Skip to main content

Cristoiu, despre emisiunea de la TVR 2: „Discut despre cărți, nu despre politicieni. Cărțile sunt eterne, politicienii sunt trecători"

 

Cristoiu-15Scriitorul și ziaristul Ion Cristoiu a anunțat oficial, pe pagina sa de Facebook, că a semnat contractul cu TVR 2 pentru emisiunea "Om cu carte", pe care urmează să o realizeze începând din 4 martie.

Publicitate

Cristoiu a explicat și de ce se pretează mai bine această emisiune la o televiziune cu o "arhivă bogată", cum este Televiziunea Română. Jurnalistul a realizat o emisiune asemănătoare la Realitatea TV - Omul și cartea.

"Nu ascund că-mi place. De ce? Pentru că discut despre cărți și nu despre politicieni. Politicienii sunt trecători. Cărțile sunt eterne", a spus Cristoiu, într-un mesaj postat pe Facebook.

Emisiunea realizată de Cristoiu "despre cărți și nu despre politicieni" va fi difuzată săptămânal, în fiecare marți, în intervalul 21.00 - 22.00, pe TVR 2.

El mai spune că nu va avea o misiune ușoară, "pentru că, pe lîngă cartea respectivă, trebuie să mă pregătesc temeinic și despre domeniul abordat de carte".

"Confrați amabili cu vîrsta mea, i-au zis emisiune de cultură. Eu, mai modest, îi spun emisiune de Gazetărie culturală. Ce înțeleg prin asta? Ceea ce am făcut pe vremuri la Echinox, la Suplimentul literar artistic al Scînteii tineretului, la revista Teatru și ,în ultimii ani, la revista Historia", a scris Ion Cristoiu, ieri seară, pe pagina sa de Facebook.

Ion Cristoiu, de la Omul și cartea (Realitatea TV), la Om cu carte (TVR 2)

Cristoiu a vorbit, în mesajul de pe Facebook, despre noutățile formatului de emisiune care va fi difuzat de postul public al Televiziunii Române.

"E vorba de descoperirea într-un fapt de cultură ( în cazul de față o carte) a acelor elemente care-l fac interesant și pentru marele public. Am mai scris că una e o cronică literară într-o revistă de cultură și alta într-un ziar sau la o televiziune.

Presa presă – care nu se confundă cu presa strict culturală, dedicată specialiștilor- trebuie să țină cont că se adresează unui public mult mai larg decît specialiștii sau iubitorii de cultură.

Un dialog cu autorul unei cărți despre semnificațiile de viață ale cărții respective am făcut pe vremuri la Realitatea tv, la emisiunea Omul și cartea. Am făcut dialoguri despre cărți și la B1tv, în cadrul emisiunii de interviu.

Marea problemă la televiziunile de știri o reprezintă pentru astfel de emisiuni absența arhivei. Să dau un exemplu. Pentru cea de a doua emisiune m-am gîndit să dezbat cu autorul, Călin Hentea, cartea sa de referință Enciclopedia propagandei românești. Un asemenea dialog trebuie ilustrat cu secvențe de arhivă: spectacolele în cinstea lui Carol al II-lea, spectacolele dedicate lui Ceaușescu, o scurtă declarație a cuiva care a lucrat în propaganda lui Ceaușescu. Singura televiziune care-mi poate pune la dispoziție aceste secvențe de arhivă, care poate trimite o echipă să ia un interviu cuiva e TVR.

De aceea am acceptat această emisiune, nu ușoară, pentru că, pe lîngă cartea respectivă, trebuie să mă pregătesc temeinic și despre domeniul abordat de carte.
Nu ascund că-mi place.
De ce?
Pentru că discut despre cărți și nu despre politicieni.
Politicienii sunt trecători. Cărțile sunt eterne." (a spus Ion Cristoiu, pe pagina sa de Facebook).

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • dupa ce au aruncat in strada oamenii cu carte de la tvr cultural, vine pila lui tanase sa faca un pic de cultura. :( cum vin hoitarii la cadavru...:(
  • Se arunca bani-n vint. TVR are destui jurnalisti care ar putea face pe leafa ce face pe bani grei traseistul Cristoiu. Tanase Stelian isi bate joc de banii TVR. Si ai telespectatorilor.

Trimite un comentariu