Skip to main content

Televiziunea Română a obținut o nouă licență pentru Republica Moldova. Canalul se va numi simplu: TVR

 

tvr

Publicitate

Televiziunea Română a obținut astăzi de la CNA o nouă licență de emisie prin satelit pentru canalul pe care urmează să îl relanseze în Republica Moldova. Noul canal, care se va numi simplu TVR, va fi lansat pe 1 decembrie în Republica Moldova.

Pentru cererea de licență au venit azi, la CNA, Claudiu Săftoiu (președinte director-general) și Beatrice Comănescu (directorul postului).

Claudiu Săftoiu, la CNA:

"Încă din vara acestui an am făcut o solicitare Guvernului pentru ca în momentul în care revenim în Republica Moldova, TVRi să beneficieze de o suplimentare de buget de la alocaţia bugetară pentru transmisii internaţionale în aşa fel încât partea aceasta de Republica Moldova, care nouă ni se pare importantă şi vitală pentru relaţia dintre cele două ţări, să poate fi finanţată într-o formulă care în mod transparent să ducă la o mai bună aşezare în spaţiul media a produsului românesc.

Vom avea în vedere o colaborare foarte strânsă cu postul Moldova 1, acolo am găsit înțelegere să ne amplasăm și sediul. Astfel încât să putem avea o redacție proprie ca să realizăm și conținut propriu, dar asta ține de anul viitor.

 

De altfel, în momentul acesta, noi am şi solicitat alocarea unei sume de 270.000 de lei, tocmai pentru echiparea studioului de la Chişinău al Televiziunii publice, în colaborare cu Moldova 1.

În plus, vom colabora cu Moldova 1 pentru ca un număr de corespondenți din Republica Moldova să vină la traininguri în România. Anul acesta reluăm doar retransmisia fără să putem să facem prea multă producție proprie."

Dintre cei nouă membrii CNA prezenți la ședința de astăzi doar doi s-au opus solicitării TVR. Este vorba de Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

În momentul votului, în sală erau prezenți: Florin Gabrea, Loran Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu (președinte CNA), Christian Mititelu și Răsvan Popescu.

Grila va conține "în cea mai mare parte producții retransmise de pe celelalte canale ale TVR", a spus Claudiu Săftoiu.

"Ieri, Consiliul de Administrație a aprobat grila pentru Republica Moldova. În momentul de față ne pregătim să începem testele pentru Republica Moldova.La 1 decembrie suntem pregatiți să reluăm transmisia TVR cu programele românești", a mai spus șeful TVR.

Beatrice Comănescu:

Canalul se axează pe promovarea limbii și culturii românești, precum și pe divertisment. O să găsiți foarte multe lucruri care o să satisfacă gustul publicului din Republica Moldova.

Structura programelor după surse de proveniență:

  • Producție proprie: 5,59%
  • Producții audiovizuale ale altor producători: 30,15%
  • Programe retransmise (producții TVR1, TVR2, TVR Cluj s.a.) 27,23%
  • Programe preluate: 36,67% (producții TVR1, TVR2)

Discuțiile dintre membrii CNA, înainte de vot:

Narcisa Iorga: Nu înțeleg rațiunea pentru ca un post generalist ca TVR 1 nu poate fi retransmis în Republica Moldova în condițiile în care postul generalist din Republica Moldova (Moldova 1 – n.r) poate fi retransmis în România. Nu voiam să îi cer socoteală domnului Săftoiu pentru banii pe care îi are în administrare.

Monica Gubernat: Solicită un post secundar cu o grilă dedicată pentru Republica Moldova. Mi se pare mult mai rațional să facă asta decât să retransmită un canal generalist dedicat românilor.

Narcisa Iorga: De ce televiziunea Moldova 1 trebuie să fie retransmisă de toate companiile de cablu din România?

Monica Gubernat: Sunt într-un proces de pre-aderare, încercăm să-i ajutăm și noi cum putem.

Rasvan Popescu: Poate că în viitor postul Moldova 1 va putea să facă emisiuni pe actualitea românescă, pentru moment trebuie să acceptăm această formulă, ca să putem să ne adresăm publicului de peste Prut. Poate că prima țintă a postului Moldova 1 este să se adreseze cetățenilor moldoveni care s-au stabilit în Romania.

Narcisa Iorga: Care sunt emisiunile special dedicate Republici Moldova, care să justifice această nouă licență? În grilă apar, în cea mai mare parte, doar preluări de pe celelalte posturi. “Doar o oră pe săptămână de program? În cazul ăsta merită o nouă televiziune

Răsvan Popescu: Eu am înțeles că au ales această variantă pentru a ținti mai bine publicul din Republica Moldova.

Monica Gubernat: Romania s-a angajat să acorde asistență Republicii Moldova.

Valentin Jucan:

"Atâta timp cât s-a discutat, pe piață, despre independența TVR, despre închidera TVR Cultural. De ce nu s-a facut acest acord între Ministerul Culturii și TVR? TVR are o obligație față de publicul român, mai ales. Banii care provin din taxele pe care le plătesc românii ajung să finanțeze acest conținut? Eu nu aș fi de acord ca banii pe care eu îi plătesc să ajungă pentru realizarea acestui conținut pentru Republica Moldova. Mult mai potrivit ar fi ca postul TVR 1 să fie retransmis, astfel încât cei din Republica Moldova să înțeleagă că ora exactă este la București. Să avem niște emisiuni cu conținut special și cu referire la viața socială din Moldova, cred că este doar un moft al TVR, menit să stoarcă mai mulți bani de la bugetul de stat. Sunt convins că nimeni nu are o problemă în a-i sprijini pe frații din Republica Moldova, dar putem să avem o problemă că acest sprijin se face cu banii de la bugetul de stat. TVR încalcă legea audiovizualului și încalcă interesul publicului roman.

TVR trebuie să fie independent, să beneficieze de o taxă universală, să nu mai depindă de politicieni. Consiliul de Aadministrație al TVR nu ar trebui să mai fie dizolvat în fiecare an la voința politicului."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Pacat ca se amesteca lucrurile in bine-cunoscutul stil dâmbovitean: o posibila politica de stat a Romaniei fata de Republica Moldova si politica de stat degeaba pe bani publici a Televiziunii Romane. Adica se pun otova nevoia reala de a exista in Republica Moldova un canal public de televiziune in limba romana pe langa Moldova1, singurul intr-o imensa puzderie de canale in limba rusa (la Chisinau, pe retelele de cablu tv sunt prezente toate canalele radioteleviziunii publice din Rusia) si necesitatea închipuita a menegimentului TVR in a deschide un nou canal pentru a justifica eventuale angajari de personal si nelipsitele investitii (a se citi "tocatul de bani") si, de ce nu, sa le mai inchida gura 'telectualilor care inca mai suspina dupa "prostia aia de TVR Cultural la care nu se uita nici dracu" (citat).
  • Da, se ajunsese la un fel de compromis cu 2 Plus, canalul ce a obtinut fosta frecventa pe care emitea TVR1 inainte, insa acesta in prezent nu retransmite decat vreo 3 emisiuni de la TVR1. In noul context probabil ca se va renunta la aceasta colaborare si se va face acest canal dedicat special pietei moldovenesti, in schimb. Mai exista si promisiunea din partea Moldovei de a aloca TVR spatiu in primul multiplex digital terestru.

Trimite un comentariu