Skip to main content

Consiliul Concurenţei: Ar trebui redus numărul posturilor cărora li se aplică regimul must-carry

 

consiliul concurentei realitatea netConsiliul Concurenţei recomandă Consiliului Naţional al Audiovizualului reviziunea legislaţiei privind principiul must-carry, în urma unei investigaţii declanşate încă din 2012.

Publicitate

Autoritatea de concurenţă vrea mai puţine canale pe lista must-carry de la CNA şi consideră că acest principiu trebuie aplicat şi la satelit, nu doar operatorilor de cablu (cum se întâmplă în prezent). Mai mult decât atât, Consiliul Concurenţei  spune că de acest statut ar trebui să beneficieze "doar canalele al căror conţinut global are caracter de interes general".

"Numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive", se arată într-o recomandare a Consiliului Concurenţei, publicată astăzi.

Cum vrea Consiliul Concurenţei să fie aplicat principiul "must-carry"?

  • Autoritatea de concurenţă consideră că principiul must-carry tebuie aplicat "indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) şi nu doar operatorilor prin cablu aşa cum se procedează în prezent".
  • Statutul must-carry "ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte)".

Ce şansă vor mai avea televiziunile private de a mai intra pe lista must-carry?

"Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate", mai spune Consiliul Concurenţei în recomandarea adresată CNA.

Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.

În 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a emis decizia nr. 72 care prevede că, lista must-carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.

Ce prevede principiul must-carry, în prezent?

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă" (art. 82 din Legea Audiovizualului).

Principiul must-carry le dă bătăi de cap de mai multă vreme membrilor CNA. În ultima şedinţă, din 30 ianuarie, ar fi trebuit să fie aprobată lista canalelor libere la retransmisie. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că există încă nelămuriri asupra aplicării acestui principiu, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mirceA mirceA
    Odata cu emisia digitala ar trebui sa dispara must-carry.
    Oricum, odata cu trecerea la digital, cablistii vor trebui sa se reorganizeze. Mai ales ca s-a tot amanat intrarea digitalului la presiunile RCS.
  • Brusc Willis Brusc Willis
    Must Carry-ul este o MIZERIE si o ineptie. Acest principiu ar trebui sa se aplice numai canalelor televiziunii publice.
  • Teo Teo
    Atunci sa vedem daca felix va mai avea sânge sa rămână in lista must carry sau va urma pasul făcut de pro tv...
  • reluk reluk
    de abia astept sa fie must carry si la DTH. ramane de vazut daca cna aproba acest lucru.

Trimite un comentariu

sus