Skip to main content

Doi foști redactori-șefi ai ProSport, Cătălin Tolontan și Dorin Chioțea, scriu despre închiderea ediției cotidiene a ziarului de sport

 

coperta prosport

Publicitate

Doi foști redactori-șefi ai ProSport din două „epoci” diferite ale publicației au scris despre dispariția cotidianului de sport. Pe de o parte Cătălin Tolontan, fost șef al Pro Sport până în 2003, acum șef la Gazeta Sporturilor, publică pe blogul său un text cu titlul ProSport, un ziar care a trăit și a murit în picioare. Pe de altă parte, Dorin Chioțea, cel care a preluat conducerea editorială a ProSport după plecarea lui Tolontan, povestește tot pe blogul personal amintiri din acea perioadă.

Reamintim că Mediafax Group a decis să renunțe la ProSport în variantă cotidiană, din 9 decembrie, și să realizeze, sub același nume, un supliment săptămânal distribuit împreună cu Ziarul Financiar (detalii AICI).

Ce spune Tolontan: 

„Am lucrat la ProSport din 1997 și pînă în 2003. Au fost ani de efort sălbatic, alături de oameni incredibil de talentați și dedicați. Astăzi, la altă vîrstă și în altă epocă, dacă m-aș supune o singură lună ritmului de 16 ore de muncă pe zi, 7 zile din 7, m-aș epuiza de la prima încercare”, scrie jurnalistul pe blogul său.

„Spre deosebire de alți manageri mai puternici, care au declarat că nu au nici o emoție să renunțe ediția tipărită a ProSport și să rămînă pe site (n.r. - este vorba de Orlando Nicoară, director general Mediafax Group), mărturisesc că eu am emoții”, a mai spus Tolontan, completând că „într-un moment în care atîția stau în genunchi, ProSport a fost un ziar care a trăit și a murit în picioare. Faptele sale bune îl vor însoți în noua viață digitală.”

Ce spune Dorin Chioțea, fost redactor-șef la ProSport, în prezent realizator al emisiunii Oamenii Realității (Realitatea TV):  

  • „I-am dat aproape cinci ani din carieră acestui ziar, al cărui redactor-șef am fost din vara lui 2003 pana la începutul lui 2008.”
  • „Fosta echipă, formată din profesioniști redutabili, a părăsit în bloc compania Ringier – care achiziționase publicația de la Adrian Sârbu pentru vreo șase milioane de dolari. Destinul m-a pus în fața unei provocări unice: să construiesc din mers o redacție funcțională, de la zero, fără să am o experiență remarcabilă la nivel de top management editorial.”
  • A fost o perioadă fabuloasă, o școală de presă, o experiență teribilă de viață și de cunoaștere. Am avut frustrări și dezamăgiri, am fost trădat și terfelit, am făcut sacrificii și chiar mi-am amânat nunta pentru trei luni.
  • „Am muncit ca un animal de povara, impreuna cu tineri minunati, trecand peste ostilitati, neincredere, jigniri si invidii.
  • „E păcat când dispare un ziar. Online-ul își cere tributul, dar cred cu tărie că jurnalismul autentic va rezista, că emoțiile, adevărurile și acuratețea relatării faptelor sunt nevoi perene ale oamenilor ce vor transcende eterul.”

Mesajul integral al lui Dorin Chioțea, AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Superbe texte. Chiar mi-au mers la suflet si m-au uns efectiv. Atat Tolo cat si "leul" Dorin mi-au fost sefi. In timp ce Tolontan era mai relaxat si mai fitos datorita unei echipe experimentate, Chiotea avea o putere de munca incredibila si stia f mult sport. Sedintele cu el erau in mijlocul redactiei pt ca dorea sa stie toata lumea ce se discuta si aducea cam trei sferturi din subiecte. Daca nu aducea dadea doua, trei telefoane si inventa pt ca la relatii nu-l bate nimeni. Era sclipitor si un om foarte modest, n-avea timp sa manance si sotia lui venea si-i aducea mancare la pachet. "Leul" are talentul sa te faca varza fara sa te superi pe el. Intr-adevar sa reusesti sa vinzi tot timpul peste concurenta cu o echipa redactionala mai slaba si mai putina si mai prost platita a fost un miracol. Tolo e cel mai talentat produs al generatiei de 40-45 de ani, dar Chiotea a fost un excelent redactor sef care a dat multe sanse tinerilor si a creeat ziaristi din oameni veniti de pe strada. Cei care nu aveau mariri de salariu si nu se puteau da le dadea "leul" zile libere in plus. Daca presa ar fi plina de oameni ca Tolo si Chiotea sa stiti ca Romania ar arata altfel. Citesc cu placere investigatiile lui Tolo din Gazeta Sporturilor si il vad pe Dorin cat de bun este si la Realitatea TV. Din pacate Prosport a fost distrus de Filoti, Felix Draghici si Cozmina Noaghea de fapt. Orlando si Lipovan doar i-au batut cuie in cosciug!

Trimite un comentariu