Skip to main content

Tolontan: Televiziunile au ajuns, prin voința patronilor, anexe de partid. Am senzația că posturile TV au fondat norma neagră a profesiei (…) Ne-au rămas 15 euro din 100

 

tolontan

Publicitate

În România, dacă oamenilor le e lehamite de ceva, cred că, în primul rînd, e vorba de pervertirea jurnalismului”, scrie Cătălin Tolontan. “Care se vede nu numai la ziare, ci mai degrabă pe televiziuni”, continuă el, într-un articol publicat pe blog, în care analizează și piața de publicitate din România.

Cătălin Tolontan, pe blogul său:

"De partizanatul pixelilor, fără precedent în cei 24 de ani de democrație. De agresivitatea ideologică și de discursul unilateral de pe micul ecran, de aia mi se pare că s-au săturat românii!

Poate greșesc, dar asta cred. Mi se pare că nu ziarele, revistele sau site-urile editorilor, cu toate prostiile, erorile, exagerările și slăbiciunile noastre, au îngrețoșat publicul, ci malformarea profesiei."

Posturile de televiziune din România au contribuit masiv, consideră Tolontan:

“Din instituții care strîngeau oamenii laolaltă în fața unei cutii magice, televiziunile au ajuns, prin voința patronilor, anexe de partid. Sînt și ziare poziționate astfel, dar am senzația că posturile TV au fondat norma neagră a profesiei.

Desigur că există și canale neaservite, dar pare că vocea și realizările lor nu ajung la public.

Despre Mircea Badea și Radu Banciu:

"Pot scrie frontal că Mircea Badea și Radu Banciu, doi realizatori al căror talent special l-am consemnat, bat cîmpii atunci cînd vorbesc despre sila publică stîrnită de ziare! (...)

Ei greșesc din beția unei superiorități care le-a luat ostatice empatia și simțul măsurii. Faptul că ei sporovăiesc cu majuscule nu le dă mai multă dreptate. O vorbă veche a lui Nicolae Iorga.”

“Ne-au rămas 15 euro din 100”

Printul s-a prăbușit în ultimii ani. “Din fiecare 100 de euro pe care îi încasa din publicitate în 2008 un ziar românesc, au rămas doar 15 euro în 2013, și asta dacă adunăm chiar și publicitatea încasată pe site”, spune Tolontan. "Gazeta Sporturilor a rămas singurul ziar de sport pe hîrtie, lucru fără precedent în cei 24 de ani de la Revoluție."

Tolontan, despre piața de publicitate:

 • "Cam 15 milioane de euro iau siteurile autohtone, în timp ce google, facebook și yahoo încasează peste 30 de milioane!"
 • "Cifra de afaceri anuală de aproape 8 milioane de euro a clasicului ziar Gazeta Sporturilor este cît jumătate din ce rămîne în mînă întregului internet românesc."
 • "Veniturile din internet sînt puține pentru că internetul nu răsplătește producătorii de conținut nicăieri în lume."
 • Lumea digitală e minunată, dar ei i se potrivește o butadă din sport. Așa cum fotbalul e sportul în care se întrec două echipe și cîștigă întotdeauna nemții, la fel internetul e o industrie unde se luptă milioane de jucători și cîștigă doar google!
 • Și nu ziarele le apăr, ci mă întreb cum și dacă va continua jurnalismul, o profesie care, deocamdată, a funcționat în redacții cît de cît puternice, dedicate și disciplinate. Vorba unui jurnalist american: “Anunțați-mă cînd își trimite yahoo un corespondent de război la Bagdad!”.
 • Și americanii au pierdut enorm, minus 60% la publicitatea în ziare, pe un interval de 9 ani, în timp ce publicitatea pe site-urile ziarelor le-a crescut doar cu doar 6% din 2007 pînă azi! (sursă NAA).

Articolul complet, pe blogul lui Cătălin Tolontan.

