Skip to main content

CNA vrea mai puține imagini cu deținuți pe TV. Totul a pornit de la cazul Gigi Becali

 

Sursa foto: Evenimentul zilei
Sursa foto: Evenimentul zilei

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a votat astăzi modificarea unui articol din Codul audiovizualului care face referire la imaginile cu deținuți, difuzate de televiziuni.

"Imaginile și/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și nerezonabil", este una dintre modifiările votate astăzi de CNA la articolul 42 din Codul audiovizualului.

Această modificare a fost făcută în contextul mai multor discuții privind excesul imaginilor cu Gigi Becali din penitenciar. Numele lui Gigi Becali a fost propunțat de mai multe ori în ședința CNA de astăzi. S-a vorbit puțin și despre imaginile cu Adrian Năstase.

Christian Mititelu a spus în mai multe ședințe ale Consiliului că televiziunile difuzează "prea multe imagini cu Becali din închisoare".

"Am senzația că pregătim un articol fie pentru un om, fie că aveți presimțirea că urmeaza niște arestări. (...) România TV este postul care difuzează cele mai multe imagini de acest gen", a spus Valentin Jucan, un alt membru CNA, înainte ca membrii să își dea votul pentru această modificare.

"Este ilegal să filmezi în pușcărie, atunci este ilegal să dai imagini din pușcărie. Nu ai voie să difuzezi imagini din pușcărie cu camera ascunsă", este opinia Cristinei Trepcea, un alt membru în Consiliu.

Propunerea de modificare a Codului în privința Articolului 42 a venit din partea lui Christian Mitielu și a primit șase voturi (Monica Gubernat, Vioel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Cristina Trepcea).

"(2)Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstreaza încalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat", este un alt paragraf adăugat la Art. 42.

Consiliul Național al Audiovizualului lucrează la elaborarea unei Decizii de modificare și completare a Codului audiovizualului. Propunerea votată astăzi se va regăsi în acest document, care urmează să fie publicat pe site-ul instituției și să stea în dezbatere publică timp de 30 de zile. În această perioadă reprezentanții televiziunilor și radiourilor vor putea trimite Consiliului observații.

După consumarea acestei etape, CNA va putea supune la vot modificările și completările aduse Codului în vederea adoptării lor.

Ce spune Articolul 42 din Codul audiovizualului în prezent?

Art. 42 (Codul audiovizualului)

  • (1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, fără acordul acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
  • (2) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti.

Cum a fost "reformulat"?

„Articolul 42 - votat astăzi:

  • (1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.
  • (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstreaza încalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat.
  • (3) Imaginile și/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și nerezonabil.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • cel mai bine ar fi sa interzica imagini de la inmormantari, sa nu mai ai voie sa filmezi cosciugu, sa vezi cum se bat cameramanii pe un cadru mai bun in fatza cosciugului, doamne fereste, dar cna nostru mai are de invatzat
  • Da, prietene, numai ca la Retardat TV, mizeriile sunt de dimineata pana seara, iar la OTV incepeau de pe la 10-12, cand copiii dorm.
  • Am inteles ca astazi a fost sedinta CNA in care s-a dezbatut eliminarea unor programe tv din lista must carry. Care ar fi acelea si cand se aplica noua decizie!? Multumesc

Trimite un comentariu