Skip to main content

PRESA DE AZI. Adevărul semnalează un derapaj în Daily Mail

 

Screen Shot 2013-11-12 at 12.03.57 PMZiarul Adevărul are pe prima pagină un amplu articol în care semnalează un derapaj al publicației britanice Daily Mail. Tabloidul din Marea Britanie a scris, în ediția electronică de duminică, un material prin care arată că locuitorii unui sat din județul Timiș “abia așteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie".

Publicitate

Povestea este fabricată, deși personajele sunt reale. “Cum scornește Daily Mail știri cu invazia românilor”, titrează Adevărul, pe prima pagină.

“Povestea celor de la Daily Mail axată doar pe viața unei familii de romi din comună, s-a născut după de ziariștii s-au dat drept angajatori și i-au ispitit pe săteni cu joburi tentante. Ca să le iasă un titlu spumos, au mutat o capră de la vecini în ograda eroilor reportajului”, scrie Adevărul pe prima pagină.

TTILUL DIN DAILY MAIL. “‘Din ianuarie, mai rămâne aici doar capra’, se laudă un român, tată a șapte copii, în vreme ce primarul spune că jumătate din populația comunei se pregătește să plece în Marea Britanie pentru salarii mai mari și ajutoare sociale generoase”, este titlul articolului măsluit din ediția de duminică a publicației britanice.

Adevărul scrie în ediția de astăzi că “povestea din Daily Mail pare un scenariu fabricat la Londra și doar ilustrat cu fețele românilor”.

Articolul tabloidului din Marea Britanie conține mai multe derapaje:

  • 1. CUVINTE RĂSTĂLMĂCITE, PROMISIUNI ȘI O CAPRĂ INVENTATĂ. Articolul, documentat în comuna Sacoșu Turcesc (județul Timiș), este constuit ca o anchetă socială, axată, însă, pe o comunitate mică de romi. Din materialul ziariștilor britanici reiese că această comunitate este una săracă și plină de cerșetori în Occident, dar și reprezentativă pentru cei care vor invada Marea Britanie, după 1 ianuarie. Realitatea este cu totul alta. Jurnaliștii de la Adevărul au descoperit, după ce au stat de vorbă cu eroii din reportajul publicației britanice, că ziariștii de la Daily Mail au reinterpretat vorbele sătenilor, i-au ispitit cu locuri de muncă tentante și, mai mult decât atât, au inventat un personaj - “o capră a vecinilor”.
  • 2. JURNALIȘTII DAILY MAIL S-AU DAT DREPT ANGAJATORI. Remus Neda, de etnie romă, tatăl a șapte copii și unul dintre personajele principale ale poveștii din Daily Mail, susține că în urmă cu două săptămâni a fost vizitat de “o doamnă din Anglia”, care nu s-a prezentat drept jurnalistă și care l-a întrebat dacă ar fi dispus să lucreze pentru ea, cu acte în regulă, având asigurat salariu și alte beneficii pentru întreaga familie. “Cum să nu mă duc, dacă mi s-a oferit ceva așa bun?”, le-a spus bărbatul jurnaliștilor de la Adevărul. În ziarul britanic, oferta de angajare a englezoaicei dispare și rămâne doar povestea unui bărbat de etnie romă care dorește cu orice preț să plece în Marea Britanie. Realitatea este că bărbatul nu a spus că o să plece oricum. “Ei mi-au oferit de muncă, nu am cerșit eu nimic”, a declarat Neda pentru Adevărul.
  • 3. CAPRA VECINULUI. Capra din fotografia apărută în Daily Mail nu este a familiei Neda, e capră din sat. “Eu nici măcar nu am capră. (...) Au pozat-o prin sat, pe undeva, și au spus că-i a mea”, le-a spus Remus Neda. Singura realitate pe care o prezintă jurnaliștii britanici despre bărbat este că acesta are șapte copii și trăiește într-o casă săracă.

4. AU RĂSTĂLMĂCIT ȘI VORBELE PRIMARULUI. Conform jurnaliștilor de la Daily Mail, Gabriel Adrian Koller, primarul comunei Sacoșu Turcesc, ar fi precizat că “jumătate din satele Berini și Uliuc ar putea pleca în Marea Britanie pentru salarii mai mari, de anul viitor”. Primarul le-a spus însă jurnaliștilor de la Adevărul că i-au fost răstălmăcite vorbele. “Nu e corect ce-au scris. Eu m-am referit doar la 50% din cetățeni de etnie romă, care sunt în total 200 în comună, și care ar putea pleca în Anglia. (...) Nu m-am referit la jumătate din populație”, a declarat primarul pentru Adevărul.

Paginademedia.ro va prezintă, în continuare, titlurile celorlalte ziare de astăzi:

  • Evenimentul zilei: “Pota devine concurentul lui Crin la Președinție”
  • România liberă: “Nepotismul, o lege nescrisă în Palatul Parlamentului”
  • Gazeta Sporturilor: “Ziua și accidentarea la lot: după Pintilii și Chiricheș, ieri s-a “rupt” și Tătărușanu. Selecționer? Destinul”
  • ProSport: Totul despre Mitică (Mitică Dragomir - șeful LPF - n.r.)
  • Libertatea: “Mulțumesc, libertatea! Sper să-mi salvez copilul de la moarte”
  • Click!: “Moculeasca dată afară din casă de executor”

Vedeți cu arată primele pagini ale ziarelor, în secțiunea PRESA DE AZI.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu