Skip to main content

VIDEO. Spoturile Roșia Montană, reclamate din nou la CNA. Consiliul a primit zeci de sesizări

 

noile spoturi rmgc reclamate la cnaSpoturile Roșia Montană au ajuns din nou pe masa CNA. La două luni după ce membrii Consiliului Național al Audiovizualului au interzis toate spoturile care promovau mineritul în Roșia Montană, ieri, forul a reluat discuția privind noile reclame ale proiectului RMGC.

Publicitate

Forul audiovizualului a interzis pe 15 octombrie spoturile care prezentau punctul de vedere al Sindicatului Viitorul Mineritului.

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, Consiliul Național al Audiovizualului a primit aproximativ 100 de reclamații, de la momentul deciziei CNA de a interzice campania de promovare a mineritului la Roșia Montană (15 octombrie). Mai mult de jumătate dintre acestea se referă la noile spoturi "cu grafice desenate" ale  RMGC.

Telespectatorii se declară nemulțumiți de faptul că au reapărut spoturile care promovează proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană și de faptul că cifrele prezentate (legate de locurile de muncă, beneficiile economice ale României) sunt de natură înșelătoare.

Pe de altă parte, Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) spune că aceste reclame nu încalcă prevederile Codului de Practică în Publicitate.

Comitetul RAC, reunit pe 6 decembrie, a analizat trei spoturi (Cum va fi protejat mediul? Cât câștigă România? Cât de sigur va fi barajul?), pe baza unor sesizări ale consumatorilor. Consiliul Român pentru Publicitate și CNA au un parteneriat, în baza căruia RAC oferă Consiliului un punct de vedere pe cazurile semnalate.

La discuțiile de ieri de la CNA a participat și un avocat din partea RMGC, care a pledat în fața membrilor că aceste spoturi "nu conțin informații înșelătoare".

"RAC și-a exprimat acordul că aceste spoturi sunt în conformitate cu reglementările legislației audiovizualului", a spus avocatul RMGC, în fața membrilor CNA, la începutul pledoariei sale. Acesta a menționat că Roșia Montană Gold Corporation a apelat și la serviciul de copy advice al RAC, înainte de a realiza spoturile.

"Spoturile prezintă niște date reale, matematice", a mai spus avocatul RMGC.

Christian Mititelu, membru CNA:

“Spoturile de la această companie sunt fără precedent. Au fost si alte companii care au facut investitii in România, dar nu s-au promovat în felul acesta. (...) Afirmați că se vor crea mii de locuri de muncă. În cifrele date tot de Gold Corporation, la începutul promovării acestui proiec, era vorba de sute de mii de locuri de muncă. (...) Nu mă surprinde că sunt reclamatii de la oameni care se întreabă de unde vin aceste sume (cifrele privind locurile de muncă și investițiile RMCG în România).”

Răspunsul avocatului RMCG:

“Aceste cifre sunt preconizate după începerea exploatării. Cifra nu este atât de exactă, pentru că se face referire la milioane de euro. O prezentare mai exactă nu ar fi posibilă ... Dar aceste spoturi fac trimitere pe site-ul RMGC, unde se găsesc informații mai detaliate.”

Pentru a-și susține afirmațiile, avocatul RMGC a invocat mai multe "studii ale companiei de exploatare mineră".

Decizia CNA, în 2014

Consiliul Național al Audiovizualului l-a audiat pe avocatul RMGC, a luat la cunoștință punctul de vedere trimis de RAC, dar nu a luat nicio decizie, din lipsă de covrum. Decizia în privința acestor spoturi va fi luată, cel mai probabil, în prima ședință a CNA din 2014.

CONTEXT.

CNA a decis, pe 15 octombrie, oprirea campaniei ce promovează mineritul la Roșia Montană (spoturile realizate sub semnătura sindicatului Viitorul Mineritului) până la intrarea în legalitate, după cum Paginademedia.ro a scris AICI. La momentul respectiv, membrii Consiliului au considerat că spoturile încalcă, printre altele, articolul din lege care spune că spoturile nu trebuie „să stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţie".

Spoturile Roșia Montană, reclamate la CNA:

Care este adevărul despre tehnologia folosită în proiectul minier?

http://www.youtube.com/watch?v=DzfmgidAflE&feature=youtu.be

Cum va fi protejat mediul?

http://www.youtube.com/watch?v=TP7H-aqXK8Y&feature=youtu.be

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Am citit ca proiectul valoreaza mai mult de 6.300 de miliarde de dolari. Pentru astfel de sume, cred ca oricine se va vinde.
 • "Mergi pe site si acolo gasesti toate raspunsurile la intrebari." Cred ca gasesti raspunsurile si la intrebari precum 'ce e viata' si 'care e scopul meu pe acest pamant . RMGC stie tot. RMGC ne vrea doar binele. Este acolo sa lucreze pentru noi.
  Dumitrita, iesi baaaaah afara, postac prost.
 • vai, dar suna foarte bine reclamele astea. cianura putina, mii si miliarde de locuri de munca si nu mai putin de alte 5 miliarde euro "in economia romaneasca". atunci de ce oare, atunci cand proiectul RMGC a stat 2 luni (septembrie si octombrie 2013) in analiza unei comisii parlamentare special formata pentru a stabili daca e bun sau nu proiectul, comisie care a convocat experti de toate felurile si a analizat pe toate partile proiectul, acesta a fost respins (in urma raportului comisiei) de catre reprezentantii alesi ai romanilor cu o majoritate zdrobitoare? mai mult, a fost sesizat departamentul national anti-coruptie chiar de catre comisie, aceasta cerand sa se investigheze descoperirile comisiei ?
  sau, si mai bine, de ce nu i-a dat drumul imediat guvernul? cu atatea beneficii, pare o crima la adresa economiei nationale sa mai astepti sau sa il trimiti la parlament, scaldand-o.
  cum de au putut toti acestia sa asculte niste "hipsteri" si niste "pseudo-intelectuali"?
  ar trebui judecati pentru tradare alesii nostri! cand este atat de clar ca nimeni nu se indoieste si nu are motive temeinice sa se indoiasca de veridicidatea datelor furnizate de RMGC in reclame, proiecte si studii.
  nici macar faptul ca RMGC se afla in prezent sub urmarirea penala a Parchetului pentru evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani nu ma poate face sa nu mai cred aceste frumoase vorbe pline de speranta despre propasirea noastra a tuturor din aceste spoturi "informative".
 • Cel mai simplu mod de a proteja natura e minimul impact ambiental.Sunt in favoarea exploatarii,cu metode care sa prezerve mediul,tip galerii,nu trebuie extras neaparat TOT.De catre statul roman,pentru romani,iar daca nu avem mijloace asteptam,lasam la generatiile viitoare.
 • Aceasta companie a promovat tot timpul MINCIUNA,tot timpul a mintit oamenii;s-a comentat despre dezastrul ecologic care este in prezent,minciuni ,minciuni ,de la cei platiti de aceasta companie;poate vor sa spuna despre dezastrul ecologic care vrea sa-l faca aceasta companie cianurista cu cel mai mare lac cu cianuri din Europa; si atunci despre ce poluare vorbim,nu a fost poluat nimeni de atata timp;
 • Si iar zic: daca mama, bunicii, copiii vostri ar locui in Rosia Montana, tot asa usor ati spune ca e in regula exploatarea? Tot asa usor v-ar fi sa beti apa de la izvoarele Rosiei?
  Chiar aveti impresia ca, daca puneti doi baieiti sa posteze pe-aici, va iese ceva?
  Nu va vrea nimeni aici, mergeti acasa!
 • Invoci capacitatea intelectuala de a judeca, dar dai dovada de un creier de gaina platit si rasplatit pentru punctul lui de vedere. Binenteles ca e doar o speculatie, sau daca vrei, parerea mea personala, insa altfel nu-mi explic cum, de ce, si cu ce cap ai judecat tu comentariile tale referitor la subiect. RUSINE SA-TI FIE!!!
 • Si pe pariu ca esti un postac remegecist? Nu va e rusine de parintii vostri, de bunicii vostri sa va vindeti in halul asta? Sunt chiar curios cum arata unii ca voi in carne si oase.
 • pentru voi, daca cineva va argumenteaza rational, acel om e platit...
  singurul lucru trist e dle Goaga ca societatea romaneasca reactioneaza doar emotional, fie nu vrea, fie nu are capacitatea intelectuala sa rationeze
  daca niste ong-uri finantate din strainatate v-au spus cianura e otrava si ni se otravesc muntii, dvs nu mai stiti altceva...argumentele rationale nu functioneaza pentru ca fie nu vreti, fie nu aveti capactiatea intelectuala pentru a judeca!
 • Pai sa stiti ca dupa ce asculti reclama devii curios. Mergi pe site si acolo gasesti toate raspunsurile la intrebari. La inceput am iesit si eu in piata sa protestez dar sa stiti ca toate reclamele au corespondent cate un studiu pe site-ul rmgc.ro. Am vazut ca sunt analize elaborate si foarte serioase si m-au convins ca ce vor sa faca la Rosia Montana este un proiect serios care merita implementat in Romania. Statul roman nu va putea face o investitie de genul acesta niciodata si nicaieri in tara noastra.
 • Adevarul doare intotdeauna!
  Studiile pe care le-a facut compania sunt intocmite de experti independenti de pe plan international si daca adevarul e diferit de adevarul hipsterilor si pseudo-intelectualilor din strada deranjeaza!
  Pentru ei minerit responsabil cu grija fata de mediu si patrimoniu inseamna un extraterestru venit pe pamant!
  Nu doamnelor, domnisoarelor si domnilor, nu. Minerit responsabil se practica de foarte multi ani in lume. Romania are printre cele mai stricte standarde de mediu, iar obligatiile pe care si le-a asumat investitorul sunt extraordinare pentru noi, pentru romani! Cum ar fi spre exemplu: protejarea mediului si punerea in valoare a patrimoniului care sunt vitale in zona Muntilor Apuseni!
  Sa puneti mana si sa cititi documentatiile proiectului, sa mergeti in muntii Apuseni si sa vedeti dezastrul ecologic lasat de statul roman si cum aceasta mina va veni sa curete acest dezastru, sa mergeti sa vedeti patrimoniul distrus pe care acesti canadieni au inceput sa-l puna in valoare...si abia dupa aceea incepeti sa vorbiti de Rosia Montana!

Trimite un comentariu