Skip to main content

Curtea de Conturi a descoperit nereguli la TVR. Probleme la deplasările în străinătate şi la contractele de publicitate

 

tvrTeleviziunea Română a plătit, ilegal, în 2012, indemnizaţii pentru deplasări în străinătate în valoare de 23.000 de lei (5.200 de euro), potrivit raportului public anual al Curţii de Conturi, citat de Mediafax.

Publicitate

Curtea de Conturi a mai descoperit nereguli şi în privinţa contractelor de publicitate. Potrivit raportului, Societatea Română de Televiziune nu a făcut toate demersurile pentru recuperarea celor 5,6 milioane de euro ( 24,8 milioane de lei) de la regia Splendid Media, care a vândut publicitatea la TVR.

Ca urmare a efectuării misiunii de audit financiar la Societatea Română de Televiziune (SRTv) în 2012, Curtea de Conturi a constatat "nerespectarea prevederilor legale privind acordarea din fonduri bugetare a indemnizaţiilor de delegare aferente deplasărilor în străinătate".

Curtea de Conturi recomandă TVR să respecte legea când acordă indemnizaţii de deplasare, plătite de la bugetul de stat

Valoarea estimativă a prejudiciului, reprezentând sume plătite în plus, în mod nelegal, este de 23.000 lei. Însă, în timpul controlului, SRTv a virat către bugetul de stat suma de 23.000 lei, se spune în raportul public pe anul 2012 al Curţii de Conturi, care a fost aprobat pe 19 decembrie 2013.

Astfel, Curtea de Conturi recomandă respectarea prevederilor legale cu ocazia acordării indemnizaţiilor de deplasare din fondurile primite de la bugetul de stat, recuperarea diferenţelor plătite în plus şi virarea acestora la bugetul statului.

TVR nu a făcut toate demersurile să recupereze banii de la Splendit Media 

Pe de altă parte, Curtea de Conturi a mai constatat neefectuarea de către SRTv a tuturor demersurilor legale pentru recuperarea debitului, în sumă de 24.858.000 lei (16.027.000 lei debit şi 8.830.000 lei penalităţi), datorat de SC Splendid Media SA în urma derulării contractului de vânzare a spaţiului publicitar al TVR.

Din totalul datoriei de 24.858.000 lei, la data de 31 decembrie 2012, înregistrau vechime mai mare de 3 ani creanţe aparţinând SRTv către SC Splendid Media SA în sumă de 2.754.000 lei, pentru care dreptul de acţiune s-a prescris.

Totodată, Curtea de Conturi a constatat că SRTv nu a mai calculat, nu a înregistrat şi nu a mai emis facturi fiscale pentru penalizări de întârziere începând cu luna septembrie 2011 şi până la data efectuării misiunii de audit. În timpul acţiunii de audit s-a procedat la calcularea, până la data de 31 mai 2013, a acestor penalităţi de întârziere, rezultând astfel suma de 10.697.000 lei.

În acest caz, Curtea de Conturi a recomandat luarea măsurilor legale în vederea încasării datoriilor pe care le are SC Splendid Media SA către SRTv.

"În acest sens, vor fi întreprinse demersurile legale prin intermediul instanţelor judecătoreşti, îndreptate împotriva societăţii comerciale debitoare", spune Curtea de Conturi.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • lara lara
    DOAR ATAT? astea-s toate neregulile financiare descoperite la TVR? Ne credeti tampiti pe toti...
  • Adi Adi
    Se aude zdranganit de catuse ??? Poate intr-un tarziu va plati cineva pentru jaful pe banii nostrii de la TVR !

Trimite un comentariu

sus