Skip to main content

EXCLUSIV. Protocolul integral TVR – Ministerul Agriculturii. Explicațiile lui Claudiu Săftoiu

 

claudiu saftoiu (11)

Publicitate

Paginademedia.ro vă prezintă, în exclusivitate, protocolul dintre TVR și Ministerul Agriculturii, legat de postul TVR 3, alături de explicațiile președintelui Televiziunii publice, Claudiu Săftoiu.

Contactat de Paginademedia.ro, Claudiu Săftoiu a explicat, într-un interviu telefonic, la ce se referă fiecare punct din acordul semnat cu ministerul agriculturii. Acordul vizează TVR 3, canal care se transformă azi într-un fel de post de Viața satului.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia:

Am încercat să propunem o platformă de comunicare, cum este normal din partea unei televiziuni publice

Nu este nimic special făcut pentru MADR. TVR, ca instituție publică, in acord cu misiunea sa publica, este obligata să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale si să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice

Protocolul "este cu titlu gratuit" și nu presupune obligații financiare. TVR 3 ar putea atrage însă fonduri europene, dacă Ministerul Agriculturii are în derulare proiecte de comunicare ale politicilor agricole cu finanțare comunitară.

Obligațiile TVR, conform protocolului cu Ministerul agriculturii și răspunsurile președintelui TVR Claudiu Săftoiu:

a) TVR dezvoltă prin producțiile sale și prin producțiile studiourilor regionale programe de televiziune care se adresează în special lumii ruralității românești și a comunităților locale, printr-un program informative și educativ, având ca obiectiv informarea și formarea acestei lumi și atingerea unor standarde europene în toate domeniile existenței sale.

b) TVR îi recunoaște MADR caracterul de coordonator pe ramură pe specificul respective, responsabilitățile si competențele acestuia.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

“Acest punct este, nici mai mult, nici mai puțin decât o formă de a admite că, în cadrul Guvernului, există un departament care se ocupă de politicile de agricultură naționale și de implementarea celor europene, iar acest departament este Ministerul Agriculturii. Recunoaște că este un minister cu anumite competențe și nimic altceva. Prin aceasta, este agreata, in mod formal, colaborarea directa, dar nicidecum exclusiva, cu o sursa oficiala si autorizata din domeniu”.”.

c) TVR pune la dispoziția MADR, pentru realizarea obiectului prezentului protocol, gama de emisiuni și producții specifice ale TVR, precum și mediile de difuzare TVR 1, TVR 2, TVR Internațional, TVR News etc, conform acordurilor subsecvente care vor fi încheiate ulterior cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

"Protocolul oferă MADR o platformă de comunicare in acord cu misiunea publica a televiziunii nationale. Protocolul nu-i acordă o prevalență, ci îi lasă la dispoziție această platformă, care este TVR 3, pentru a aduce informația la cunoștința publicului. Acordul NU obligă în niciun caz TVR pe plan editorial.

Evident, nici pentru Ministerul Agriculturii aceasta colaborare nu are un caracter exclusiv, institutia guvernamentala are la dispoziție mai mulți vectori pentru a-și anunța politicile agricole, mai ales pentru a face cunoscut ceea ce se întâmplă la nivel European în acest domeniu.

Consider normal si logic demersul oricarei institutii publice, fie ea minister sau agentie ministeriala, de a considera TVR una dintre platformele cele mai ofertante pentru comunicarea informatiilor de interes public.

Nu este nimic special făcut pentru MADR. TVR, ca instituție publică, in acord cu misiunea sa publica, este obligata să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale si să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice, conform legii 41 din 1994."

d) Promovează prin programele sale (transmisiuni naționale sau regionale) o imagine a Ministerului unică, coerentă și care să asigure un echilibru de informare națională/teritorială proporțională atât cu problematica, cât și cu competențele și dimensiunile studiourilor regionale, având ca scop atingerea obiectivelor comune, lucrând într-o strategie comună cu MADR, cu standarde de calitate commune și sprijinindu-se reciproc.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

Este, mai întâi de toate, o relație cu un minister care are obligația, de la nivelul conducerii lui, de la Guvern, să își promoveze strategiile si sa comunice coerent cu publicul. Este o formă de a spune că, pentru a ajunge la public, se bazează pe un mod de comunicare structurat, astfel încât mesajul să ajungă la cetățeni. Prin acest articol arătăm, practic, că MADR are posibilitatea de a o face si prin intermediul postului TVR 3. Trebuie făcută o precizare importantă. Acest protocol nu are un caracter de unicitate. La fel se întâmplă și cu celelalte ministere. Cum spuneam, este o ofertă de comunicare a politicilor implementate de autorități, care interesează publicul..

