Skip to main content

Băsescu: Se încearcă realizarea unui monopol TV care să includă și Televiziunea Română

 

Traian Basescu, Cotroceni

Publicitate

ACTUALIZARE.  Victor Ponta: "Băsescu ori nu înţelege, ori minte. Am modificat legea TVR ca să poată emite în Republica Moldova". Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că acuzaţiile şefului statului în privinţa TVR sunt "o tâmpenie", iar Traian Băsescu "ori nu înţelege" ce a explicat anterior, ori "minte" şi încearcă "să prindă muşte cu moguli" în 2014 cum ar fi făcut în 2009, scrie Mediafax. Replica premierului la declarația de vineri a președintelui Traian Băsescu, în articol.

Televiziunea Română și radioul public sunt ținte ale Guvernului și ale majorității parlamentare, a susținut președintele Traian Băsescu, în această seară, într-o intervenție de la Palatul Cotroceni.

Președintele a spus că săptămâna trecută a întors la Parlament o lege care modifica Legea de organizare şi funcţionare a Societăţilor Române de Radio şi Televiziune. Pentru că aceasta are o țintă ”legată de servirea unor interese și de punere sub control total în interese de partid a televiziunii publice și a radio-ului”.

”Săptămâna trecută am întors la Parlament o lege din 1994 care este legea de funcționare a Societării Române de Televiziune și Radio. În cuprinsul acesti legi se dădeau trei soluții. SRR și SRTV pot înființa o persoană juridică de drept privat, nimic suspect. A doua variantă era că pot dobândi calitate de asociați în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existentă. Se putea potrivi mănușă unor televiziuni aflate în insolvență și cu emisia oprită. Și cel mai interesant este punctul trei care spune că SRR și SRTV pot achiziționa părți sociale sau acțiuni în cadrul unor societăți comerciale existente”, a declarat șeful statului, la Palatul Cotroceni.

La începutul discursului său, Traian Băsescu s-a declarat mulțumit că ordonanța de urgență (OUG) legată de codul insolveței a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, însă a spus că ”jocul puterii nu se oprește aici”.

"Așa cum multe din posturile de televiziune au semnalat, cum și eu am semnalat, a fost o OUG legată de insolvența care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară. Vă reamintesc, încetarea emisiilor, fie că e vorba de televiziune sau radio, până la aprobarea în instanță a planului de reorganizare, sunt fatale pentru acestea. Toate ar fi devenit extrem de dependente de guvern, de admninistrațiile locale, de cei care aveau soluțiile de încetare a emisiilor”, a explicat președintele Băsescu.

Alte declarații făcute de Traian Băsescu cu privire la situația audiovizualului din România, în continuare:

 • Este foarte clar că situația economică a radioului și a televiziunii publice, în mod deosebit, e dificilă, că la televiziunea publică se fac achiziții absolut nesăbuite de mijloace de transport, cu sume uriașe, în condiții de dificultăți financiare deosebite.
 • Atunci sigur că în baza modificării legii de funcționare un post mai puternic financiar, unul care mai trăiește și mai face bani ba din achiziții de terenuri supraevaluate de la ICA, ba din contracte de arendă cu ADS, sunt televiziuni care au în spate resurse financiare care ar putea face din Televiziunea Română o anexă a unui grup media deja existent.
 • Probabil de aici furia domnului Voiculescu și a televiziunii dânsului din ultimele săptămâni, după ce am întors înapoi în Parlament legea de modificare a legii de funcționare a televiziunii și radioului român.
 • Categoric, această lege are o țintă legată de servirea unor interese de punere sub control total în interes de partid a televiziunii publice și a radioului, eventual.
 • Sper ca Parlamentul să țină cont de observațiile făcute și să dea un statut clar pentru cele două instituții.
 • Este un avertisment pe care îl fac public, că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual care să includă și Televiziunea Română.
 • Am ajuns la această concluzie după OUG cu insolvența și modificarea legii de funcționare a TVR și a radioului public.

Replica lui Ponta la acuzaţiile preşedintelui cu privire la TVR

"E chiar o tâmpenie, ca să spun foarte clar. Am mai explicat o dată şi sper că până la urmă cineva cu cap înţelege. Noi am făcut o mică modificare la legea TVR pentru a da posibilitatea ca TVR România să emită din nou în Republica Moldova. Din 2007 nu mai emite în Republica Moldova şi am semnat un acord - nu noi, televiziunea română cu televiziunea din Moldova. Ieri s-a publicat hotărârea CEDO de închidere a conflictului între România şi Moldova, iar la 1 decembrie noi am asigurat tot necesarul tehnologic şi de infrastructură pentru ca TVR să poată să emită în Moldova. Asta este schimbarea la lege, ori nu înţelege domnul preşedinte, ori pur şi simplu vă minte. În ambele situaţii e foarte grav. (...) Iar a început să prindă muşte cu moguli şi ... ok, ne-a păcălit în 2009 o dată, dar chiar şi în 2014 iarăşi ne ia cu Vântu şi cu Voiculescu?", a declarat Ponta, potrivit Mediafax.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Da, da, da, pana acum TVR-ul a fost atat de apolitic, iar acum, brusc si dintr-o data, a intrat pe mana USL-ului... Poate ne povesteste putin Dl. Masa Verde cum era cand toata redactia Evz se mutase in studiourile TVR, ha? Mai, sa fie! Cat de toxic poate fi omul asta pentru societate cu intrigile si manipularea lui de doi lei!
 • sa te uiti in gura ăstuia după atâta timp trebuie să fii cel puţin ...*deştept*! Şi să crezi că abia începând de acum tvr e postul puterii politice trebuie să fii şi mai *deştept*.
 • Cand o sa dispara si Chioru de la cotroceni o sa ne joace in picioare USL-isti,au 99 % din mass media la mana lor.
 • Cel care a gindit toata aceasta masinatiune nu e altul decit demeter andras.cel care a furat pur si simplu la vot in parlament functia de pdg al radioului public.cel care conduce in mod nesimtit 5 departamente in tvr.un incompetent ,fara meserie cu abilitati fabuloase in a fura,frauda,maslui.un hot perfect care se gudura pe linga prosti ca saftoiu.
 • Ia sa analizam putin: varanul cere,din motive contabile,dizolvarea b1tv;ponta a vrut,prin ordonanta de urgenta cu insolventa, sa suspende licenta realitatea, tvr este oricum sub papucul analistului lui felix. Ce mai ramane?a3,romania tv, a1,tvr 1&prima lui burci a lu hrebe(pro si kanal d nu fac politica).
 • Prieteni din TVR s-au intalnit destul de des cu Gadea prin institutia poporului.Este pura intamplare ca acesta viziteaza noaptea tarziu TVR sau atunci se trezeste?

Trimite un comentariu