Skip to main content

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, despre concursul pentru frecvenţe: A fost un simulacru. Cum au reacţionat şi alţi membri

 

CNA

Publicitate

ACTUALIZARE:  "Codul etic al membrului CNA nu îmi permite să comentez declaraţiile colegilor de Consiliu, fie ele chiar şi eminamente politice, de imagine şi subiective", a spus Laura Georgescu, preşedintele CNA, ca reacţie la declaraţia celor doi membri ai forului audiovizualului. Pe acest subiect s-au mai exprimat Răsvan Popescu, fostul preşedinte al instituţiei, şi Monica Gubernat, membru al CNA. Mai multe detalii, în articol.

DOI MEMBRI CNA ACUZĂ. Concursul pentru frecveţe radio a fost "arajat", spun Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, doi dintre membrii CNA.

Cei doi susţin că: "Votul dat astăzi în C.N.A. a demonstrat în mod evident un aranjament dincolo de criterii ce ţin de interesul public, de o strategie de acoperire a teritoriului naţional cu servicii de programe într-un raport echilibrat şi dincolo de orice argumente logice".

Cei doi au făcut referire şi la numărul mare de frecvenţe radio pe care le deţine Radio Vocea Speranţei (un post adventist) faţă de postul de radio al Patriarhiei Române (Radio Trinitas).

"Nu a contat faptul că un post de radio aparţinând cultului adventist (Vocea Speranţei - n.r.) avea deja 47 de licenţe obţinute prin forţa financiară de care dispune şi nu prin prezentarea la concursuri organizate de C.N.A. Radioul Bisericii Ortodoxe Române are doar 4 licenţe de radio în plus faţă de postul adventist, iar postul cultului catolic în limba română avea doar 4 licenţe în toată ţara. Astăzi, cultul adventist a mai primit un post de radio iar cultul catolic doar 3", se arată în comunicatul de presă semnat de Narisa Iorga şi Valentin Jucan.

Comunicatul de presă, integral, în continuare:

"Concursul organizat de C.N.A. pentru acordarea a 19 licenţe radio tematice a fost un simulacru.

Ne exprimăm regretul pentru toţi aceia care s-au prezentat cu bună credinţă la acest concurs, care au pregătit proiecte editoriale serioase şi ne cerem scuze că au pierdut timp şi bani sperând că vor obţine în mod corect licenţe de emisie pentru frecvenţele care sunt bun al statului.

Votul dat astăzi în C.N.A. a demonstrat în mod evident un aranjament dincolo de criterii ce ţin de interesul public, de o strategie de acoperire a teritoriului naţional cu servicii de programe într-un raport echilibrat şi dincolo de orice argumente logice.

Cu o singură excepţie, la fiecare licenţă au fost grupate 6 voturi ale aceloraşi 6 membri din chiar primul tur de scrutin. Cei 6 membri sunt propuşi de U.S.L. şi U.D.M.R. Excepţia a făcut-o licenţa de la Vaslui unde numărul voturilor a fost de 4 la 4, membrii propuşi de P.S.D. neînţelegându-se cu membrii propuşi de P.N.L.. (Menţionăm că pentru a adopta o decizie este nevoie de minimum 6 voturi.)

Nu a contat faptul că un post de radio aparţinând cultului adventist (se referă la Radio Vocea Speranţei - n.r.) avea deja 47 de licenţe obţinute prin forţa financiară de care dispune şi nu prin prezentarea la concursuri organizate de C.N.A. Radioul Bisericii Ortodoxe Române (Radio Trinitas - n.r.) are doar 4 licenţe de radio în plus faţă de postul adventist, iar postul cultului catolic în limba română (Radio Maria - Radio Maria SRL - Oradea) avea doar 4 licenţe în toată ţara. Astăzi, cultul adventist a mai primit un post de radio iar cultul catolic doar 3.

Nu a contat nici avertismentul pe care noi l-am dat asupra riscului de manelizare a pieţei radio din România aflată oricum aproape de faliment.

C.N.A., prin votul a 6 membri, a decis astăzi să deschidă “cutia Pandorei”, acordând 2 licenţe pentru un post de radio tematic folcloric (Tradiţional FM - SC. Adway Direction SRL Cluj-Napoca - n.r.), doar pentru că solicitantul societăţii are susţinere politică. O situaţie similară s-a petrecut cu licenţele deţinute de B.B.C. în România, care au fost preluate de către societatea unui alt om politic* ( fac referire la Aristotel Căncescu şi la postul de radio Super FM) de aceeaşi orientare, fiind singurele pe care se difuzează manele.

În această situaţie apreciem că şi concursul de săptămâna viitoare, care vizează acordarea a 26 licenţe generaliste are deja câştigătorii în plic, motiv pentru care luăm în calcul retragerea noastră de la şedinţele Consiliului, din respect pentru solicitanţii de licenţe fără susţinere politică.

Narcisa Iorga, membru C.N.A.

Valentin-Alexandru Jucan, membru C.N.A."

* PRECIZARE. "Radio Super FM s-a lansat pe 15 septembrie 2007 şi înglobează licenţele postului Super FM (Braşov - 93,8 FM şi Predeal - 106,4 FM) şi pe cea a postului Radio Super FM (Făgăraş - 88,2FM). Potrivit grilei postate pe acelaşi site, Radio Super FM difuzează un program apropiat de formatul generalist (aşa cum figurează de fapt postul şi în documentele de la CNA, n.r.), care include un matinal şi emisiuni cu muzică de petrecere, manele, muzică populară, dar şi programe de dedicaţii muzicale", după cum relata Mediafax, în luna februarie a anului trecut.

