Skip to main content

Doi membri CNA, despre votul pentru Antena Stars: Au dat undă verde tabloidizării și perpetuării mizeriei televizate

 

Antena Stars, CNA
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

"Cei opt membri prezenți astăzi au dat undă verde tabloidizării și perpetuării mizeriei televizate", spun doi membri CNA, Valentin Jucan și Narcisa Iorga, care nu au participat la ședința de astăzi în care Consiliul a aprobat schimbarea Antenei 2 în Antena Stars.

Cei membri CNA spun, într-un comunicat de presă, că nu au dorit să participe la ședința de astăzi pentru că "a fost convocată sub presiune".

"În ciuda semnalelor publicului și chiar în ciuda demonstrațiilor președintelui C.N.A. conform cărora postul Antena Stars nu merită aprobarea Consiliului, cei opt membri prezenți astăzi au dat undă verde tabloidizării și perpetuării mizeriei televizate", se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de Valentin Jucan și Narcisa Iorga.

Președintele CNA, Laura Georgescu, alături de Christian Mititelu, un alt membru CNA, au fost singurii care votat astăzi împotriva solicitării Antenei Group, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

"Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi erau solicitări de reanalizare a deciziilor C.N.A. cu vechime cuprinsă între o lună și trei luni. Altele nu au văzut niciodată lumina ședințelor în plen (...) Am considerat că ședința a fost convocată sub presiune, de aceea nu am dorit să luăm parte la o astfel de întrunire", se mai arată în poziția oficială asumată de Valentin Jucan și Narcisa Iorga.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, scrisoarea deschisă a celor doi membri CNA (Narcisa Iorga și Valentin Jucan). 

18 decembrie 2013

"Începând de astăzi, C.N.A. poate să fie denumit Consiliul Național al Antenelor. Avertizam vineri asupra acestui risc. Prin votul dat azi în plenul reunit în mod extraordinar, inevitabilul s-a produs. Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi erau solicitări de reanalizare a deciziilor C.N.A. cu vechime cuprinsă între o lună și trei luni. Altele nu au văzut niciodată lumina ședințelor în plen. Solicitarea Antenei 2 avea doar o zi vechime atunci când s-a insistat prima oară ca ea să fie inclusă pe ordinea de zi. Am considerat că ședința a fost convocată sub presiune, de aceea nu am dorit să luăm parte la o astfel de întrunire. N-o voi face nici altă dată.

"Nu a trecut multă vreme de când scriitorul Octavian Paler vorbea despre servilismul ridiculos al celor aflați, vremelnic, în fruntea sistemului de stat românesc. Culmea, afirmațiile erau făcute la unul dintre posturile trustului de presă Intact, fără ca maestrul să poată a-și închipui că tocmai acest trust va aduce "servilismul" la rang de politică de stat.

Astfel, astăzi, în ședința "extraordinară" a Consiliului Național al Audiovizualului, ajuns să fie condus de Laura Georgescu printr-o întâmplare nefericită combinată cu credulitate naivă, membrii Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Lorand Turoș și, evident, președintele C.N.A. au "executat" ordinul politic primit de a rezolva urgent și oricum dorința Antenei 2, aprobând, fie doar și prin asigurarea cvorumului la ordine suspecte, modificările cerute de reprezentanții postului. Votul de săptămâna trecută, când C.N.A. a respins cererea menționată, a fost anulat. Mai mult, președintele C.N.A. a reușit performanța negativă de a face de rușine instituția prin penibila reprezentație din cadrul unei emisiuni a postului Antena 1, dând explicații jenante și continuând cu alte două conferințe de presă pline de ridicol.

În ciuda semnalelor publicului și chiar în ciuda demonstrațiilor președintelui C.N.A. conform cărora postul Antena Stars nu merită aprobarea Consiliului, cei opt membri prezenți astăzi au dat undă verde tabloidizării și perpetuării mizeriei televizate.

"Interes public", "bun simț", "demnitate umană", "protecția minorului" au devenit cuvinte golite de valoare care, aflate în uzul domniilor voastre, sunt doar motive pentru declarații publice ipocrite. La începutul acestui an, președintele C.N.A., cu susținerea membrilor Consiliului, a lansat petiția on-line ”Interesul public mai presus de interesul publicului”.