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • @topeskany
  te-au scapat ai tai in cap de mic?
  Ce treaba are Basescu cu presa de sport?
  Ziarele de sport nu mai merg,pentru ca ele ofera un continut mediocru spre slab,ce nu difera cu absolut nimic,de ce gasesti instantaneu pe alte 4-5 site-uri cu o zi inainte!
  Cum sa iti cumpere lumea un ziar cand,daca il impaturi,acesta iti intra in buzunarul din spate al pantalonilor?
  Vedeti ce continut au ziarele din Germania,Franta,Italia,Spania,ca sa nu mai zic SUA,Anglia sau tarile arabe si va ve-ti da seama ca,daca cititorului I se ofera continut de calitate si nu prostitutie media,atunci ziarul este cumparat cu bucurie de cititor!
  Aparitia internetului,nu a "omorat"cititorul roman de presa,ci incompetenta si delasarea jurnastilor,iar tuTolo,nu faci exceptie!
 • asa cum zice si dinu..numai uitati-va la comentariile anterioare si vedeti ce inseamna ca sustinatorii lui basescu sa posteze un comentariu la un articol...in ce hal ne-a adus basescu. abia astept sa scapam de el, ca nu stiu altfel unde vom ajunge
 • Citind comentariile de mai sus imi dau seama de ce consumul de presa scrisa in Romania se afla intr-un continuu declin. Un public agresiv, devorator de titluri socante si instantanee, care arata dezgust fata de tot ce le depaseste rabdarea, inteligenta sau puterea de intelegere.

  Daca miza n-ar fi pe intrigă, scandal și traficul generat de ele, multe site-uri ar renunta la rubricile de comentarii. Ideea de interactiune cu cititorii a degenerat.
 • tolontane, presa scrisa a ajuns asa si dincauza mogulului odios pe care tu nu il critici niciodata, la el in hazna s-au facut toate mizeriile cu acei slugoi imputiti gen; gidea, badea, ursu, stancu, grecu, si ulti alti, cind dumneata o sa-i critici si pe astea atunci eu ma inchin ca altadata in fata editorialelor scrise de dumneata, pina atunci, NET.
 • nu vad nicio stire in treaba asta, doar pentru cine a trait de cativa ani incoace intr-o pestera, in mare mi se pare publicitate pentru gsp
 • gsp este o mizerie de ziar, stiri proaste fara interes, acum sunt multe surse de unde te poti informa, ziarul-DIN FERICIRE-este ultima sursa, sper sa dispara toate ziarele
 • Presa moare pentru ca articolele sunt de ca***, nu din alte motive. Daca intr-un ziar de sport ai stiri despre fotbalisti care s-au imbatat, tot felul de curve pe care le agata fotbalistii sau stiri despre Becali, atunci acel ziar merita pe deplin ca sa dispara in neant.
 • Ma oboseste ipocrizia lui Tolontan, care traieste si munceste in ograda celui mai odios mogul, turnatorul Felix! Cand va avea curajul sa-l atace direct pe Voiculescu ... atunci va fi si el credibil!
 • el spune in editorial ca 8 mil = cifra de afaceri, apoi da impresia ca, de fapt, ar fi profitul gsp. mare smecher si tolo asta. gsp de azi este un click mai dichisit.
 • ps: la tine pe blog mi-a fost cenzurat comentariu asta. ce vrei, ma? sa te laud? sa nu zic cate sute de mii de euro ti-ai luat de la steaua si de la dinamo pentru afacerile cu reviste si ziare nominale?
 • tolontane, gsp a ramas singuru ziar dintr-o conjunctura. inctact incearca sa vanda gsp, d-aia e tinut de ani de zile fara sens. ai angajati care sunt platiti si de cluburi, ai numai mizerii in 80% din pagini si in rest stiri aparute pe internet de minim 20 de ore. ai materiale furate de pe site-uri etc.

  gsp are pierderi uriase pe ultimii 4 ani comparativ cu defunctul prosport. si totusi e tinut in viata. poate si pentru vizitele tale saptamanale la ringier. se aude ca ai fost tinut pe la usa de portar, ca nu stia cine dracu esti. amuzat ce-ai ajuns si tu. ma bucur ca te mandresti cu un ziar care a avut in ultimii 4 ani pierderi de 2.7 milioane de euro. sa tot tii ziare asa si sa te lauzi cu ele :)

Trimite un comentariu