Skip to main content

Ministrul Maria Grapini și Rareș Bogdan, dispută la CNA. Postul Realitatea TV, amendat cu 10.000 de lei

 

Foto: Realitatea.net
Foto: Realitatea.net

Publicitate

"Degeaba vă certaţi cu producătorul, cu editorul, cu patronul, cu tot. Aici eu sunt şeful. Două ore eu sunt Ponta al dumneavoastră. Aici eu sunt Ponta. Cu Ponta vă certaţi acolo", i-a transmis realizatorul TV Rareș Bogdan ministrului Maria Grapini, în ediția din 7 octombrie a emisiunii Jocuri de Putere, difuzată de Realitatea TV.

Jurnalistul nu a vrut să o lase pe Grapini să intre în direct pentru un drept la replică pentru că aceasta ar fi făcut presiuni asupra oamenilor din regia de emisie.

Astăzi, Rareș Bogdan și Maria Grapini (ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism) s-au întâlnit la CNA.

Totul a pornit de la o emisiune de la Realitatea TV, difuzată în urmă cu aproximativ două luni, în care Rareș Bogdan a abordat, printre altele, subiectul impozitului forfetar.

Rareș Bogdan și Maria Grapini s-au prezentat la ședință ca urmare a unei reclamații depuse de aceasta din urmă la CNA.

Realizatorul postului Realitatea TV a recunoscut că reacția din emisiunea "nu era neapătat potivită"

"Colegii mei au solicitat în scris să fie prezentă distinsa doamnă la emisiunea Jocuri de putere. I-am oferit posibilitatea de a intra prin telefon și prin fly, din biroul său. (...) Dânsa a sunat revoltată în regie, a vorbit de două ori cu niște colegi, i-a acuzat de șantaj. (...) Nervozitatea mea a venit din faptul că emisiunea nu mai era condusă de mine ci de doamna Grapini, colegii mei nu mă mai puteau asista. (...) Sub presiunea telefoanelor eu am avut o reacție că eu sunt șeful. Am avut o reacție care nu era neapărat potrivită, dar reacții de genul acesta sunt destul de frecvente și la alte posturi", a spus Rareș Bogdan în fața membrilor CNA, înaintea intrării Mariei Grapini în sala de ședință.

Realitatea TV, amendată cu 10.000 

Conflictul dintre Maria Grapini și Rareș Bogdan a avut ca rezultat o amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea TV. Sancțiunea a fost propusă de Monica Gubernat și a fost votată de șase dintre membrii Consiliului.

Din pledoaria lui Rareș Bogdan, la CNA:

 • Toată ziua m-a flituit pe mine și pe toată echipa și la momentul în care a sunat în regie subiectul nu mai era ăsta (impozitul forfetar). N-am mai vrut s-o primesc în emisiune. (...)
 • Sunt un jurnalist mai dur, mai incisiv, am reacții, nu am trântit ușa nimănui. Vorbesc cu toți. Nu sunt rău intenționat. Pe 4 ianuarie o să fac material cu „sicriul” forfetar.
 • "Timp de 10-12 minute, dânsa a sunat revoltată în regie, i-a abuzat în toate felurile posibile, oamenii nu mai erau atenţi la producţia emisiunii şi nervozitatea mea a fost că, în momentul respectiv, nu mai era condusă de noi, ci de doamna Grapini prin telefon (...) Stresat fiind de inactivitatea celor doi colegi, am avut o reacţie care pe unii dintre dumneavoastră i-a deranjat, pentru că am spus "Eu sunt şeful aici"
 • Teroriza regia, cei din regie nu mai schimbau camerele, erau aceleași titluri pe ecran, poate să fie oricine, dar nu e normal.

Maria Grapini, în fața CNA:

 • „Recunosc că sunt în premieră la CNA, este o situație neplăcută pentru mine. Rareș Bogdan a insistat să mă duc la emisiune pentru că se va discuta despre impozitul forfetar. (...) În momentul în care am văzut că nu mă sună, (...) am sunat la producătoare, intervenția mea a fost de trei ori. Domnul Rareș Bogdan a spus multe inexactități și văd că încă le susține. (...) Am văzut cum se ceartă cu mine și țipă la mine prin sticlă. (...) Dreptul la replică dacă nu îl ai imediat nu mai are niciun sens. (...) Dădusem cifre și statistici.”
 • Faptul că a dat cifre inexacte cred că era important să spun și eu câteva lucruri în emisiune. Am fost invitată și la ora 22.00. Producatoarea mi-a spus, timorată "nu eu decid, domnul Rares Bogdan".
 • „Asta nu înseamnă că ați rezolvat problema, n-am înțeles atitudinea dumneavoastră și de ce vreți să intoxicați cu informații incorecte legate de impozitul forfetar. Eu am rămas în fața opiniei publice ca un om imoral.”
 • „M-am postat în fața televiziorului și am așteptat acolo ca o caraghioasă timp de doua ore să fiu sunată. Nu mi-au spus că nu mai intru. Nu mi se pare corect.”
 • După ce Rareș Bogdan a încercat să intervină pentru a-și prezenta punctul de vedere cu privire la afirmațiile făcute de Grapini, aceasta i-a spus: "Nu sunteți moderator aici, nu puteti interveni aici. Mi se pare bătatie de joc să stau în fața televizorului și să răspundă ca el e șeful și nu vrea să intru în emisiune. Fix la 22.00 eram acasă să intru prin telefon".
 • Acum drept la replică nu cred că mai are nicio relevanță. Mi se pare ca este o atitutinde care nu trebuie să se repete.