Acum câteva zile, dna Laura Georgescu se împăuna cu cele 100.000 de semnături în favoarea acestei petiții. Ce faceți cu aceste semnături? Dacă nu mai știți textul petiției, vi-l reamintim:

"C.N.A. lansează petiţia online Interesul public mai presus de gustul publicului.
Drumul de la domnia bunului plac la cea a bunului simţ trece şi pe la C.N.A.. Sau mai precis ar trebui să treacă.
Am văzut înmormântări în direct, momente înșelătoare în emisiunile de divertisment, în dezbateri politice sau pe teme sportive. De la an la an spaţiul audiovizual românesc devine din ce în ce mai viciat.
Moartea unei personalităţi publice pare a fi momentul cel mai râvnit al unei televiziuni, iar cazurile recente, cum ar fi cel al lui Adrian Păunescu, al lui Şerban Ionescu sau al lui Sergiu Nicolaescu confirmă acest trist şi nefiresc adevăr.
Este timpul ca riposta să vină din două direcţii: de la cetăţeni şi de la C.N.A. Ca să reuşim, alăturaţi-vă în număr cât mai mare şi semnaţi petiţia noastră online!
Valul din ce în ce mai mare de mizerie propagat prin televiziuni poate zdrobi valorile națiunii. Încurajarea promiscuității, a alcoolismului și infidelității, a violenței și vulgarității, promovarea caracterelor murdare și a lipsei de încredere în oameni trebuie să fie oprite dacă vrem ca viitorul copiilor noștri să nu fie stigmatizat irecuperabil de aceste vicii."

Ce veți răspunde celor 100.000 de cetățeni care au semnat petiția C.N.A.? Cum veți justifica, doamnă președinte al C.N.A., faptul că ați dat peste cap instituția pe care o conduceți într-un mod abuziv, atât în relația cu membrii Consiliului, cât și în relația cu angajații, ca să rezolvați dorința unui radiodifuzor de a se tabloidiza doar pentru că are o influență politică covârșitoare?

Nu mai țineți cont de nimic, treceți peste reguli ale bunului simț ca un tăvălug, motivați doar de majoritatea covârșitoare pe care o aveți în interiorul C.N.A. și în Parlament. Ați negociat un cod al eticii, l-ați votat, aceiași opt membri, doar pentru a acoperi cu "noțiuni solemne" grosolăniile care se petrec în C.N.A. și implicit în audiovizual, sub oblăduirea domniilor voastre. Din păcate, este evident că nu cunoașteți seninătatea sentimentului dat de un demers corect și cinstit, aflat numai în interesul public, al celor care vă plătesc lunar salariile.

Ori de câte ori avem altă opinie decât majoritatea C.N.A., ne acuzați de politicianism cu șabloane depășite deja de mult de protejații dumneavoastră din Antena 3. Vă invităm să vă măsurați mai atent acțiunile; nu sunt demne de poziția pe care o ocupați.

Nu cerem tuturor să-și prezinte demisia, din contră: rămâneți cât mai mult în fața opiniei publice, să puteți fi văzuți cum vă îndepliniți misiunea! Insistăm însă ca Laura Georgescu să renunțe la funcția de președinte. Nu mai are motive să ocupe această funcție câtă vreme Consiliul a decis astăzi să contrazică demonstrațiile pe care ea însăși s-a străduit să le facă în ultima săptămână în sprijinul deciziei inițiale de a refuza tabloidizarea totală a Antenei 2.

Dacă va rămâne în funcție, sub pretextul străveziu că personal a votat împotrivă, menținându-și opinia, dar decizia aparține majorității C.N.A., nu va face decât să perpetueze în a arăta cum, în doar câteva luni, o autoritate publică poate fi distrusă din temelii prin minciună, lipsă de autoritate și de obiectivitate fără precedent.

Narcisa Iorga – membru al Consiliului

Valentin-Alexandru Jucan – membru al Consiliului

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • o prostie! astfel de lucruri sunt difuzate de multe posturi tv si nu de acum, ci de mai mult timp..acum v-ati gasit sa reprosati? se vede ca se cauta a se ataca trustul intact. si asta numai pentru ca basescu este in spatele cna. rusine!
  • @ cei doi membri din CNA, treziți-vă! Tabloidizarea și mizeria televizată nu începe de azi, ci de când ne-a părăsit Ralu Filip. E rezultatul somnului vostru îndelungat. Nu azi s-au difuzat imaginile cu Emil Boc în cucu' gol la Capatos, nu azi s-a difuzat filmulețul porno cu Eva Kent la Lazarus, nu azi a fost inventat fenomenul Ioana Tufaru și nici vreo înmormântare nu s-a transmis azi în direct. Toate acestea s-au întâmplat în decursul ultimilor ani pentru că producătorii/realizatorii respectivelor dejecții au știut că nu riscă nimic în comparație cu audiența și publicitatea gratuită de care vor avea parte. Nu a început tabloidizarea cu o televiziune de 0,3% de existența căreia vor ști la fel de puțini oameni și pe viitor. Dar mizeria TV a început - „coincidență” - chiar de când nu mai e Ralu, un om care înțelegea audiovizualul și ce înseamnă interesul public.

Trimite un comentariu