Licenţele Super FM sunt deţinute de societatea Canaris SRL, al cărei asociat unic este Aristotel Căncescu, iar licenţa Radio Super FM este deţinută de societatea Radio SRL, la care este asociat şi Aristotel Căncescu.

La şedinţa CNA de astăzi au participat: Lorand Turos, Valentin Jucan, Narisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasil Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Punctul de vedere acrodat de Răsvan Popescu, membru CNA: 

"Este regretabil că se politizează un subiect fără nicio legătură cu factorii politici, respectiv aria culturală şi religioasă. CNA nu face decât să încerce să dezvolte zona posturilor de nişă, fie că este vorba de muzică cultă, populară, sport sau culte religioase, astfel încât să completeze ceea ce consideră că nu este integral acoperit în peisajul audiovizual", a spus Răsvan Popescu, membru CNA.

Reacţia Monicăi Gubernat, membru CNA, în continuare:

"Incoerenţa declaraţiilor din comunicatul de presă se poate constata uşor prin simpla comparare a poziţiilor publice ale colegilor mei din momentul anterior votului şi felul în care au votat. Prin votul meu am încercat să acopăr toate *ariile tematice* înscrise la concurs, fără discriminare, luând în considerare tipul de frecvenţe existente deja în zonă, pentru realizarea unui echilibru între radiourile tematice şi generaliste".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • George George
    Radio Trinitas e un proiect normal, si in alte tari biserica e implicata in mass-media, tine legatura mai usor cu enoriasii prin mijloacele moderne. Unii asa se supara de parca toate radiourile ar trebui sa fie pe placul lor, e o lume diversa, unii sunt credinciosi, altii nu, unora le place rock-ul, altora pop-ul, altora dubstep-ul etc pe gusturi culorile... nu e normal ca tot FM-ul sa fie Zu 1, Zu 2, Kiss Fm 1, Kiss Fm 2, Kiss Fm 3, Kiss Fm 4. Si catolicii au nevoie de posturi de radio, si iubitorii de sport, toti vrem cate ceva, problema e ca nu sunt destule frecvente pentru cate vrem noi.
  • Iulia Iulia
    Radio Maria a depus 50 000 de semnaturi din Moldova, cea mai mare parte fiind din Bacau, si asteapta de 5 ani sa primeasca o licenta in Moldova unde sunt majoritatea catolicilor de limba romana. Este revoltator ca CNA-ul nu a tinut cont de asta.
  • George George
    Nu stiu daca e asa important daca sunt multi sau putini care asculta posturile religioase sau altele tematice, minoritare, cum e Banat Link in Timisoara, dar cred ca licentele nu trebuie sa se dea doar pentru ce vor cei multi, ele trebuie sa se dea ca sa acopere nise variate din piata care altfel foarte greu s-ar impune financiar. Ca sunt 15% iubitori de muzica clasica, 15% ortodocsi practicanti sau iubitori de sport, 15% feministe radicale, 15% vor radio economic sau 15% sunt nationalisti, 15% anarhisti, 15% hipsteri, aici ar trebui facut ceva la frecvente tematice special dedicate la care sa n-aibe acces alt radio cu format diferit, daca o firma nu poate face radio tematic atunci sa faca alta, pana vine cineva cu un format mai bun, dar nu din radio de stiri faci de polulara, din populara faci Kiss FM, Zu, Pro Fm etc, pui frecventa la licitatie iar cu acelasi profil tematic, asa unii au ajuns sa faca specula, iau licenta gratis, spunand ca au un scop nobil, educarea societatii si o dau pe zeci, poate sute de mii de euro.
  • geo geo
    Ar fi interesanta care este audienta posturilor de radio religioase...cred ca f mica...
  • pop pop
    In primul rand Madam Georgescu trebuie zburata !!! Domnule nu se gaseste nimeni sa-i dea un picior in fund la baba asta zaluda?
  • un cunoscator un cunoscator
    Uau! George, parca ai fi Chirita. Prietenii stiu de ce!
  • 123 123
    Ar trebui o reorganizare a frecventeleor pe fiecare judet in parte, sa mai faca loc si la alte posturi. Radio Maria e cel mai dezavantajat post religios. La mine in oras sunt mai multi catolici decat adventisiti, iar radio VoceaSperantei a primit licenta aici, nu si Radio Maria. Trinitats se prinde pe 3 frecvente...
  • George George
    Se poate ca e asa, dar impartirea a fost cat de cat ok, adica se putea mai rau, s-a incercat sa se ofere ceva fiecaruia, s-a spus ca perdantii sunt RCS & RDS, Intact and Co, dar peste o saptamana le vine si lor randul, RCS & RDS ia si el ceva, astea erau frecvente tematice. E adevarat ca Radio Maria are putine frecvente, m-a surprins ALT FM in Timisoara, unde daca nu exagerez cam 10% sunt catolici, romano-catolici si greco-catolici. Dar m-am gandit, ok, era frecventa de unde medii, cine mai asculta azi pe unde medii. Nici nu stiu daca exista castigatori si perdanti azi, lupta de saptamana viitoare la generaliste e cea serioasa. Sunt totusi putine frecvente pe FM, ar trebui mai multe tematice, diverse culte, cultura, minoritati etc

Trimite un comentariu

sus