Skip to main content

Ministrul Maria Grapini şi Rareş Bogdan, dispută la CNA. Postul Realitatea TV, amendat cu 10.000 de lei

 

Foto: Realitatea.net
Foto: Realitatea.net

Publicitate

"Degeaba vă certaţi cu producătorul, cu editorul, cu patronul, cu tot. Aici eu sunt şeful. Două ore eu sunt Ponta al dumneavoastră. Aici eu sunt Ponta. Cu Ponta vă certaţi acolo", i-a transmis realizatorul TV Rareş Bogdan ministrului Maria Grapini, în ediţia din 7 octombrie a emisiunii Jocuri de Putere, difuzată de Realitatea TV.

Jurnalistul nu a vrut să o lase pe Grapini să intre în direct pentru un drept la replică pentru că aceasta ar fi făcut presiuni asupra oamenilor din regia de emisie.

Astăzi, Rareş Bogdan şi Maria Grapini (ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism) s-au întâlnit la CNA.

Totul a pornit de la o emisiune de la Realitatea TV, difuzată în urmă cu aproximativ două luni, în care Rareş Bogdan a abordat, printre altele, subiectul impozitului forfetar.

Rareş Bogdan şi Maria Grapini s-au prezentat la şedinţă ca urmare a unei reclamaţii depuse de aceasta din urmă la CNA.

Realizatorul postului Realitatea TV a recunoscut că reacţia din emisiunea "nu era neapătat potivită"

"Colegii mei au solicitat în scris să fie prezentă distinsa doamnă la emisiunea Jocuri de putere. I-am oferit posibilitatea de a intra prin telefon şi prin fly, din biroul său. (...) Dânsa a sunat revoltată în regie, a vorbit de două ori cu nişte colegi, i-a acuzat de şantaj. (...) Nervozitatea mea a venit din faptul că emisiunea nu mai era condusă de mine ci de doamna Grapini, colegii mei nu mă mai puteau asista. (...) Sub presiunea telefoanelor eu am avut o reacţie că eu sunt şeful. Am avut o reacţie care nu era neapărat potrivită, dar reacţii de genul acesta sunt destul de frecvente şi la alte posturi", a spus Rareş Bogdan în faţa membrilor CNA, înaintea intrării Mariei Grapini în sala de şedinţă.

Realitatea TV, amendată cu 10.000 

Conflictul dintre Maria Grapini şi Rareş Bogdan a avut ca rezultat o amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea TV. Sancţiunea a fost propusă de Monica Gubernat şi a fost votată de şase dintre membrii Consiliului.

Din pledoaria lui Rareş Bogdan, la CNA:

  • Toată ziua m-a flituit pe mine şi pe toată echipa şi la momentul în care a sunat în regie subiectul nu mai era ăsta (impozitul forfetar). N-am mai vrut s-o primesc în emisiune. (...)
  • Sunt un jurnalist mai dur, mai incisiv, am reacţii, nu am trântit uşa nimănui. Vorbesc cu toţi. Nu sunt rău intenţionat. Pe 4 ianuarie o să fac material cu „sicriul” forfetar.
  • "Timp de 10-12 minute, dânsa a sunat revoltată în regie, i-a abuzat în toate felurile posibile, oamenii nu mai erau atenţi la producţia emisiunii şi nervozitatea mea a fost că, în momentul respectiv, nu mai era condusă de noi, ci de doamna Grapini prin telefon (...) Stresat fiind de inactivitatea celor doi colegi, am avut o reacţie care pe unii dintre dumneavoastră i-a deranjat, pentru că am spus "Eu sunt şeful aici"
  • Teroriza regia, cei din regie nu mai schimbau camerele, erau aceleaşi titluri pe ecran, poate să fie oricine, dar nu e normal.

Maria Grapini, în faţa CNA:

  • „Recunosc că sunt în premieră la CNA, este o situaţie neplăcută pentru mine. Rareş Bogdan a insistat să mă duc la emisiune pentru că se va discuta despre impozitul forfetar. (...) În momentul în care am văzut că nu mă sună, (...) am sunat la producătoare, intervenţia mea a fost de trei ori. Domnul Rareş Bogdan a spus multe inexactităţi şi văd că încă le susţine. (...) Am văzut cum se ceartă cu mine şi ţipă la mine prin sticlă. (...) Dreptul la replică dacă nu îl ai imediat nu mai are niciun sens. (...) Dădusem cifre şi statistici.”
  • Faptul că a dat cifre inexacte cred că era important să spun şi eu câteva lucruri în emisiune. Am fost invitată şi la ora 22.00. Producatoarea mi-a spus, timorată "nu eu decid, domnul Rares Bogdan".
  • „Asta nu înseamnă că aţi rezolvat problema, n-am înţeles atitudinea dumneavoastră şi de ce vreţi să intoxicaţi cu informaţii incorecte legate de impozitul forfetar. Eu am rămas în faţa opiniei publice ca un om imoral.”
  • „M-am postat în faţa televiziorului şi am aşteptat acolo ca o caraghioasă timp de doua ore să fiu sunată. Nu mi-au spus că nu mai intru. Nu mi se pare corect.”
  • După ce Rareş Bogdan a încercat să intervină pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la afirmaţiile făcute de Grapini, aceasta i-a spus: "Nu sunteţi moderator aici, nu puteti interveni aici. Mi se pare bătatie de joc să stau în faţa televizorului şi să răspundă ca el e şeful şi nu vrea să intru în emisiune. Fix la 22.00 eram acasă să intru prin telefon".
  • Acum drept la replică nu cred că mai are nicio relevanţă. Mi se pare ca este o atitutinde care nu trebuie să se repete.