Monica Gubernat, membru CNA:

Noi analizăm ce se vede pe sticlă. Nu ne interesează. Noi analizăm doar ce se vede pe ecran.

Rareș Bogdan a spus că Maria Grapini nu fost invitată în emisiune și pentru faptul că au fost abordate alte trei subiecte, pe lângă cel legat de impozitul forfetar.

Monica Gubernat: Cineva pomenit în emisiune a vrut să-și exprime punctul de vedere și dumneavoastră nu-i permiteți.

Alexandru Jucan, membru CNA: Cred că ce avem azi pe ordinea de zi este cât se poate de asemănător cu alte subiecte, cu toate acestea comportamentul domnului Rareș Bogdan este departe de comportamentul altor radiodifuzori. Nu cred ca este corect ca un radiodifuzor, Realitatea TV, să primească o amendă de 10.000 de lei pentru mofturile unui ministru, care dorește să intervină, nu mai doreste și iarași dorește să raspundă la câteva întrebări legate de subiectul zilei. Dar țin să subliniez faptul că asta nu justifică atitudinea domnului Rareș Bogdan cand a spus ca el este Victor Ponta în emisiunea lui.

Monica Gubernat, membru CNA: Din punctul meu de vedere este mai grav, s-a adresat unui om în lipsa acestuia.

Din reclamația Mariei Grapini:

"Pe parcursul emisiunii Jocuri de putere, moderatorul a adus mai multe acuzaţii la adresa ministrului delegat Maria Grapini, de natură a prejudicia imaginea acesteia, iar cifrele prezentate în emisiune au fost incorect explicate şi transmise publicului în mod eronat.

Astfel, moderatorul a dezinformat opinia publică şi nu i-a permis ministrului să îşi exprime poziţia cu privire la subiectul în discuţie. Deşi iniţial producătorii emisiunii i-au solicitat ministrului Maria Grapini să participe la emisiune, la scurt timp au retractat invitaţia, declarând public că doamna ministru Maria Grapini a refuzat să ia parte la emisiune. Au revenit cu invitaţia de a avea o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii mai sus indicate, în jurul orei 22.50, cu scopul de a-şi prezenta poziţia. Fără să anunţe, realizatorul emisiunii a decis ca ministrul delegat Maria Grapini să nu participe la emisiune, refuzând astfel dreptul la replică al domniei sale."

Articolele încălcate de Realitatea TV

Art. 66 cu 1 (Codul audiovizualului)

În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

ART. 67 (Codul audiovizualului)

În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Domnule Voicu, cu tot respectul trebuie sa va spun ca din pacate pana si rabdarea mea are limite..... Dupa ce m-ati bombardat cu mesaje si email-uri, cu mesaje pe contul de facebook la care v-am raspuns cu maxima decenta si respect, foarte probabil din frustrare ca nu am mai gasit timp pentru a dialoga cu Dumneavoastra observ cu mahnire ca improscati cu noroi. Nu este frumos, Domnule Voicu. Sunteti om batran si ma gandesc ce exemplu sunteti pentru nepotii pe care ii aveti?! Urat si trist Distinse Domn. V-am mai spus si ma vad nevoit sa o repet, eu am refuzat sa candidez, exact cum am facut-o si in 2008. Le-am multumit foarte mult si cat se poate de civilizat celor care mi-au oferit aceasta sansa si mi-am vazut linistit de presa in continuare. Poate ar merita sa incetati cu mizeriile improscate spre mine, asa, doar din decenta. Numai bine, Distinse Domn.
 • D-nul jurnalist Rares Bogdan,are doua hibe: 1) este un frustrat ptr.ca la alegerile generale din dec.'2012 a fost scos de d-nul Ponta de pe listele USL și 2) are porniri dictatoriale alimentate de prietenul său C.Gușă care la rându-i este un frustrat politic (a i se vedea traseele politice)! Concluzia ? Ambii vor "lustrui" cu sârg pantofii viitorului patron Realitatea tv.,Sorin Ovidiu Vântu !

Trimite un comentariu