Skip to main content

Doi membri CNA cer demisia președintelui: A transformat CNA în Consiliul Național al Antenelor

 

VALIDARE - CANDIDATI CNA"Președintele CNA, Laura Georgescu, a adus prejudicii majore de credibilitate autorității pe care o conduce de un an încoace", spun doi membri CNA, Narcisa Iorga și Valentin Jucan, într-o scrisoare remisă Paginademedia.ro.

Publicitate

"Îi cerem demisia până luni, zi în care a convocat o ședință extraordinară a CNA, motivând public că nu are nicio problemă să introducă cu celeritate pe ordinea de zi dosarul Antena 2”, se mai arată în scrisoarea semnată de Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

Cei doi enumără mai multe motive pentru care solicită demisia președintelui instituției. Aceștia invocă întreaga activitate în motivarea lor.

Scrisoarea semnată de Narcisa Iorga și Valentin Jucan, în continuare:

Președintele CNA, Laura Georgescu, a adus prejudicii majore de credibilitate autorității pe care o conduce de un an încoace. Îi cerem demisia până luni, zi în care a convocat o ședință extraordinară a CNA, motivând public că "nu are nicio problemă să introducă cu celeritate pe ordinea de zi dosarul Antena 2".

Următoarele motive considerăm că sunt suficiente pentru ca doamna Laura Georgescu să piardă definitiv susținerea pe care i-am acordat-o în ianuarie 2013, votând-o președinte al Consiliului Național al Audiovizualului:

1. În conferința pe care a susținut-o astăzi, 13 decembrie, în nume personal, președintele Laura Georgescu a demonstrat public că are carențe în cunoașterea legislației din domeniul audiovizualului. Ingerința în politica editorială nu este reprezentată de actele emise de către CNA (v. art. 6 alin.(4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 - Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale, precum şi a normelor privind drepturile omului, prevăzute în convenţiile şi tratatele ratificate de România).
A afirmat că postul de televiziune Antena 3 poate face publice mesajele primite de la telespectatori, indiferent de conținutul acestora, ceea ce contravine legislației audiovizuale, care responsabilizează radiodifuzorul pentru conținutul pe care îl difuzează.

2. A refuzat să includă în Codul etic al membrilor CNA criteriul integrității cu referire la incompatibilități și conflicte de interese, cu toate că acest principiu era agreat de ONG-urile de media din România, care au fost consultate, dar ignorate. A preferat o variantă agreată de șase membri CNA, dintre care doi sunt declarați de către ANI ca aflându-se în stare de incompatibilitate, respectiv conflict de interese.

3. A încălcat art. 3 din Codul etic al membrilor CNA, pe care domnia sa însăși l-a propus și votat, referitor la imparțialitatea față de radiodifuzori. A tolerat încălcări ale aceluiași cod și de către alți doi membri ai CNA, care activează politic în emisiuni de televiziune, în contradicție cu art. 2 al Codului etic.
Prin convocarea luni, 16 decembrie, a unei ședințe extraordinare a CNA pentru a discuta cu celeritate dosarul Antena 2, doamna Laura Georgescu se așează intolerabil de partea intereselor unui radiodifuzor care, în chiar ziua respectivă are programată o relansare, deși la data de 10 decembrie, modificarea licenței i-a fost respinsă cu 8 voturi din 10 de către membrii CNA. Noi refuzăm să luăm parte la o asemnea ședință, organizată sub presiune.

4. În nume personal, a acordat miercuri, 11 decembrie, premii de excelență uzurpând autoritatea Consiliului Național al Audiovizualului. Aceste premii nu reprezintă decizia CNA, au fost acordate pe criterii lipsite de transparență și fără consultarea tuturor membrilor Consiliului.

5. A legitimat cel mai politizat concurs organizat de CNA în ultimii cinci ani pentru acordarea licențelor audiovizuale pentru programe de radiodifuziune. Am semnalat deja acest lucru la momentul respectiv, printr-o scrisoare deschisă.

