Popescu, membru CNA:

"Nu cred că trebuie să ne temem de numărul membrilor CNA, sunt țări care au mai puțini, tări care au mai multi membrii. Eu aici nu aș interveni. S-a discutat crearea unui fond din amenzi pentru subvenționarea unor proiecte culturale pentru televiziunii, practic banii din amenzi se vor întoarce astfel la televiziunile care fac emisiuni culturale."

Ion M Ioniță, senior-editor Adevărul:

"Puterea politică cenzurează o instituție media prin faptul că este în starea de insolvabilitate. Este un lucru cutremurator, dacă UE ar ști acest lucru... Nu văd reacții, aveți în fișa posului să ne apărați pe noi. Despre ce discutăm, câți membri să fie în CNA? O să ajungeți să nu aveți pe cine reglementa, vor rămâne televiziunea publică și postul celui care este la guvernare."

Mădălin Voicu, deputat PSD:

"Domnul Ioniță are dreptate, una este insolvența și altele sunt motivele ridicării licenței. Nu sunt de acord că guvenul este vinovat de această chestiune, putem să vorbim de o persoană care are nume de vier. CNA, ca instituție, nu că ar trebui să îi rugăm să verifice cât de prfesioniști sunt alții în media, ci au obligația, mai ales, de a ne demonstra cât de activi și obiectivi dar și disciplinați și severi sunt. Este inadmisibil felul în care se vorbește limba română. În proporție de două treimi ceea ce se vede la televizor sunt chiloțării, într-un mod plastic, nu se poate să hrănim o populație cu astfel de lucruri. Acele televiziuni fac o bișniță, nenorocirea este că acele emisiuni se vând. Să aveți reacții imediate la tot ce se poate intampla toxic, aveți obligația de a gândi lucrurile echilibrat, nu pentru unul mumă, pentru altul ciumă."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Iulia, ai dat-o si mai rau de gard... DTH inseamna transmisie prin satelit, palariile alea de pe case... Dolce si Digi au si serviciu DTH, asa cum are si UPC (FocusSat). si? zici ca lucrezi pentru Pagina de Media?
  • cand vom avea PIB-ul Angliei, atunci ne putem compara cu ei si scoate publicitatea de pe postul public. asa se vor papa mai multi bani de la stat si/sau de la noi. tot securistii cu mentalitate ceausista ne conduc. pacat.
  • Eu nu vreau sa mai platesc abonament radio-tv, publicitate pot sa-si puna cat vor! Chiar daca nu urmaresc programele TVR, sint obligat sa cotizez pe factura Eon, altfel mi se taie curentul! Atat timp cat e un post politizat, e portavocea puterii, sa plateasca abonament USL-istii (ei detin acum puterea). Ponta, cand era in opozitie, cerea populatiei sa nu mai plateasca taxa radio-tv. S-o desfiinteze acum, e la putere!
  • Iulia,mai bine taceai!!Atunci de ce Antena cerea de la RCS 7 milioane ?Chiar nu stii cate milioane incaseaza Protv de la cablisti?Nu mai stii ca Dolce i-a scos la inceputul anului ptr.ca nu s-au inteles la bani!!
  • Incredibil, cata nesimtire are acest Rosca Stanescu in el. Individul asta e un cos pe curul presei romane, e nasul de cununie al altui combinator milog numit Rares Bogdan, e un santajist dovedit care in mod normal n-ar trebui bagat in seama de nimeni!
  • Poate n-ar fi rău dacă unul cu o minte strălucită și cu putere de decizie ar obliga TVR să transmită meciurile de fotbal ale echipei naționale (care oricum nu sunt multe). Așa n-am mai fi obligați să vedem meciurile la Antena 1 - GSP TV (la o calitate execrabilă pe care ne-o oferă ''cu generozitate'' Digi) sau la Pro TV, întrerupte de publicitate (atunci când ți-e lumea mai dragă) și cu niște comentatori incompetenți care, în loc să spună ce au de spus, ne disperă cu programul meciurilor care vor urma în grila lor !
  • Ce ipocriti !!Mai ales fostul informator al securitatii Rosca Stanescu!Ei scot publicitatea de la TVR ca sa aiba inca un motiv sa mareasca taxa tv.Ar incasa mai multi bani prin aceasta manevra! Dar nu il vad pe Stanescu sa propuna ca taxa la TVR sa fie platita doar de catre cine doreste!!

Trimite un comentariu