Monica Gubernat, membru CNA:

Noi analizăm ce se vede pe sticlă. Nu ne interesează. Noi analizăm doar ce se vede pe ecran.

Rareş Bogdan a spus că Maria Grapini nu fost invitată în emisiune şi pentru faptul că au fost abordate alte trei subiecte, pe lângă cel legat de impozitul forfetar.

Monica Gubernat: Cineva pomenit în emisiune a vrut să-şi exprime punctul de vedere şi dumneavoastră nu-i permiteţi.

Alexandru Jucan, membru CNA: Cred că ce avem azi pe ordinea de zi este cât se poate de asemănător cu alte subiecte, cu toate acestea comportamentul domnului Rareş Bogdan este departe de comportamentul altor radiodifuzori. Nu cred ca este corect ca un radiodifuzor, Realitatea TV, să primească o amendă de 10.000 de lei pentru mofturile unui ministru, care doreşte să intervină, nu mai doreste şi iaraşi doreşte să raspundă la câteva întrebări legate de subiectul zilei. Dar ţin să subliniez faptul că asta nu justifică atitudinea domnului Rareş Bogdan cand a spus ca el este Victor Ponta în emisiunea lui.

Monica Gubernat, membru CNA: Din punctul meu de vedere este mai grav, s-a adresat unui om în lipsa acestuia.

Din reclamaţia Mariei Grapini:

"Pe parcursul emisiunii Jocuri de putere, moderatorul a adus mai multe acuzaţii la adresa ministrului delegat Maria Grapini, de natură a prejudicia imaginea acesteia, iar cifrele prezentate în emisiune au fost incorect explicate şi transmise publicului în mod eronat.

Astfel, moderatorul a dezinformat opinia publică şi nu i-a permis ministrului să îşi exprime poziţia cu privire la subiectul în discuţie. Deşi iniţial producătorii emisiunii i-au solicitat ministrului Maria Grapini să participe la emisiune, la scurt timp au retractat invitaţia, declarând public că doamna ministru Maria Grapini a refuzat să ia parte la emisiune. Au revenit cu invitaţia de a avea o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii mai sus indicate, în jurul orei 22.50, cu scopul de a-şi prezenta poziţia. Fără să anunţe, realizatorul emisiunii a decis ca ministrul delegat Maria Grapini să nu participe la emisiune, refuzând astfel dreptul la replică al domniei sale."

Articolele încălcate de Realitatea TV

Art. 66 cu 1 (Codul audiovizualului)

În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

ART. 67 (Codul audiovizualului)

În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Rares Bogdan Rares Bogdan
    Domnule Voicu, cu tot respectul trebuie sa va spun ca din pacate pana si rabdarea mea are limite..... Dupa ce m-ati bombardat cu mesaje si email-uri, cu mesaje pe contul de facebook la care v-am raspuns cu maxima decenta si respect, foarte probabil din frustrare ca nu am mai gasit timp pentru a dialoga cu Dumneavoastra observ cu mahnire ca improscati cu noroi. Nu este frumos, Domnule Voicu. Sunteti om batran si ma gandesc ce exemplu sunteti pentru nepotii pe care ii aveti?! Urat si trist Distinse Domn. V-am mai spus si ma vad nevoit sa o repet, eu am refuzat sa candidez, exact cum am facut-o si in 2008. Le-am multumit foarte mult si cat se poate de civilizat celor care mi-au oferit aceasta sansa si mi-am vazut linistit de presa in continuare. Poate ar merita sa incetati cu mizeriile improscate spre mine, asa, doar din decenta. Numai bine, Distinse Domn.
  • voicu ion voicu ion
    D-nul jurnalist Rares Bogdan,are doua hibe: 1) este un frustrat ptr.ca la alegerile generale din dec.'2012 a fost scos de d-nul Ponta de pe listele USL și 2) are porniri dictatoriale alimentate de prietenul său C.Gușă care la rându-i este un frustrat politic (a i se vedea traseele politice)! Concluzia ? Ambii vor "lustrui" cu sârg pantofii viitorului patron Realitatea tv.,Sorin Ovidiu Vântu !
  • villy villy
    Se stie cine au fost castigatorii licentelor radio ramase restante de saptamana trecuta ? Multumesc!

Trimite un comentariu

sus