Skip to main content

Realitatea a cerut retragerea licenței România TV. Fără succes

 

Sebastian Ghiță - Sursa foto: Mediafax
Sebastian Ghiță - Sursa foto: Mediafax

Publicitate

Realitatea Media a solicitat Consiliului Național al Audiovizualului să retragă licența audiovizuală a televiziunii România TV, ca urmare a deciziei OSIM de a refuza înregistrarea mărcii "România TV". Membrii CNA au respins însă această solicitare, cu unanimitate de voturi.

Consiliul a analizat în ședița de joi o adresă de la OSIM și o adresă de la societatea Realitatea Media SA, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV.

"Vă aducem la cunoștință Decizia de respingere după opoziția emisă de către OSIM (Oficiul de Stat penru Invenții și Mărci -n.r.) la data de 7 octombrie 2013 a mărcii România TV titulară fiind SC RTV Satellite Net S.R.L. ÎN aceste condiții, vă solicităm să dispuneți retragerea licenței RTV Satellite Net S.R.L (...) și vă rugăm să dispuneți măsurile legale ce se impun pe această cale", se arată în solicitarea depusă de Realitatea Media la CNA, pe 24 octombrie 2013.

Prin adresa primită de la OSIM, Consiliul a fost informat că OSIM a respins cererea de înregistrare a mărcii Realitatea TV, considerând că alcătuirea acestei mărci din "România" şi "TV" nu poate fi înregistrată întrucât acestea sunt nişte cuvinte care "trebuie să rămână la dispoziţia tuturor".

"<România> reprezintă numele țării noastre și trebuie să rămână la dispoziția tuturor românilor și <TV>, care este prescurtarea uzuală de la televiziune, de asemenea, trebuie să rămână la dispoziția tuturor", se arată în decizia de respingere - după opoziție - din data de 7 octombrie 2013.

Cum s-a apărat România TV, post controlat de Sebastian Ghiță?

Mihai Zarafiu, avocatul România TV:

"Adresele primite de CNA cu privire la marca România TV reprezintă cel puțin un demers prematur pentru că procedura în faţa OSIM nu a fost finalizată (...) Avem doar o decizie de respingere, urmează o comisie de reexaminare, iar după acest demers se poate face o contestație la Tribunalul București. (...)

Să presupunem că, în final, OSIM va respinge înregistrarea acestei mărci. În cazul în care OSIM va respinge în final înregistrarea acestei mărci, înseamnă că oricine - inclusiv Realitatea TV - poate să folosească această marcă 'România TV'. Înseamnă că nu există o persoană care să ceară în instanţă vreun drept cu privire la folosirea acestei mărci. Deci, în această situaţie, în opinia noastră, aceste adrese nu ar avea decât o singură finalitate, să tachineze, să creeze o atmosferă de conflict. Nu văd care ar fi interesul televiziunii Realitatea TV în această situaţie. Dacă ar fi vorba despre o confuzie... Dar, în opinia mea, este o răutate, un demers răutăcios. Va rog să respingeți solicitarea Realitatea Media.", a spus avocatul Mihai Zarafiu.

După pledoaria avocatului România TV, Viorel Vasile Buda, vicepreședintele CNA, a spus "noi suntem la audiovizual, nu la OSIM, nu trebuie să ştim neapărat cu mărcile".

Ce a spus Realitatea TV pentru a-și susține cauza?

Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a spus că CNA trebuie să aplice Legea audiovizualului, dar să ţină cont şi de celelalte legi în vigoare în România.

Mura Frânculescu:

"Nu suntem la OSIM, dar suntem la articolul 54, litera d din Legea audiovizualului, care spune că licenţa audiovizualului cuprinde denumirea şi elementele de identificare ale serviciului de programe (...) În această situaţie ne aflăm în cazul unui serviciu de programe, care are acest element de identificare - sigla - şi despre siglă (România TV, n.r.) s-a pronunţat OSIM".

Monica Gubernat, membru CNA:

"Cei care vin să solicite licenţă, nu vin şi cu hârtiuţă de la OSIM că sunt proprietarii acelei denumiri."

Mura Frânculescu:

"Această marcă (România TV) sub care funcţionează acest serviciu de programe are o problemă din punctul de vedere al OSIM."

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a subliniat faptul că în momentul de față "nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă a unei instanţe care să spună că nu poate fi folosită această marcă" - "România TV".

"Noi suntem acum în afara jocului. Nu avem ce discuta despre proprietatea mărcii până când nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei care să interzică folosirea mărcii", a spus Iorga, membru CNA.

În solicitarea făcută de Realitatea Media se mai spune că:

"Ne adresăm Consiliului Național al Audiovizualului deoarece, acesta, (conform art. 10 alin.3. lit.c) și alin 6 din legea 504/22002) este garantul interesului public în domeniul comunicării audiovizuale. Acesta trebuie să vegheze și să asigure o concurență liberă și onestă în domeniul audiovizual și să vegheze la respectarea tuturor dispozițiilor legale."

Ce poate face România TV, în continuare?

În finalul documentului de la OSIM privind respingerea înregistrării mărgii România TV (7 octombrie) se spune că "decizia poate fi contestată la Comisia de reexaminare mărci, în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei".

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu