Skip to main content

CNA a adoptat "controversatul" Cod etic

 

CNAConsiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat astăzi mult discutatul Cod etic al membrilor, cu şapte voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".

Publicitate

Votul dat astăzi de majoritatea membrilor CNA vine după lungi discuţii purtate pe marginea mai multor variante de coduri şi mai multe şedinţe aprinse în care membrii CNA şi-au adus diverse acuze şi critici.

În ultima şedinţă de săptămâna trecută (joi), Codul etic a fost respins la votul final, chiar dacă la votul pe articole a primit numărul minim necesar de voturi (6 voturi), după cum Paginademedia.ro a scris AICI. În şedinţa de joi, au fost supuse la vot două variante de cod, varianta lui Florin Gabrea, membru CNA şi varianta Laurei Georgescu, preşedinte al Consiliului.

Dintre cei opt membrii CNA prezenţi la şedinţă (numărul minim de membri pentru a avea cvorum), Narcisa Iorga a fost singura care s-a împotrivit votării acestui Cod astăzi.

"Este incorect să fie grăbită adoptarea Codului etic în condiţiile în care şi astăzi sunt prezenţi tot opt colegi, ca şi joi. Ba mai mult, astăzi sunt prezenţi doi colegi (Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea - n.r.) care nu au luat parte la votul pe articole, deci nici nu ştiu dacă sunt în temă. E posibil să fi citit articolele adoptate, dar de vreme ce domnul Radu Călin Cristea a cerut de la banca tehnică să i se pună la dispoziţie Codul, înseamnă că nu prea e în temă. Nu înţeleg ce s-a putut întâmpla de joi până acum, astfel încât să se grăbească votul. Aş putea să mă ridic şi să golesc şedinţa de cvorum, având în vedere că dumneavoastră sunteţi 7 şi am impresia vă doriţi să vă arătaţi muşchii. N-o voi face, dar voi vota împotrivă, avertizându-vă însă că nu e corect cum procedaţi. Având o majoritate covârşitoare, nu faceţi decât să vă impuneţi cu forţa punctele de vedere", a spus Narcisa Iorga, membru CNA.

Pe de altă parte, Cristina Trecea, unul dintre membrii CNA care şi-a dat astăzi votul pentru Codul etic, a spus că faptul că nu a participat la şedinţa trecută nu înseamnă că nu ştie ce s-a discutat şi care erau articolele documentului supus la vot.

"Nu sunt foarte fericită de formulare, dar s-ar putea să fie un rău mai mic să avem acest cod, decât să nu-l avem. Ca orice cod etic, este un set de valori şi principii. Eu sper că noi ne vom raporta pe baza respectului şi bunului simţ, atât la acest cod, cât şi unii la alţii", a declarat Cristina Trepcea, pentru Paginademedia.ro.

Codul etic al CNA a fost astăzi adoptat cu votul următorilor membri: Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu.

În şedinţa trecută, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, deşi a votat pentru fiecare dintre cele opt puncte ale codului, în final, el nu şi-a mai dat votul pentru întregul document. Motiv pentru care Codul nu a mai primit numărul minim necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Joi, Codul etic a picat la votul final, deşi fiecare dintre cele opt articole ale documentului propus de Laura Georgescu, preşedintele CNA, au fost aprobate prin votul majorităţii (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu). Cel care a dus la acest rezultat neaşteptat a fost Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele Consiliului, care a dezechilibrat votul final pe întregul proiect, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Articolele Codului etic adoptat astăzi de CNA:

  • “În exercitarea atribuţiilor de serviciu membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului pot paricipa la emisiuni privind reflectarea activităţii Consiliului numai cu mandatul acestuia” (Art. 1) - Citeriul integrităţii.
  • "Membrii CNA vor acţiona, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în mod independent şi echidistant faţă de factorul politic, indiferent de convingerile lor personale, nu se vor angaja în nicio activitate politică" (Art. 2) - Criteriul neutralităţii politice.
  • "În exrcitarea atribuţiilor de serviciu, membrii CNA vor aplica deciziile fără tratamente preferenţiale induse de potenţialul economic sau reputaţia instituţiilor media sau a altor instituţii publice". (Art. 3) Criteriul impaţialităţii.
  • "Membrii CNA vor respinge, în activitatea lor curentă, orice formă de presiuni sau avantaje venite din partea radiodifuzorilor ori din partea unor terţe persoane cu interese în obiectul de activitate al CNA" (Art. 4) Criteriul Autonomiei.
  • "Membrii CNA vor adopta reglementările şi deciziile numai după consultarea cu părţile interesate, în vederea respectării principiului transparenţei decizionale.În şedinţele publice, membrii CNA vor acţiona în conformitate cu Legea 504 şi cu Legea 52-2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi vor exprima doar opinii legate de subiectele în discuţie" (Art. 5) - Criteriul consultării publice.
  • "În şedinţele publice, membrii Consiliului acţionează în conformitate cu legea, exprimă opinii cu privire la subiectele în discuţie, fără a se angaja în dispute cu caracter personal" (Art. 6) - Criteriul colegialităţii.
  • "Membrii CNA vor urmării ca prin deciziile luate să asigure un tratament nediscriminatoriu între radiodifuzori" (Art. 7) - Criteriul nediscriminării.
  • "În reflectarea cazurilor aflate în curs de cercetare sau de judecată, membrii CNA se vor sesiza cu promptitudine la nerespectarea de către radiodifuzoeri a prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului oricărei persoane la un proces echitabil" (Art. 8). - Criteriul prezimţiei de nevinovăţie.

Citeşte şi: 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alexys Alexys
    Pai asta trebuia sa fie pana acum. Pe ce reguli judeca astia pana acum? Evident doar politic.
  • alex alex
    Acest cod "etic" al CNA va fi tinut in acelasi loc in care Basescu isi tine Constitutia:adica la toaleta pe post de hartie igienica.

Trimite un comentariu

sus