Skip to main content

Reacția ActiveWatch în cazul Antena 3 - Andreea Pora: Se impune o intervenție mai susținută din partea CNA

 

Andreea Pora"Considerăm că se impune o intervenție mai susținută din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje în emisiunile televiziunilor care se declară a fi canale de știri și informare", spune ActiveWatch într-un punct de vedere trimis astăzi membrilor Consiliului, cu privire la cazul jurnalistei Andreea Pora.

Publicitate

Acest mesaj vine ca urmare a afirmației făcute de membrul CNA Monica Gubernat, care a spus, în ședința din 14 ianuarie, că nu se pronunță asupra cazului Antena 3 - Andreea Pora "în lipsa unei opinii a ActiveWatch".

"Recomandăm CNA să lanseze o campanie de monitorizare a programelor tuturor posturilor de știri din perspectiva acestor comportamente și să aplice actele normative în sensul protejării demnității umane fără a aduce atingere libertății de exprimare", se mai arată în mesajul trimis de organizația ActiveWarch membrilor Consiliului Național al Audiovizualului.

Reamintim că, în ședința de joi (23 ianuarie), forul audiovizualului nu a luat nicio decizie în cazul linșajului la adresa jurnaliștilor, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

După mai bine de patru ore de discuții pe tema linșajului de la Antena 3 la adresa mai multor jurnaliști ( printre care Robert Turcescu, Andreea Pora, Mirecea Marian și Ion Cristoiu), CNA nu a luat nicio decizie. Propunerile de sancțiuni au fost oprirea emisiei 10 minute (Narcisa Iorga), amendă de 50.000 de lei (Lorand Turoș) și somație (Radu Călin Cristea). Membrii CNA nu s-au înțeles la vot asupra niciuneia dintre propuneri, așa că subiectul a fost amânat pentru această săptămână.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, mesajul complet al ActiveWatch, către CNA.

"Către Consiliul Național al Audiovizualului

În urma discuțiilor care au avut loc în cadrul ședinței CNA din 23 ianuarie 2014 despre emisiunea postului Antena3 din 14 ianuarie 2014 și în cadrul cărora un membru CNA a afirmat că nu se pronunță asupra acestui caz în lipsa unei opinii a ActiveWatch, organizația noastră face următoarele precizări:

1. Mulțumim membrilor CNA pentru încrederea pe care o acordă expertizei ActiveWatch.

ActiveWatch este o organizație care militează pentru comunicare liberă în interes public. ActiveWatch nu este un arbitru al spațiului audiovizual și nu are obligația de a reacționa public asupra tuturor derapajelor etice din spațiul audiovizual. Organizația noastră și-a construit de-a lungul activității sale o strategie de reacție publică și un set de mecanisme de evaluare în funcție de care își stabilește oportunitatea și intensitatea reacției publice. În măsura în care subiectul în dezbatere a făcut obiectul evaluării ActiveWatch, disponibilitatea organizației de a răspunde unei solicitări din partea CNA și de a pune la dispoziția membrilor consiliului propriile opinii este totală.

2. Cu privire la cazul discutat de membrii CNA în ședința din 23 ianuarie, în cadrul căreia s-a amânat adoptarea unei decizii, ActiveWatch își exprimă următoarele puncte de vedere:

a) Considerăm că în cadrul emisiunii Sinteza zilei din 14 ianuarie 2014 a fost încălcat dreptul la demnitate al Andreei Pora, drept protejat de reglementările audiovizuale în vigoare (Art.3(2) din legea 504/2002 a audiovizualului, respectiv art.30, 34 și 40 ale Codului de reglementare în audiovizual).

Referitor la materialul video difuzat în intervalul 22:41 – 22:45, considerăm că toate intervențiile asupra materialului (montajul audio-video) au condus spre o imagine voit distorsionată și nefavorabilă Andreei Pora, aceasta fiind pusă într-o situație degradantă și umilitoare.

Dezbaterea, critică, expunerea inconsecvențelor de discurs, chiar și ironizarea afirmațiilor persoanelor publice sunt justificate din perspectiva interesului public și nu pot fi sancționate dacă sunt făcute cu bună-credință. Însă modul în care materialul video a fost montat și ilustrat sonor a avut ca efect orientarea mesajului către umilirea persoanei vizate - Andreea Pora – nicidecum către o înfruntare de idei ori argumente (fie aceasta chiar stridentă ca limbaj) care să susțină interesul public al demersului.

Cu alte cuvinte, colajul de imagini și sunete nu este propus pentru a susține o dezbatere despre opiniile exprimate de A. Pora, ci este realizat pentru a o decredibiliza pe aceasta, decredibilizarea vizând comportamente irelevante pentru interesul public. Avem de-a face cu un comportament editorial facil și tabloid, care apelează la difuzarea repetată a unor imagini și sunete, în încercarea de a atrage mai ușor atenția publicului asupra caricaturii unei persoane, și nu cu o critică a opiniilor acelei persoane.

Actele normative în baza cărora CNA își desfășoară activitatea conțin articole relevante pentru acest tip de comportament al mass-media audiovizuale.

b) Ținând cont de degradarea accelerată a discursului public și infestarea acestuia cu atacuri la persoană, considerăm că se impune o intervenție mai susținută din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje în emisiunile televiziunilor care se declară a fi canale de știri și informare. Recomandăm CNA să lanseze o campanie de monitorizare a programelor tuturor posturilor de știri din perspectiva acestor comportamente și să aplice actele normative în sensul protejării demnității umane fără a aduce atingere libertății de exprimare.

Mircea Toma
Președinte ActiveWatch"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Romania trebuie dezbinata ca sa poată fi condusa mai ușor ! Ceva de genul Antena 3 B1 ...etc.Se creează diversiune și se produce ceva în partea cealaltă ! Ex : iertam de datorii firme private Rompetrol ,EUROPEAN DRINKS ... Întrebare : câte avioane tip SMURD se puteau cumpăra sau km de autostrada ?
 • pai Digi erau impartiali.Gata? a venit foamea?50 de angajati dati afara +20 in stand by.Aha, gata cu impartialitatea si v-ati lipit de USL.
 • se impune o interventie a ActiveWatch si in cazul pozei afisate in acest articol.
  consider ca aceasta fotografie nefavorabila a fost selectata cu intentie pentru a o pune intr-o lumina proasta pe andreea pora.
 • @Tataee...sorry,de vreo doua luni Digi joaca sarba-n caruta cu PSD-ul,e adevarat ca n-o face in modul grotesc al hAznalelor si a lu'RTV, dar e clar ca Digi a dat-o cu PSD.Ai uitat cine-i la butoane?Prelipceanu.... Cine juca sarba-n caruta cu PSD in 2009 pe plantatia lu' Vantu?Exact...Prelipceanu ;)
 • Eu stiam ca Active face echipament sportiv, nu ceasuri.
  Nu inteleg ce relevanta juridica are compunerea respectiva, de este solicitata pentru o decizie?
  Daca Antena vine cu trei compuneri, una de la ActiveShoes, una de la ActiveSockets si una de la ActiveT-Shirt, semnate de Mos Toma Postasul, de Zburlici si de Rechinul Pelerin?

Trimite un comentariu