Skip to main content

Consiliul Concurenței vrea must carry și pe DTH. Insituția a declanșat o investigație pe acest subiect

 

Sursa foto: Realitatea.net
Sursa foto: Realitatea.net

Publicitate

Consiliul Concurenței a pornit o investigație ce vizează o posibilă discriminare în cazul aplicării principiul must carry din Legea Audiovizualului, întrucât este valabil doar pentru cablul, nu și pentru serviciile DTH (satelit).

Investigația a venit ca urmare a două plângeri adresate în 2012, de către doi distribuitori de servicii (RCS&RDS și Focus Sat).

Instiuția va audia săptămâna viitoare Consiliul Național al Audiovizualului pe marginea acestui subiect și a cerut și un punct de vedere scris ce urma să fie votat astăzi de către membrii CNA, însă subiectul a fost amânat.

„Audierea are ca obiect dezbaterea pe marginea Raportului asupra investigației privind posibila încălcare a art 9 din Legea Concurenței de către Consiliul Național al Audiovizualului, prin emiterea de către această instituție a deciziei 72/2012 ale cărei prevederi limitează autonomia comercială a întreprinderilor și stabilește condiții discriminatorii pentru activitatea acestora”, se arată în comunicarea trimisă de Consiliul Concurenței.

 

Consiliul Concurenței a mai precizat că tot regimul „must carry trebuie reconsiderat și în acest scop se va adresa Guvernului și Parlamentului pentru a se iniția o modificare a legii audiovizualului”, a explicat Petre Dincă, consilier CNA, în fața membrilor.

Irina Vârlan, director juridic UPC: „Aș vrea să punctez trei aspecte. Noi am depus puncte de vedere și la Consiliul Concurenței și la CNA. Primul se referă la neutralitatea tehnologică. Nu e justificat să aplicăm principiu must carry în funcție de tehnologie. Al doilea este diferența de tratament care are consecințe asupra consumatorului. Dacă facem diferențe între cablu și DTH atunci această diferență se va reflecta în costul serviciului către consumator. Susținem reducerea numărului de canale must carry. Cred că trebuie revizuit art 82 în întregime. Suntem una dintre țările cu cel mai mare număr de posturi must carry”.

Lorand Turoș, membru CNA - Înțeleg că susțineți intrarea must carry la DTH. În viziunea dumneavoastră, cine ar trebui să susțină costurile uplink. Cine plătește factura pentru ridicarea semnalului

Irina Vârlan – Factura este suportată de furnizorul de servicii DTH.

Lorand Turoș - Dacă ne uităm în această listă de 24 de posturi, 11 posturi au un rating de sub 0,1. Obligăm caliștii să diferențieze niște posturi care nu prea au audiență și nu au nici alte criterii de departajare.

Răsvan Popescu, membru CNA – Cred că suntem în situația de a adopta niște observații pe care să le trimitem Consiliului Concurenței. Cât privește fondul problemei, în eventualitatea în care apare o inițiativă de modificare a legii audiovizualui, sigur că putem să facem o dezbatere publică, care să fie un fel de aviz la acel proiect de modificare.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Must Carry-ul este o tampenie! Era digitala ar trebui sa permita utilizatorului final sa-si aleaga strict numai ceea ce vrea el sa vada! Nu vreau sa fiu obligat sa receptionez Latrinele daca pe mine nu ma intereseaza. Vreau sa platesc numai la ce ma uit, capisci? Daca matale vrei Latrine ia-le la tine acasa si da-i tu si cu familia ta bani lu` Felix Varanul pentru asta, clar? Must carry-ul pe cablu este o aberatie, cu atat mai mult pe satelit! Treaba statului ce face pe frecventele terestre deoarece sunt patrimoniul lui, dar televiziunea prin cablu si cea pe satelit trebuie sa se bazeze pe principiul cerere-oferta, nu pe o lista de balarii pe care ar trebui sa fiu eu obligat sa o receptionez! Ti-e clar?
  • Must carry este cea mai mare tampenie!Si pe cablu si pe satelit!Ce e aia oobligatia de a introduce anumite posturi ?In America,cea mai libera tara din lume ,nu exista asa ceva!Cablistul se intelege cu postul si gata.Ii convine abonatului grila cablistului se aboneaza,nu, se duce la altul si gata.Dar.....sunt bani multi la mijloc la Romanica!Si spagile maaaaari.
  • Must Carry ar trebui sa cuprinda cel mult primele 10 posturi tv cu cea mai mare audienta, libere la retransmisie. In forma asta a legii, cu 25 de canale, practic oricine isi face o televiziune si intra pe micii cablisti, dupa 1 an poate intra lejer in lista de must-carry, cu rating de 0.02 ...
  • Sunt de acord...Nu mi se pare normal ca Antenele sa nu se afle printre programele DTHului [email protected]

Trimite un comentariu