6. A modificat Codul audiovizualului pe drumul de la CNA la Monitorul Oficial, favorizând îndeosebi un radiodifuzor prin nepublicarea unui articol care fusese adoptat de plenul CNA.

Adăugând la toate acestea atitudinea publică de astăzi a președintelui Laura Georgescu, considerăm că autoritatea Consiliului Național al Audiovizualului este grav afectată. Președintele CNA a acceptat ca luni să fie organizată o ședință extraordinară pentru a include pe ordinea de zi subiectul Antena 2, ceea ce înseamnă că răspunde unor presiuni inadmisibile, indiferent de unde ar veni acestea. Ne opunem transformării CNA în Consiliul Național al Antenelor și cerem demisia președintelui Laura Georgescu, pentru a pune capăt acestei întâmplări nefericite din istoria CNA.

Narcisa IORGA, membru CNA
Valentin-Alexandru JUCAN, membru CNA"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • intr-adevar nu te obliga nimeni sa te uiti la A3 sau orice alt post TV,dar A3,nu mai poate fi numit post TV de stiri.Cand ai vazut ultima data la ei o stire externa de mai mult de 3 minute!Poate doar cu ocazia evenimentelor speciale,ce erau transmise si de celelalte posturi.Cand ai vazut tu un material facut despre ceea ce se discuta in Parlamentul European si ce catastrofa de natiune suntem.Ca suntem numiti paria ai Europei si ca le pare rau ca au fost nevoiti sa ne introduca in UE!
  Acest post este o rusine,pentru o tara europeana,dar porcilor le place mizeria,asa ca uitati-va fratilor si puneti botul la ineptiile debitate de Badea,Gadea,Oana Stancu &co!
  Salvati-ne CNA!!!!!!!!
 • Interesul public ma determina sa cer demisia presedintelui CNA care, dupa ce marti a votat respingerea modificarii licentei unui post, convoaca o sedinta extraordinara pentru a reveni asupra deciziei, ca urmare a presiunilor la care este supusa. Apreciez ca o autoritate publica nu trebuie sa cedeze niciunui fel de santaj. Tot ceea ce considerati incorect in postarea dvs., consider si eu. Va asigur, de asemenea, ca stiu bine legislatia audiovizualului. Orice radiodifuzor este obligat sa respecte prevederile legii, indiferent cine il patroneaza, iar un post de televiziune care transmite 24 de ore programe mondene nu corespunde rigorilor impuse de lege. Nu inteleg cum in decurs de cateva zile s-ar putea schimba atitudinea CNA fata de una si aceeasi propunere de programe venita din partea Antena Group.
 • Antena stars se va lansa luni pentru ca ei nu au mai produs nimic pentru antena 2. Nu inteleg de ce ascund toti lansarea.
 • Doamna Narcisa Iorga eset o admiratoare a varanului dupa cum observ. Oare acest conflict are la baza schimbarea Antena 2 in AntenaStars, iar doamna presedinta nu acceptat pentru ca nu respecta legea audovizualului !? Nu am nimic cu antena 3 dar ieri tot bateau apa in piua cu antenastars. Nu mi se pare corect sa ataci si sa manipulezi publicul prin stiri care nu sunt fondate! Presa nu trebuie sa fie impartiala !?
  Doamna Iorga stiu ca lucrati intr-o institutie publica si ca in totate institutiile publice ati fost pusa de un partid ! Asa ca trebuie sa va conformati si sa reprezentati interesul public si cel al partidului ! Cititi legea Doamna Iorga !
 • la inceput de am se batea cu pumnul in piept duduia ca va face curateniae. i-a inchis otv ul lui diaconescul, dar a tolerat jegul de la ''otvul'' lui voiculescul.
 • Va rog frumos sa va prezentati voi DEMISIA,doamna Narcisa Iorga și domnule Valentin Jucan!
  Sunteti o rusine pentru niste oameni cu diploma,ce se cred intelectuali!

Trimite un comentariu