e) TVR comunică calitatea de colaborator a MADR, prin toate mijloacele sale de promovare, în timpul derulării proiectelor comune.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

În exercițiul jurnalistic menționăm de fiecare dată sursa informațiilor. Este parte a practicilor din această meserie. Prin această precizare, este un mod de a spune, clar, că informațiile vin din zona executivă, de la minister, ceea ce le dă credibilitate. Este important să dăm autoritate emisiunilor si sa mentinem o transparenta a surselor, atunci cand situatia o permite. Vor urma și alte protocoale cu institutii publice, pentru televiziunea publica.

f) TVR sprijină schimbul de asistență instituțională, precum și schimbul de experiență în domeniul organizării și derulării proiectelor comune și pentru promovarea acestora.

g) TVR are obligația să nu cesioneze drepturile și obligațiile sale, prevăzute în prezentul protocol, fără a avea consimțământul celeilalte părți.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

"Cu alte cuvinte, nu putem transfera drepturile și obligațiile ce ne revin prin acest acord unei alte entitati media, fara acordul partenerului. Este logic și de bun simț."

Claudiu Săftoiu, despre protocol: Nu duce la obligații submisive față de o structură a Guvernului

"Mi se pare că este răstălmăcit cu rea credinta. Nu duce la obligații submisive față de nicio structură a Guvernului", spune președintele TVR.

Săftoiu: Acest act nu a fost întocmit pentru o subordonare a TVR față de Executiv. Televiziunea publică este platforma ideală de comunicare, atât prin credibilitatea pe care o are, cât și prin resurse și prin acoperirea la nivel național. Scopul nostru a fost să aratam ca să suntem structura media potrivită nu numai pentru minister, ci pentru guvern în general, pentru a comunica politicile locale de guvernare, în concordanță cu ceea ce se decide la nivel European.

Este limpede că, la nivel local, în zonele izolate ale țării, exista o criza acuta de informare in ceea ce priveste politicile comunitare dintr-un domeniu care intereseaza direct comunitatile rurale specifice acestor zone. Noi ne propunem, in acord cu misiunea publica a TVR, sa acoperim acest deficit de informare.

Repet, am încercat să propunem o platformă de comunicare, cum este normal din partea unei televiziuni publice."

Planuri: fonduri europene la TVR 3, prin Ministerul agriculturii

Petrișor Obae: Care este partea financiară a acestui acord?

Claudiu Săftoiu: Este un parteneriat nemonetizat. Trebuie menționat că, potrivit memorandumului de eșalonare a datoriilor TVR, finanțarea TVR 3 nu a fost aprobată prin buget.

Programele TVR 3 sunt susținute de studiourile teritoriale, iar finanțarea TVR 3 vine prin finanțarea studiourilor teritoriale.

Ce se întâmplă în acest caz?

Săftoiu: Dacă MADR își manifesta interesul pentru TVR 3 ca platformă de comunicare a politicilor publice pentru proiectele europene, este posibil ca TVR sa participe la campaniile de informare, atragand o parte din bugetele de comunicare din fonduri europene.

Atragerea si diversificarea surselor de finantare este unul dintre obiectivele pe care le-am enuntat la inceputul mandatului. Sunt și alte politici care pot fi comunicate în acest sens – cum ar fi cele de mediu - și avem în plan și alte parteneriate.

Vrem să atragem atenția că există o disponibilitate a TVR 3 de a comunica politici – de agricultură, de mediu, de infrastructură, privind regionalizarea – că postul public este cel mai bun canal pentru ca informațiile și deciziile luate la nivel european să ajungă și la telespectatori.

Fiind vorba de politici europene și de fonduri europene, parte din acestea, prin campaniile de informare publica derulate de autoritati, ar putea fi alocate și către TVR.

Cum influențează politica editorială a TVR alocarea unor sume de bani, chiar din surse europene? La urma urmei, Guvernul decide dacă se duc aceste sume către TVR. Parte din membrii CNA spun că protocolul poate duce la ingerințe editoriale.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

Repet, acest acord nu obligă în niciun caz TVR in plan editorial. Disponibilitatea televiziunii publice pentru a participa la campanii de informare, inclusive cele derulate prin programe finantate de Uniunea Europeana, este cel mai important semnal pe care SRTv il transmite prin parteneriatele de acest tip.

Guvernul are libertatea sa comunice cu publicul asa cum crede de cuviinta. Acest acord este, practic, o oferta de comunicare publica, in concordanta cu misiunea TVR.

Protocolul TVR - Ministerul Agriculturii:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu