Skip to main content

Protestul faţă de derapajele din presă a strâns 400 de jurnalişti

 

jurnalisti_52523800

Publicitate

Aproape 400 de persoane s-au alăturat protestului faţă de „grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice". „Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3.”, arată documentul.

Printre semnatari se numără Robert Turcescu, Andrei Pleşu, Gelu Trandafir (fost membru CNA), Vlad Mixich şi Dan Turturică (România liberă).

Cifrele cresc de la o oră la alta. Ieri, la lansarea scrisorii de protest, se stânseseră 130 de semnături, iar aseară depăşiseră 300.

Lista completă a semnatarilor AICI.

PROTEST

Subsemnaţii, ziarişti şi editori, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei profesionale. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.

De aceea, ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora. Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită.

Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.

Respingem confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări politice diferite şi că toţi ziariştii sunt în egală măsură vinovaţi de degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public. Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3.

Tocmai pentru că respectăm libertatea de exprimare, dezavuăm public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are în vedere respectul pentru public şi se plasează dincolo de poziţionări şi opţiuni politice.

Facem apel la toţi jurnaliştii oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei, să ni se alăture.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • angajat la vantu'... angajat la vantu'...
    robert turcescu are meritul de-a fi ramas in aceeasi barca in care a pornit la drum. am ajuns sa-i admir pe cei care nu sar dintr-o barca in alta cu viteza cu care sar centuristelor dintr-un tir in altul! ce spectacol dizgratios e acela unde cel care infiera cu patos revolutionar pe xulescu azi il linge peste tot cu limbi late si bogate in saliva? cum sa lingi unde ai mictionat? si cum crezi ca lumea e atat de idioata sa nu inteleaga ce faci? mi se pare de respectat omul care scuipa in aceeasi directie de la inceput pana la sfarsit. la antena 3 se schimba atat de repede directia scuipatilor incat aia risca sa inghita ce-au flegmat! :(
  • angajat la vantu'... angajat la vantu'...
    bine ca s-au trezit in al 24 lea ceas! mai bine mai tarziu decat niciodata! aia de la antena 3 au incalcat toate normele deontologiei si merita sa li se aduca aminte de morala. dupa ei toti suntem dobitoci ca nu gandim cum ne indruma ei! dar cine sunt ei, manca-ti-as, ca sa ii urmam orbeste ca asa vrea muschii lor? din ziua in care badea a inceput sa-l linga pe nastase, pe care ani de zile scuipase cu veselie, am inteles ca n-are coloana vertebrala ci comenzi de onorat contra cost. de atunci si el si restul, gadea, grecu, tudor se descompun la vedere oferind un spectacol de-o slutenie rar intalnita! :( stiu ca nimeni nu-i liber si de capul lui cand e vedeta unui post tv dar toate au o masura! :(
  • Maria Preda Maria Preda
    Sa nu numim orice individ cu blog jurnalist....E o jignire la adevaratii jurnalisti.
  • Seba Seba
    Si daca inveti tu sa scrii romaneste si tot nu s-a facut degeaba.
  • marius marius
    Iar pe tine te va bate al de Banciu, la felul in care jignești, nu te ridici la nivelul lui, mai insista poate îți va ieși.
  • marius marius
    La modul cum comentezi, îmi pare ca ești la fel ca cei pe care ii blamezi, in speță Antena 3 si Gâdea. si eu pot sa afirm ca pe tine te plătește Băsescu. Dar nu o fac pentru ca am discernământ sa vad ca atât cei care sunt contra/pro Băsescu/Voiculescu sunt din acelaşi aluat. Toți acești jurnaliști sunt niște instrumente de propaganda, de fapt cred ca si cei de la A3 pot sa semneze aceasta scrisoare, pentru ca B1 face acelaşi lucru, dar pe invers.
  • iñaki iñaki
    Care e scopul acestui protest? Cui se adreseaza? V-a avea vreo finalitate ?
  • aedfds aedfds
    important e ca ai prins si tu ideea: toata romania - de la mamici la motociclisti - s-a saturat de mizeriile de la antena 3. :)
  • paul stefanescu paul stefanescu
    M-am mai uitat inca o data pe lista asta pestrita si superba in pestriteala ei si vad ca lipseste cineva!
    Lipseste ala cu saitu' de cultura!
    Mai tineti minte? "La duba cu saitu' de cultura!"
    Erau niste proteste anti-basiste acum un an-doi.
    Oare ce se intampla daca ii zicea vreunul jandarmului "sunt frilensar"?
    Cred ca se scurtcircuita!
    Sau, cum ar fi sunat "la duba cu mamica de azi"!
    In rest, lista asta e arca lui Noe!
    Nu as fi crezut ca poate exista asa ceva.
    Superb!
  • Ne0 Ne0
    Bai, cap de creta, una este sa ai partipriuri ( cum de altfel au si cei de la a3 ) si alta sa jignesti ziaristi (si nu numai) in cel mai josnic mod cu putiinta. Primata de gadea s-a facut ziarist, din pastor, peste noapte.
    Daca nu te plateste voiculescu sa scrii asemenea tampenii, inseamna ca ai creierul varza. Aveti grija ce scrieti pe forumuri ca va da badea cu capul de masa!
  • paul stefanescu paul stefanescu
    Este foarte valoroasa aceasta lista.

    revista Tonica, Mamica de azi, freelancer Tunisia, Andreea Pora, Evenimentul Zilei, Capital, B1TV, Vladimir Tismaneanu, Romania Libera+Catavencu de Romania Libera, analist media, blogger la Sare'n Ochi, Robert Turcescu, Sabin Orcan, student, blogger, Blidaru.net, Hotnews.ro, Realizator emisiune EURO SUD TV (ESTV), corespondent EVZ, Scriitor, editorialist Oglinda de azi, Campina, Jurnalist. Redactor sef, ziarul "VALENII". Valenii de Munte, Adevarul, Alfred ROSSENBERG, Radio TV Vocea Romaniei, Cristian PREDOI - jurnalist, pemotoare.ro, freelancer LAURMEDIA, Iulia SIMA, jurnalista, Garbo.ro, Claudiu KOMARTIN, poet, redactor-sef al revistei Poesis international si asa mai departe pana la 400.
    De la mamici la motociclisti, o tara de jurnalisti.
  • xbs xbs
    Cat de ipocrit poate fi Robert Turcescu sa vorbeasca el de cod deontologic si sa-i arate cu degetul pe altii, cand la el in curtea B1 il are pe Banciu si pe altii.... si as spune chiar si pe el, ce de multe ori n-a respectat codul deontologic prin partipriurile mai mult ca evidente. Sa protesteze cei neangajati politic, nu "colonelul" Turcescu.

Trimite un comentariu

sus