Skip to main content

VIDEO. Patru piese Paraziții și una de la BUG Mafia vor fi date numai după ora 23.00. Lista pieselor nedorite la radio.

 

Publicitate

Mai multe piese vor fi difuzate de posturile de radio numai după ora 23.00. Cea mai afectată este trupa Paraziții: patru piese ale formației se vor auzi la posturile de radio numai de la ora 11.00 noaptea. Printre acestea: Bagabonți 99 (interzisă prima dată de CNA acum zece ani) și De ziua ta.

Pe lista pieselor cu interdicție de difuzare în timpul zilei se mai află una de la BUG Mafia (Hai cu mine), o melodie Grasu XXL (Turbofin) și Mamelino, cu Scoate limba.

Este pentru prima dată când CNA oprește de la difuzare, în bloc, mai multe piese, din cauza limbajului și a conținutului vulgar.

De altfel, postul Kiss FM a fost amendat azi cu 15.000 de lei, iar Radio ZU cu 5.000 de lei din cauza limbajului din emisiunile matinale, dar și pentru aceste piese difuzate dimineața, la ore de maximă audiență pentru radio.

Care sunt piesele muzicale pe care membrii CNA nu vor să le mai audă la posturile de radio, înainte de ora 23.00:

  • Scoate limba - Mamelino
  • De ziua ta - Paraziții
  • Turobofin - Grasul XXL
  • Hai cu mine BUG-Mafia
  • Toate-s la fel - Paraziții
  • Cum să jignești o femeie - Paraziții
  • Bagabonți 99 - Paraziții
  • Talk-dirty - Jason Derulo

Decizia de astăzi a venit ca urmare a faptului că aceste melodii au fost difuzate în emisiunile matinale, întervalul orar cu cea mai mare audiență în cazul posturilor de radio.

Unele dintre aceste melodii, considerate de CNA ca având un conținut vulgar, au fost parțial cenzurate, fiind acoperite cu bip-uri sau diverse efecte sonore. Mai mult decât atât, o parte dintre aceste piese au fost difuzate în cadrul unor colaje.

Această adresă echivalează cu o decizie de intrare în legalitate, ceea ce presupune o obligativitate. Propunerea venită din partea Narcisei Iorga a primit votul majorității.

Din discuțiile de la CNA, pe marginea rapoartelor privind emisiunile matinale de la radio: 

Narcisa Iorga, membru CNA, a propus trimiterea după ora 23.00, adică intrarea în legalitate, a melodiilor analizate astăzi de Consiliu:

“Avem pârghiile legale să facem acest lucru, trebuie doar să vrem. (...) Cinci sau șase abateri pentru o singura lună, mi se pare destul de grav”.

Monica Guberant, membru CNA:

"La piesele muzicale nu aș fi atât de dură, dar pe limbaj mi se pare destul de grav."

Florin Gabrea, un alt membru CNA:

"Monumentul Paraziții să fie interzis pana la ora 22.00, astfel încât copiii să nu mai asculte astfel de porcării. Nu mă întelegeti gresit, adultii sa le asculte cât vor."

Chistian Mititelu, membru CNA:

"Scenetele reflecta infantilismul si lipsa de imaginatie a realizatorilor de radio. Faptul că nu pot iesi din aluziile sexuale. (...) Faceti o discrimnare intre piesele muzicale si scenete. Eliminand piesele muzicale ii veti auzi mai mult pe domnul Morar și domnul Buzdugan."

Articolele de lege care au dus la sancționarea posturilor:

Codul audiovizualului:

Art. 18, litera b.:

Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;

Art. 19, literele k și f:

(1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;
k) calitatea şi tipologia limbajului;

 

Citește și:

Paraziții: Bagabonți 99

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Macar sa le difuzeze si dupa ora 23:00. Asa cum bine ati auzit peisajul radiofonic nu cuprinde DELOC muzica de acest tip. Radiourile functioneaza la modul "mai bine o difuzam pe Andra, pe Anda Adam si Inna ( Ati aflat ce vrea sa ii faca UZZY Innei pana sa ajunga in China?). CNA-ul a pus si el umarul la distrugerea ultimei farame de radio din tara noastra. Hai sa ne retardam cu totii definitiv ascultand cele 15-20 de piese care se tot rotesc la disperare pe toate posturile. VOMIT!

Trimite un comentariu